Autor Wątek: [Technika] Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 233052 razy)

Offline Mężczyzna Felek

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.11.2017
Tylko to zadziała jak ramiona widelca są blisko siebie, w rowerach z szerszymi widełkami blaszka się ‚utopi’.
A spodziewałeś się że tak blaszka zapewni bezpieczny montaż stopki w każdej ramie na świecie?
Jak każdy tego typu element, nie przeznaczony do konkretnego modelu ramy będzie mieć pewien zakres zastosowań i tyle. Nie jest to raczej nóżka do szosy ani MTB tylko do roweru miejskiego, gdzie wielkiego szału w rozmiarach nie ma.

Nie, nie spodziewałem się. Ja to wiem, bo sam chciałem coś podobnego zamontować w jednym ze swoich rowerów. Napisałem tylko jako uwagę bo Worek nie podał konkretnego roweru, pod który chce takie coś zamontować.
Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

Offline Mężczyzna m.arek

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.03.2014
Montowanie tego typu nóżek (symetryczne, dwustronne) to marny pomysł.
W niektórych rowerach, może się okazać, rowerzysta będzie się "kopał z nóżkami".
Oj tam, w mieszczuchach taka nóżka bardzo jest bardzo praktyczna.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
Wykupili mi sprzed nosa :P

Ja mam podwójną, ale składaną na jedną stronę. Nic nie przeszkadza podczas jazdy

(nawet ktoś zamocował bez blaszki ;))

Sporym plusem jest niska waga - niecałe 600 g. Minus jest to, że nie jest przesadnie stabilna, gdy wrzucę kilkanaście kilogramów bagażu na przedni bagażnik. Jest ok, ale czasem wymaga ostrożności.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna piotr82

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 31.01.2015
Witajcie, czy wiecie gdzie kupię (lub może ktoś z Was ma na sprzedać)  sztywny widelec pod koło 26", pod canti/v-brake, najchętniej stalowy, rura 1i1/8" długa na min. około 190-210 mm, ahead, a żeby było łatwiej z kompensacja wysokości amortyzatora z lat 90? Postanowiłem uruchomić na jesień/zimę mój rower z lat młodości i niestety amortyzator ma bardzo dużą korozję goleni (chyba magnezowych) i strach na tym jeździć.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Koniecznie musi być sztywny?
Amor odpada?
Mam Rox Shox Indy w rowerze, z którego koła, przerzutkę i manetki już oddałem, a reszta czeka na nie wiadomo co.
« Ostatnia zmiana: 20 Paź 2021, 18:49 Borafu »

Koniecznie z piwotami? Mógłbyś też wziąć 28" i używać z hamulcem tarczowym z przodu.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Siara_iwj

• Miasto: Sheffield
  • Na forum od: 19.11.2016

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
... Postanowiłem uruchomić na jesień/zimę mój rower z lat młodości...
Inicjatywa godna szacunku.
Generalnie uważam, że sztywniak jest lepszy (o ile trasy nie są ekstremalne), ale na zimę, to już na pewno. Kibicuję, by się udało.

... rura 1i1/8" długa na min. około 190-210 mm, ahead, a żeby było łatwiej z kompensacja wysokości amortyzatora z lat 90...
Długością sterówki nie skompensujesz wysokości widelca. To inny wymiar. Chyba, że nie zrozumiałem tego zdania.

Dobrze byłoby znać wysokość montażową starego widelca (odległość od osi piasty do dolnego kołnierza sterów) - wtedy wiadomo czego szukać.
Mam jeden rower tak zmodyfikowany. Założyłem widelec marki Kinesis o wysokości chyba 415mm (po przemalowaniu nie rzuca się w oczy, że to w miarę współczesna produkcja. Aluminiowy, ale kształt ma typowego żelaźniaka, a waga ok. 650g.

Czasami bywają na różnych oeliksach, ebajach i innych allegrach. U mnie spisuje się bardzo dobrze, więc mogę polecić.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Można szukać na olx.
Przypadkowo natknąłem się na taka konstrukcję:
https://www.olx.pl/d/oferta/widelec-z-centralna-amortyzacja-CID767-IDM6r2f.html#001e400798

NA pewno podnosi (wydłuża)  widelec.
Ale nie wiem na ile to jest stabilne (czy nie powstają luzy).

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Mam od dwóch chyba lat praktycznie identyczny RST i jestem zadowolony.
Nie oszukuję się że będzie tak trwały jak sztywny, ale na razie nie narzekam.

Offline Mężczyzna Dziadek

• Miasto: Szczytno, Pionki
  • Na forum od: 05.01.2017
Otu jest ten headshock taniutki: https://www.olx.pl/d/oferta/nowy-widelec-stalowy-amortyzowany-pod-kola-28-CID767-IDB8i7T.html#4ea16d514f. Kupiłem kiedyś ze 4 sztuki - ciężkie kowadło ale coś tam się ugina po podlaniu olejem.

edit: no tak, mowa o 26 calach
« Ostatnia zmiana: 21 Paź 2021, 08:22 Dziadek »

Offline Mężczyzna piotr82

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 31.01.2015
Dziękuję za odpowiedzi.

1. nie chcę amortyzatora, 2 nie chcę wydać na widelec wartości roweru :-)

Przepraszam że się nie odzywałem, nie miałem czasu na majsterkowanie, ale w końcu ruszyłem stary amortyzator, ma on skok około 35 mm, i długość w tej chwili 40,8 cm od osi koła do miski dolnego łożyska.
Zrobiłem sobie test ze sztywnym widelcem z gravela 28" i kołem MTB 26" i tak byłoby idealnie (wysokość widelca 41 cm).

Czy dałoby rade kupić widelec stary cro-mo (z trekkinga gianta, wheelera, są takie po 30 do 50 pln) pod koło 28" i przespawać w nim piwoty na koło 26"? Gdzie można coś takiego zrobić?

Miałem nawet pisać o przespawaniu piwotów :D Kolega chyba płacił za spawanie rzędu 30 zł (???). Mam namiar na osobę, która wykonywała tę operację. Tylko oczywiście facet jest z Krakowa. Może dałoby się wszystko załatwić wysyłkowo.

Czy dałoby rade kupić widelec stary cro-mo (z trekkinga gianta, wheelera, są takie po 30 do 50 pln) pod koło 28" i przespawać w nim piwoty na koło 26"? Gdzie można coś takiego zrobić?

Da się.
Kiedyś taką przeróbkę robiłem (sam zmierzyłem wys. i rozstaw - spawacz spawal).
Ale to było z 26" na 28"  (podnoszenie piwotów).
W drugą stronę, to trzeba jeszcze usunąć powoty na 28". .
Trudniej.

Lepiej poszukać widelca na 26" (na Olx bywają, kwestia czasu, i coś się pokaże).

Jest jeszcze opcja wymiany widelca na 28" (jak masz/kupisz taki) i zmiany koła na 28". :)

Stalem się posiadaczem takiego elementu:

https://drive.google.com/file/d/1GnHtXUAPEVpy0l5z3ey5JymxveU6NhwY/view?usp=sharing, https://drive.google.com/file/d/1GtNR-2hI9i0CpnTZ_14ni3zU1iktJ753/view?usp=sharing

Jest to pozostałość po przeróbce piasty przedniej z  dynamem Shimano DH T901 na zacisk QR.
Jest to oś sztywna, czy adapter jakiś.
Wymiary:
Średnica osi 8mm.
Dystans (tulejka wchodząca w widelec): 15mm.
Długość pod standardową piastę  przednią: 100mm.
« Ostatnia zmiana: 23 Paź 2021, 16:04 sinuche »

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum