Autor Wątek: [Technika] Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 233067 razy)

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
Chlapacz czyni suport wiecznym. Nie chrupie też łańcuch, nie wymywa się smar z kółek tylnej przerzutki. W turystycznym rowerze na bite drogi warto przemyśleć. Niestety ze względu na normy bezpieczeństwa fabryczne błotniki to zawsze łajno (przednie kończą sie za wysoko), więc trzeba je uzdatnić porządnym chlapaczem.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Dzięki za odpowiedzi :)

Tak wygląda błotnik. Wyraźnie widać, że baba ma krzywą minę na samą myśl o jeździe przez kałuże.

Niestety długości brakuje bardzo wyraźnie. Do tego koło 20" przy tej samej prędkości kręci się dwa razy szybciej, więc niestety rozbryzg jest adekwatnie mocniejszy ;/

Kolega sugerował PVC - mam. Ponoć usztywnia się przez to, że jest zawinięte na błotniku. Plusem jest to, że w razie wkręcenia się w koło jest mniej groźne od grubej gumy. Niestety mam już doświadczenia związane z lataniem i nie chcę tego powtarzać :D

Słuszna uwaga co do wagi chlapacza. Przemyślę, może spróbuję z PVC i obciążnikami. Gumę NBR z przekładką też posiadam, więc mógłbym próbować. Ewentualnie te gotowce.. Muszę zrobić chlapacz z papieru i zobaczyć jakie faktycznie potrzebuję wymiary.

Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna MCsubi

Do tego koło 20" przy tej samej prędkości kręci się dwa razy szybciej, więc niestety rozbryzg jest adekwatnie mocniejszy ;/

Serio? Dotąd myślałem, że prędkość liniowa koła jest identyczna jek prędkość jazdy, zatem i rozbryzg identyczny.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Pytanie było z czego zrobić. ja mam gotowce od SKSa i jestem zadowolony. Ogólnie to bym kombinował z cięższą gumą. Coć co się da odkształcić na przeszkodzie, ale nie da się unieść strumieniowi wody.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Serio? Dotąd myślałem, że prędkość liniowa koła jest identyczna jek prędkość jazdy, zatem i rozbryzg identyczny.
A późno jest..
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Na forum od: 20.09.2010
Swego czasu zrobiłem sobie chlapacz z twardej gumy tudzież ścinka membrany dachowej, z czasem się porwał na mocowaniu przez swoją ruchliwość - podwiewało go na ostrym zjeździe z górki na której mieszkam. Kolejny zrobiłem z uciętego kawałka innego, szerszego błotnika (było to bardziej przedłużenie błotnika niż chlapacz jako taki), obydwa działały w miarę poprawnie, ten pierwszy jako szerszy chyba nieco lepiej. Teraz chcę sobie kombinować coś takiego do nowego roweru, materiał dobiorę w zależności co tam znajdę w garażu.

Offline Mężczyzna kolega_na_fullu_;-)

• ~(FSM)~
  • Miasto: Przy trasie SKM.
  • Na forum od: 23.01.2012
    • Luźny Kanon przetłumaczony na j. Polski w PDF.
Czy będzie z tego sensowny rower po montażu baranka i klamkomanetki dla osoby o wzroście 168 cm?

Długość górnej rury w tym rozmiarze to 55 cm. Ludzie różnie lubią, ale można przyjąć, że jest to długość na 180 cm wzrostu. Oczywiście można skrócić nieco mostkiem i dalej będzie ok.

Sens jednak moim zdaniem wątpliwy, ani tani ten rower, ani nie ma w nim niczego wyjątkowego. Gdyby to jeszcze miało hamulce tarczowe i pozwalało wsadzić szersze opony. Wolałbym już szukać gotowej szosy, bo ten będzie wyglądał zawsze pokracznie przez mocno opadającą górną rurę. Branek i opadająca rura powodują, że roweru jest wizualnie za dużo z przodu, a za mało z tyłu.

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Standardowe koła szosowe, mają kilka lat. Aktualnie jest kaseta 10rz, da się założyć 11rz lub nawet 12 rz czy trzeba coś rzeźbić? Wymieniać piastę/bębenek?
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna MCsubi

Można założyć kasetę mtb, a do szosowych trzeba zmienić bębenek na 11s. W niektórych piastach może być to trudne.

Jak nie będzie pasować to proszę nie bić. Ponoć duże kasety szosowe 11-rz - czyli 11-34t - wchodzą na bębenek 8-rz.

Tanie kasety 12-rz 11-34t nie wchodzą, niestety osobiście to sprawdziłem :| Przy droższych, finezyjnie wyciętych może być inaczej.

Ta może wyjdzie na zwykły bębenek, bo jest mocno wycięta:
https://a.aliexpress.com/_vBhskZ
A może jednak nie wyjdzie ;)

Offline Mężczyzna MCsubi

A nie masz na myśli GRX, który ma kasety MTB?

Wygląda na to, że nie tylko GRX:

https://cyclingtips.com/2018/03/shimano-ultegra-hg-800-11-34t-cassette-review/

W ogóle czasami podział szosa/MTB przy gęsto stopniowanych (np. 10-rz) kasetach był płyny. Nie jestem na 100% powinien na ile to poprawne, ale kaseta HG500 jest opisywana jako Tigra/Deore.

Offline Mężczyzna altharr

• Użytkownik forum
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 03.09.2013
Kaseta shimano 11s 11-34 wchodzi na bębenek shimano 10s, kasety shimano 11s do 32 wymagają już bębenka 11s.

https://bike.shimano.com/en-EU/product/component/shimano105-r7000/CS-HG700-11.html

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Ciekawe z czym to jest związane?
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum