Autor Wątek: [Technika] Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 233048 razy)

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
Życie sterów można potroić, gdy wyrzuci się dolny koszyk i włoży same kulki. Mają dużo lepszą jakość i wchodzi ich więcej, więc pitting następuje dużo później. A przy okazji pięknie to wszystko się kręci.

Ciekawe patent, nie słyszałem, a że stery powoli mi się indeksują to spróbuję przy okazji. Choć jeśli by trzeba zdjąć widelec do transportu, a potem składać rower na dworcu czy lotnisku, to będzie to uciążliwe.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Akurat stery to jedyne miejsce gdzie pasuja łożyska maszynowe (no, może jeszcze suport).
To stożkowe stery, można też założyć igiełkowe (jeszcze lepsze), uszczelnione, i przede wszystkim, nic sie nie rozsypuje przy odkręceniu widelca.

Ten patent z luźnymi kulkami dobry był w dobie  calowych rur sterowych, a i tak sie stery indeksowały. Wystarczyło poluzować mostek, widelec sie lekko wysunął i już kulki się wysypały :D

Offline Mężczyzna 365

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 27.02.2018
Paweł.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
tylko jak będziesz ręcznie przekładał łańcuch między zębatkami :P

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
Albo te dwa biegi będą z tyłu
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
Z 8 (?) lat temu kupiłem Lezyne na 1865o LitIon 3,7V 24oo mAh 2 Amp protected.
Kupić muszę nową, lecz ... nie ma.

Pytanie 1:
Można to zastąpić przyzwoitym czymś innym; jeśli, - czym (w internetach nic mi nie wyskakuje)?

Pytanie 2:
Convoy do lasu, to konkretnie jaki?

Pytanie 3:
Te bdb. lampki jak latarki na maratonach z mocowaniem, to co to jest (nazywa, model)?

Dziękuję.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Convoy S9 z naturalną barwą lub lekko ciepłą, do tego z kolimatorem owalnym zdaje się być idealny. Ma ładowanie USB. Wymiana optyki kolimator jest bardzo prosta - wystarczy palcami odkręcić jeden element i dołożyć oring. Jedyny problem to włącznik. Mojemu tacie przestał poprawnie działać, ale mnie działa dalej poprawnie.

Ewentualnie S2+, tylko ona nie ma ładowanie USB.

Aha. Preferuję słabsze wersje, 600LM jak dla mnie dalej daje duży zapas niekorzystnej mocy.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

• Skup i ubój. Rozbiór.

B. dziękuję.
Merci.

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
Priorytetem jest cena czy niezawodność? Bo niestety te typowe chińskie latarenki mają słabe sprężyny i wyłączniki, co potem skutkuje przerywaniem i samoczynną zmiana trybów (niestety to były konstrukcje do spacerów, a nie grzania rowerem po kocich łvbach), a po drugie 'primo ultimo' żrą baterie w niskim trybie, bo sprawność na mocach 'drogowych' jest żałosna i do tego PWM miga.  Jeśli ma byc porządnie, to we Wrocławiu jest koleżka znający się na rzeczy, jego L2P używam kilkanaście lat w warunkach różnych, korpus wygląda jakby przejechało po nim kilka czołgów, ale jednak bebechy działaja bez dotykania, podobnie jak u znajomych. Na allegro ukrywa się jako cafel, możesz uzgodnić wszystkie parametry, tematy rowerowe zna. Na terminowość nie licz, będzie też drogo.

Offline Mężczyzna marek.dembowski

• Miasto: Ogrodzieniec
  • Na forum od: 06.04.2007
Czy można coś poradzić na to miganie Convoya podczas jazdy po nierównościach?
...prawie wszyscy pytają: "Ile przejechałeś?" a ja wolałbym usłyszeć np. "Co ciekawego zobaczyłeś?"... - Michał Sitarz

• Skup i ubój. Rozbiór.
Raz, a dobrze jest dewizą.
Idę szukać cafla (przez "k") - mój pierwszy raz na allegro.

B. dziękuję, grazie.

Offline Mężczyzna kolega_na_fullu_;-)

• ~(FSM)~
  • Miasto: Przy trasie SKM.
  • Na forum od: 23.01.2012
    • Luźny Kanon przetłumaczony na j. Polski w PDF.
Lumintop B01. Można ładować ogniwo umieszczone w lampce oraz pasują ogoniwa 18650 oraz 21700.

Priorytetem jest cena czy niezawodność? Bo niestety te typowe chińskie latarenki mają słabe sprężyny i wyłączniki, co potem skutkuje przerywaniem i samoczynną zmiana trybów (niestety to były konstrukcje do spacerów, a nie grzania rowerem po kocich łvbach), (...)
Ja tylko napiszę, że nigdy nie miałem problemów z przerywaniem / przełączaniem trybów / mruganiem na nierównościach. Convoy Convoyovi nierówny, więc warto brać w miarę możliwości z pewnego źródła, a nie z najtańszej oferty na aliexpress.

Przy okazji należy jeszcze wspomnieć, że Convoy S9 ze względu na ładowanie przez USB ma bardzo nietypowy sterownik i można właściwie zapomnieć o modyfikacjach. Prawdopodobnie zmniejsza to też rozrzut jakościowy.

Lumintop B01. Można ładować ogniwo umieszczone w lampce oraz pasują ogoniwa 18650 oraz 21700.
Ta latarka ma odcięcie? W terenie warto jednak doświetlać sobie gałęzie.

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Na forum od: 20.09.2010
Można to zastąpić przyzwoitym czymś innym; jeśli, - czym (w internetach nic mi nie wyskakuje)?

Ja jakieś pół roku mam czołówkę Armyteka, ktoś tu gdzieś kiedyś polecał jako jakościową i wziąłem, jest 18650 ładowane bez wyciągania z ładowarki USB typu do telefonu (starczy mieć kabelek), kilka mocy które starczają, lekka, wygodna, przynajmniej w stosunku co wcześniej miałem, raz na noclegu zapomniałem i parę tygodni leżała w krzakach nad Wisłą w tym tydzień, może więcej, w wodzie bo popadało, żadne zawilgocenie się w środku nie pojawiło.

Na kask, kierownicę można mocować, mają do tego akcesoria. Tą mam na głowie, na kierownicy jakąś sigmę lata temu kupioną, jak zacznie fikać to pewnie wymienię sobie też na Armyteka i fajno jest nocą w lesie.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Czy można coś poradzić na to miganie Convoya podczas jazdy po nierównościach?
doraźnie, zalutować kilka zwojów w sprężynie - będą sztywniejsze.

My home is where my bike is.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum