Autor Wątek: [Technika] Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 233054 razy)

Offline Mężczyzna Siara_iwj

• Miasto: Sheffield
  • Na forum od: 19.11.2016
To jest mocno pokomplikowana kwestia i z tego co wiem podobny adapter jest dostępny tylko od małych rzemieślniczych firemek jak AS Solutions:

https://www.assolutions.ca/shop/adapters/flat-mount-adapter-for-is-frame/

Opis produktu dobrze pokazuje problemy takiego zestawu.

Kupiłem kiedyś okazyjnie zacisk pod FM posiadając ramę na IS, bo myślałem, że jak na rynku jest tyle adapterów to i pod tą kombinację coś się łatwo znajdzie. Po doedukowaniu się w temacie jednak postanowiłem zaoszczędzić sobie bólu głowy i kupiłem parę hamulców pod IS, a ten płaski dalej leży w pudełku.

Offline Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
Ambitne pytanie:

Lepszym wyobrem pod kątem bezawaryjności i działania w terenie będzie
1. Klamka Tiagry 4700 + GRX 400
2. Klamka 105 7000 + RD 7000

Pierwsze miałoby 10, drugie 11 rzędów - obu i tak nie spożytkuję, bo mam przez 90% czasu wrzucone na środkową koronkę i jadę jak na singlu ;P

Wziąłbym 105. Nie ze względu na awaryjność, bo raczej są podobne, ale na to, że w razie awarii można założyć dowolną szosową 11 rzędową część zamienną. Jak masz dwa rowery na systemie szosowym 11 rzędowym, to też możesz sobie przekładać z jednego do drugiego, czy to 105 czy dura ace, czy to nowsze 7000 czy starsze 5800...

Offline Mężczyzna kolega_na_fullu_;-)

• ~(FSM)~
  • Miasto: Przy trasie SKM.
  • Na forum od: 23.01.2012
    • Luźny Kanon przetłumaczony na j. Polski w PDF.
To jest mocno pokomplikowana kwestia i z tego co wiem podobny adapter jest dostępny tylko od małych rzemieślniczych firemek jak AS Solutions:

https://www.assolutions.ca/shop/adapters/flat-mount-adapter-for-is-frame/

Opis produktu dobrze pokazuje problemy takiego zestawu.

Kupiłem kiedyś okazyjnie zacisk pod FM posiadając ramę na IS, bo myślałem, że jak na rynku jest tyle adapterów to i pod tą kombinację coś się łatwo znajdzie. Po doedukowaniu się w temacie jednak postanowiłem zaoszczędzić sobie bólu głowy i kupiłem parę hamulców pod IS, a ten płaski dalej leży w pudełku.

Dzięki. Będę musiał zaciski sprzedać.

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
Wziąłbym 105. Nie ze względu na awaryjność, bo raczej są podobne, ale na to, że w razie awarii można założyć dowolną szosową 11 rzędową część zamienną. Jak masz dwa rowery na systemie szosowym 11 rzędowym, to też możesz sobie przekładać z jednego do drugiego, czy to 105 czy dura ace, czy to nowsze 7000 czy starsze 5800...

Hmm... no właśnie wszystkie (prawie) rowery mam 10 rzędowe, więc mogłem do tej pory żonglować kołami/kasetami itp.

W klamce rzeczonej tiagry wiem, że się lubi linka rozwarstwiać, choć miałem dwukrotnie i jeżdżąc poniżej 10k nic się nie działo... A masz jakieś porównanie czy usyfione piachem/błotem 11 rzędów będzie mniej kulturalne niż 10? I czy bębęnek jakiejś deorowej piasty przygarnie kasetę 11 rzędów (bo producent nie przewiduje takich ekscesów)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Kasety 11/12 mieszczą się na bębenku 10-rz, o ile jest to kaseta MTB. Powinna się też zmieścić kaseta wuzei - czy jak się tam ten chińczyk nazywał. Żeby kaseta się mieściła musi być "wydrążona".
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

THX worek, tak coś mi się właśnie obiło o uszy, że trzeba mieć MTB'ową kasetę...
A wybór niewielki - ciekawe ile da się naciągnąć oficjalnie max 36T koronkę - może 42 by obsłużyła taka 7000?

Same problemy z tymi klamkomanetkami Aż tak dobrze się nie znam, bo unikam takich problemów używając manetek 10-rz szosowych pod dwa rzędy i 12-rz mtb dla jeden zębatki z przodu.

Są różne adaptery - bardzo prawdopodobne, że da się używać manetki szosowej z przerzutką mtb. Inne ciekawe rozwiązanie, to wymiana wózka przerzutki na dłuższy. Zostaje prawidłowy uciąg, ale zwiększa się pojemność. Widziałem taką przeróbkę dla SRAMa.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
A dlaczego nie GRX lub gravelowa Ultegra? Szosowa przerzutka na dużej kasecie MTB nie sprawdzi się.

A dlaczego nie GRX lub gravelowa Ultegra? Szosowa przerzutka na dużej kasecie MTB nie sprawdzi się.

No właśnie wybieram między GRX'em 10x, a 105 11x.
Ultegra jakoś dziko droga, nie wiem czy się w ogóle opłaca taki wynalazek kupować dla mojej jazdy ;P

A nie można użyć ultegry z przerzutką grx?

Offline Mężczyzna MCsubi

Można.

Można? Myślałem, że te 10 rzędowe GRX'y mają ten sam uciąg co tiagry 4700 i nie da rady połączyć ich z klamkami 11 rzędowymi  8)

Kiedyś w sumie jeździłem odwrotnie - Tiagra klamki i przerzutka r7000

Ale o ile dobrze pamiętam to właśnie Tigra 4700 ma taki sam uciąg jak klamkomanetki 11. 4600 była jeszcze normalna.

Offline Mężczyzna MCsubi

O tej Tiagrze z posranym uciągiem to szkoda gadać i szkoda to kupować. Ale cała reszta jest wzajemnie kompatybilna, oczywiście przy tej samej liczbie biegów, między szosowymi a GRX. I często łączy się 105 z grx600, jeśli chce się mieć hamulce na linkę i rozsądną przerzutkę gravelową.
Albo gdy ma się szosówką, ale chce się ją "zmiękczyć" większą kasetą.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum