Autor Wątek: [Technika] Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 233038 razy)

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Może źle się wyraziłem z tym mierzeniem rozciągnięcia przyrządem  :icon_redface:- mierzy się luz na rolkach (jak piszesz).
Jakoś tak jest, że ciaśniejsze (jako nowe) łańcuchy dłużej działają (nie wydłużają się tak szybko).

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
To prawda poniekąd, bo świadczy to o precyzji tłoczenia płytek. Ale największy wpływ na wydłużenie ma zużycie pinów. Nie można ich zahartować, więc są pokrywane chromem technicznym. Łatwo zaobserwować ten mechanizm, bo póki jest chrom łańcuch wydłuża się bardzo powoli, a po jego starciu lawinowo. Stąd prosty wniosek, że grubością chromu można "wyregulować" trwałość łańcucha i dziwnym trafem jest jak w moim poście wyżej-wszystko jeden ... . Oprócz łańcuchów do rowerów elektrycznych, które mają tego chromu 10 mi więcej i trwałość w zwykłym rowerze ogromną, choć niekoniecznie działają dobrze z przednimi przerzutkami.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
Campa C9 /.../

Campę, o której Tyś.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna MCsubi

Ja pisałem o 10 rzędach, Record C10. Kolega pisał o C9, czyli 9 rzędów, który 20 lat temu ustępował pod względem trwałości tylko Rohloffowi.

• Skup i ubój. Rozbiór.
Jak piszesz (swą wcześniejszą wypowiedzieć teraz uściśliłeś - Record C10).
Myślał, sinuche wskaże konkretny łańcuch do 1o, jednak podał, co mu db. trzymało w 9.

Offline Mężczyzna MCsubi

No właśnie. Jakbyś szukał dobry na 5 rzędów, to Regina Oro wytrzymała mi za Gierka 40000 km :-)  ;)

• Skup i ubój. Rozbiór.

Niedziw: Regina, jak wiesz, = królowa.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Jeszcze nie wiem do końca czego chcę, ale wstępnie poszukuję kulek:
- do suportu 5,95(w calach 15/64") lub 6mm
- do sterów 5/32"

Czy są to rozmiary do zdobycia w dowolnym sklepie rowerowym ??? Niestety często w internecie wianuszki z kulkami sprzedawane są bez podawania wymiarów. Te drugie zdają się być dosyć standardowe.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna MCsubi

Są to standardowe kulki, do kupienia na sztuki w sklepach z łożyskami lub rolniczych. Do piast chociaż wypada kupić w średniej klasie dokładności.
Te z suportu wyglądają dziwnie, zwykle jest 1/4.

Dzięki :) Te do sterów może nawet mam, muszę zmierzyć - znalazłem kiedyś na ulicy, czy coś takiego :D Suport dopiero zobaczę jak mi siądzie na oryginalnych i wtedy podejmę decyzję.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna MCsubi

Ważne, by kulki były z tej samej serii. Nie możesz sobie powyskrobywać z różnych koszyków, bo kulki rowerowe mają straszny rozrzut.
Życie sterów można potroić, gdy wyrzuci się dolny koszyk i włoży same kulki. Mają dużo lepszą jakość i wchodzi ich więcej, więc pitting następuje dużo później. A przy okazji pięknie to wszystko się kręci.

Offline Mężczyzna Siara_iwj

• Miasto: Sheffield
  • Na forum od: 19.11.2016
Warto wspomnieć, że w sterach juz powgniatanych ta metoda (same kulki bez koszyka) może wyeliminować 'indeksowanie' tychże sterów spowodowane dołkami wyrobionymi w bieżniach.

Offline Mężczyzna MCsubi

Zgadza się, ale lepiej zapobiegać-:) zakładając same kulki i absolutnie nie może być luzu najmniejszego, bo to luz wybija indeks.

Ważne, by kulki były z tej samej serii. Nie możesz sobie powyskrobywać z różnych koszyków, bo kulki rowerowe mają straszny rozrzut.
Planuję o ile to możliwe pozostać przy oryginalnych kulkach. Sytuacja wygląda tak, że mam mufę suportu 76 mm i chcę ją zwęzić do 73 mm. Niestety muszę zrobić to sam pilnikiem. Przy 76 mm jestem przywiązany do ciężkiej korby na klin, bo nie ma innych osi w tym rozmiarze. 73 mm pozwala już na unowocześnienie roweru i założenie korby na kwadrat ;)

Później dochodzi kwestia spasowania żeby nie było luzu.

Życie sterów można potroić, gdy wyrzuci się dolny koszyk i włoży same kulki. Mają dużo lepszą jakość i wchodzi ich więcej, więc pitting następuje dużo później. A przy okazji pięknie to wszystko się kręci.
Wyczytałem, że do sterów wchodzi 25 kulek, czyli trzeba wycisnąć cały wianuszek. Stery też są cudaczne, więc należy je szanować.

Jeszcze inna sprawa. W rowerze Alu-Rex mam sztycę 29,8 z tulejką o grubości 0,3 mm. Realnie jako całość ma może 30,7 mm, a może czasem więcej - adapter nie daje idealniej krągłości Problem w tym, że sztyca ciągle zjeżdża :D

Są jakieś domowe sposoby pomiaru poprawnego rozmiaru? Czy trzeba liczyć na szczęście przy zakupie? Przymierzam się do kupna 30,9 km, bo jest to bliski i popularny rozmiar.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum