Autor Wątek: [Technika] Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 233056 razy)

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
Miałem nawet pisać o przespawaniu piwotów :D Kolega chyba płacił za spawanie rzędu 30 zł (???)...
Kwota wydaje mi się mało prawdopodobna (chciałbym się mylić), by z wystarczającą dokładnością zrobić taką przeróbkę.

Dla mnie ważne by było, czy rower ma pozostać w duchu lat 90-tych, czy możliwe są jakieś odstępstwa.
Uwielbiam starocie i rowerów mtb z ubiegłego wieku mam kilka. Zrozumiałbym chęć epokowego spasowania komponentów, ale i jakieś rozwiązanie "neoretro" też popieram.

Adamello (evo-bike na Allegro) ma (za 45 zł) gwintowany wideł o wysokości 40cm (sterówka ok, 160mm). Trzeba by zmienić stery i mostek, ale wysokość wydaje się odpowiednia. Jeśli amor ma 40,8 bez obciążenia, to te 8mm się ugina pod ciężarem zawodnika na starcie.

Ja bym szukał widelca, bałbym się różnych eksperymentów ze spawaniem piwotów. Ale to pewnie dlatego, że nie doświadczyłem czegoś takiego.

@piotr82, napisz co to za rower i widelec.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012

Jest to pozostałość po przeróbce piasty przedniej z  dynamem Shimano DH T901 na zacisk QR.
Jest to oś sztywna, czy adapter jakiś.
Wymiary:
Średnica osi 8mm.
Dystans (tulejka wchodząca w widelec): 15mm.
Długość pod standardową piastę  przednią: 100mm.
Oś jak oś, tylko taka dziwna Jest to oś wiotka pasująca do tradycyjnego widelca.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna piotr82

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 31.01.2015
hej, rower to Univega 570, a amortyzator to RST Mozo, myślę ze o skoku ?50mm?.
co do zmiany widelca to chyba kupie ten podpowiadany powyżej o wysokości 400 mm, szkoda tylko że nie jest ahead, Univegi z tamtych lat nawet te z widelcami 1" (np alpina 5.3) były ahead...

edit...
w sumie idealny byłby ten:
https://pl.aliexpress.com/item/32897864702.html
lub ten...
https://www.bike24.com/p2318212.html?menu=1000,1868,1922,1924
ale tu już boli po portfelu.
« Ostatnia zmiana: 23 Paź 2021, 20:58 piotr82 »

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
Jednym z podstawowych sklepów miłośników starych rowerów jest https://www.mtb-kult.de/.
Może tam coś znajdziesz. Nie drążyłem tematu.

Offline Mężczyzna kolega_na_fullu_;-)

• ~(FSM)~
  • Miasto: Przy trasie SKM.
  • Na forum od: 23.01.2012
    • Luźny Kanon przetłumaczony na j. Polski w PDF.
O ile zębów więcej obsłuży przerzutka korzystając z adaptera przedłużająco-oddalającego?

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Mółbyś uściślić?
O jaki adapter ci chodzi.

Już wiem.
Przerzutka nie obsługuje dużych koronek.
Myślałem nad adapterem, ale poradziłem sobie w inny sposób.
Brakowało mi kilka (2) mm do wrzucenia na koronkę 36T przy starej przerzutce XT (max 32T).
Jest taka śrubka w przerzutkach (B3) i nia można regulować odstęp kółeczka napinacza od koronki.
Wystarczyło wkręcić maksymalnie tą śrubę(zwykła  M3) i wszystko pięknie działa.
Nie próbowałem z większymi koronkami (niektórzy wymieniaja tę śrubkę na dłuższą).

Konsekwencja jest taka, że zwiększa się odległość kółeczka od kasety dla wszystkich koronek.
Przy najmniejszych jest problem z precyzyjnym ustawieniem wóżka w stosunku do zębatek.
Nie należy z tym przesadzać.

Takie adaptery odsuwają wózek od kasety na kilka mm, będzie zbyt duża odległość na małych koronkach.
Jeżeli chcesz poeksperymentować, to wymień śrube B3 na dłuższą i wkręć maksymalnie.
« Ostatnia zmiana: 2 Lis 2021, 11:52 sinuche »

Offline Mężczyzna Siara_iwj

• Miasto: Sheffield
  • Na forum od: 19.11.2016
Jak na tył to 4-6 zębów, ale nigdy mi te adaptery nie działały, przerzucanie się kaszaniło,szczególnie na stalowych hakach.

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
U mnie o dziwo łatwo się wyregulowało i działa zachwycająco dobrze - z Force 28 z max przeszedłem na XT 36z, więc przeskok gigantyczny.

Offline Mężczyzna Siara_iwj

• Miasto: Sheffield
  • Na forum od: 19.11.2016
Ja próbowałem rozszerzyć zakres tylnej Campy SR z 2012, czyli przed zmianami, bo kupiłem kasetę Potenzę 11-32 (mój stary Chorus 11-27 był jednak niewystarczający na cięższych podjazdach). Krótki wózek Campy jest baaardzo teoretycznie w stanie obsłużyć kombinację 50-34/11-32, ale o jakąś awarię nietrudno, a znalezienie tego modelu z tamtych lat z długim wózkiem graniczy z cudem (albo znalezienie długiego wózka jako części zapasowej, a i tutaj podobno korpus przerzutki był inny w obu długościach, więc kompatybilność tego elementu to też zagadka). Nie zagrało mi to z adapterem przy stalowej ramie - działało jako-tako 3/4 kasety, reszta skakała.

P.S. Gdyby ktoś miał namiar na tył Campy SR przed liftingiem z długim wózkiem, ozłocę.

• ~(FSM)~
Jak na tył to 4-6 zębów, ale nigdy mi te adaptery nie działały, przerzucanie się kaszaniło,szczególnie na stalowych hakach.

A mi działa.
X7 z kasetą 40z oraz X5 z kasetą 50z.

Jeżeli polubię się z gravelem to kiedyś przerobię napęd na 1x, lecz jest tam Sora 3500 co ogarnia maks 32z.

Ja próbowałem rozszerzyć zakres tylnej Campy SR z 2012, czyli przed zmianami, bo kupiłem kasetę Potenzę 11-32 (mój stary Chorus 11-27 był jednak niewystarczający na cięższych podjazdach). Krótki wózek Campy jest baaardzo teoretycznie w stanie obsłużyć kombinację 50-34/11-32, ale o jakąś awarię nietrudno, a znalezienie tego modelu z tamtych lat z długim wózkiem graniczy z cudem (albo znalezienie długiego wózka jako części zapasowej, a i tutaj podobno korpus przerzutki był inny w obu długościach, więc kompatybilność tego elementu to też zagadka). Nie zagrało mi to z adapterem przy stalowej ramie - działało jako-tako 3/4 kasety, reszta skakała.

P.S. Gdyby ktoś miał namiar na tył Campy SR przed liftingiem z długim wózkiem, ozłocę.
Tzn. Campagnolo jeszcze pod stary uciąg? Czemu nie użyjesz przerzutki szosowej Shimano 11-rz?
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Jakiś czas temu pytałem o montaż stopki.

Kupiłem zdaje się mniej więcej taką. Moja nie ma płytki i jest od Krossa, więcej różnic sobie nie przypominam.

Nową założyłem do swojego roweru, a srebrnego Pletschera założyłem w rowerze taty. Na zdjęciu akurat czarna

Rower nie ma płytki do przykręcania stopki, ale użyłem tego elementu

Działa, dobrze się trzyma. Może śruba nie wkręca się zbyt głęboko, co jest drobnym minusem.

Same stopki też polecam. Waga 550-580 g, czyli mało jak na podwójne. Na pierwszy rzut oka stopki są podobne, ale wykonanie jest zupełnie inne. Pletscher ma bardziej mięsistą i prostą konstrukcję (nie chce mi sie dokładnie wyjaśniać o co chodzi :P). "Klony" są bardziej skomplikowane (śruby, sprężyny i inne cuda), nieco bardziej wiotkie (u góry rozstaw nóżek jest wąski - trochę trudno to niestety wyjaśnić), do tego moja głośno strzela przy rozkładaniu i składaniu - będzie szpan na targowisku. Obie dobre, ale Pletscher lepszy.

• ~(FSM)~
Czy warto zamienność hamulce BB5 Road na pół hydrauliczne ZTTO/ZOOM?

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
Ambitne pytanie:

Lepszym wyobrem pod kątem bezawaryjności i działania w terenie będzie
1. Klamka Tiagry 4700 + GRX 400
2. Klamka 105 7000 + RD 7000

Pierwsze miałoby 10, drugie 11 rzędów - obu i tak nie spożytkuję, bo mam przez 90% czasu wrzucone na środkową koronkę i jadę jak na singlu ;P

• ~(FSM)~
Bierz co tańsze.

Gdzie i w jakiej cenie w Polsce (lub Chinach) kupię adaptery IS - Flat Mount?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum