Ambitne pytanie:Lepszym wyobrem pod kątem bezawaryjności i działania w terenie będzie1. Klamka Tiagry 4700 + GRX 4002. Klamka 105 7000 + RD 7000 Pierwsze miałoby 10, drugie 11 rzędów - obu i tak nie spożytkuję, bo mam przez 90% czasu wrzucone na środkową koronkę i jadę jak na singlu ;P
To jest mocno pokomplikowana kwestia i z tego co wiem podobny adapter jest dostępny tylko od małych rzemieślniczych firemek jak AS Solutions:https://www.assolutions.ca/shop/adapters/flat-mount-adapter-for-is-frame/Opis produktu dobrze pokazuje problemy takiego zestawu.Kupiłem kiedyś okazyjnie zacisk pod FM posiadając ramę na IS, bo myślałem, że jak na rynku jest tyle adapterów to i pod tą kombinację coś się łatwo znajdzie. Po doedukowaniu się w temacie jednak postanowiłem zaoszczędzić sobie bólu głowy i kupiłem parę hamulców pod IS, a ten płaski dalej leży w pudełku.
Wziąłbym 105. Nie ze względu na awaryjność, bo raczej są podobne, ale na to, że w razie awarii można założyć dowolną szosową 11 rzędową część zamienną. Jak masz dwa rowery na systemie szosowym 11 rzędowym, to też możesz sobie przekładać z jednego do drugiego, czy to 105 czy dura ace, czy to nowsze 7000 czy starsze 5800...
A dlaczego nie GRX lub gravelowa Ultegra? Szosowa przerzutka na dużej kasecie MTB nie sprawdzi się.