Autor Wątek: [Technika] Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 233072 razy)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Związane jest to z rozmiarem zębatki. Większa zębatka jest dalej od szprych, bo te wcale nie idą pionowo do góry.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Mam nadzieję, że Wilk tego nie czyta ;)

Mój nowy rower będzie miał baardzo długą, sterczącą rurę widelca. Możliwe, że około 20 cm. Potrzebuję podkładki pod mostek, a właściwie, to chciałbym mieć jedną w całości. Jest opcja kupna carbonowej podkładki 20 cm za około 80 zł, ale problem w tym, że trzeba trafić z wymiarem.

Alternatywa to nierdzewna rura od tłumika :D Pół metra kosztuje 21,5 + wysyłka. Jeśli źle utrafię z długością, to zawsze mogę bez dodatkowych kosztów mogę zrobić nową.
https://allegro.pl/oferta/rura-nierdzewna-kwasowka-32-x-1-5-32-mm-50-cm-8283730038

Czy grubość 1,5 mm dla podkładki będzie wystarczająca?
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Możesz w poszukiwaniach uwzględnić rury PCV/PA/PET, tylko grubościenne (3-5m).
To dosyć mocne tworzywo.
I ew. przetoczyć/rozwiercić na wymiar wew. 29mm.
Stosowałym kiedyś taką rurę z PA (wodna, grubościenne),  rozwierconą na 29mm.

Ta rura do tłumika wydaje się zbyt cienka, nie chodzi o wytrzymałość, ale o pow. oparcia na sterach i mostku, niektóre mostki mają podtoczenie i wtedy mogą być problemy.
Wtedy dajesz zwykłe, niskie podkładki AL (3-5mm) z obu stron, pod mostek i stery, a pomiędzy, tę rurę z tłumika.

Można też  zrobić kompozyt.
Na rurę 32mm spróbować nałożyć rurę/przejściówkę z odkurzacza. One maja wew. średnicę 32mm (chyba).

Np.
https://allegro.pl/oferta/przejsciowka-adapter-ssawki-odkurzacza-32-35-mm-10727589343?reco_id=47df51a7-7bfe-11ec-b7fb-b026284b9e50&sid=041047f9c36843e364ecb91b45c568a2755aa386fe7e14ee7421a14291fbf951

I wtedy powinno pasować.

Ten widelec, wygląda na wyjątkowy, rura sterowa  ok 40cm, cięzko taki trafić :D
« Ostatnia zmiana: 23 Sty 2022, 05:29 sinuche »

Dzięki :)

Znalazłem jeszcze rurę aluminiowa, wagowo wychodzi co ciekawe tak samo. Rozmiar to 35x3, dalej pewnie nie tak gruba ścianka jak normalnie (jeszcze zmierzę podkładkę), ale może wystarczy:

https://allegro.pl/oferta/rura-aluminiowa-35x3-mm-100-cm-aluminium-9700791382

Sprawdziłem. Moje carbonowe podkładki mają 3 mm grubości. Przeliczyłem też, że carbon wychodzi 35% lżej od aluminium

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Potrzebuję informacji jaki jest symbol łożysk do piast:
DT Swiss 240 oraz
DT Swiss 350.
Chcę kupić jako zapas serwisowy.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
Mam 2 piasty 240 i każda ma inne łożyska, poza rozmiarem różni się materiał(starsze jest zwykłe, a nowe z nierdzewki). W dodatku w jednej piaście łożyska wychodzą praktycznie bez narzędzi, a w drugiej trzeba mieć soecjalny klucz do wykręcenia pierścienia wolnobiegu. Rozmiaru nie pamiętam, bo po prostu zabrałem do sklepu na wzór. Nierdzewne kosztowały w Premie więcej, niż usługa wymiany wraz z łożyskami w serwisie fabrycznym dt. Innymi słowy, pewnie tylko serwis po nr fabrycznym może Ci powiedzieć, co tam w środku jest.

No to jak zwykle. Super. Simply clever

Offline Mężczyzna altharr

• Użytkownik forum
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 03.09.2013
Nie jest tak źle, aktualnie z tyłu są 6902, zmienili to ładnych kilka lat temu tak aby dało się wymieniać łożysko od strony bębenka bez konieczności wykręcania pierścienia ratcheta. Na ich stronie masz informacje o wszystkich częściach serwisowych np.

https://www.dtswiss.com/en/support/product-support?matnr=H350NCDBR28SA0442S

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Mam nadzieję, że Wilk tego nie czyta ;)

Mój nowy rower będzie miał baardzo długą, sterczącą rurę widelca. Możliwe, że około 20 cm. Potrzebuję podkładki pod mostek, a właściwie, to chciałbym mieć jedną w całości. Jest opcja kupna carbonowej podkładki 20 cm za około 80 zł, ale problem w tym, że trzeba trafić z wymiarem.

Etam, zero oryginalności, takie rowery to ja już 10 lat temu spotykałem :P
I to nie jest fotka z netu, a spotkany przeze mnie na trasie rowerzysta na Kanarach; po układzie roweru i bar-endach od razu widać, że to jakiś krewny Worka, trzeba przyznać, że prawdziwy mistrz świata rowerowych konstrukcji ;)
« Ostatnia zmiana: 23 Sty 2022, 23:12 Wilk »

Etam, zero oryginalności, takie rowery to ja już 10 lat temu spotykałem :P
Po układzie roweru roweru i bar-endach od razu widać, że to jakiś krewny Worka ;)
Oryginalność tym mniejsza, że wysokość wysokość kierownicy nie zmieni się. Oryginalnie w rowerze był mostek wpuszczany - tak długi wpuszczany mostek jest wyjątkowo elastyczny. Jak się odegnie i potem wróci, to może nawet wybić zęby :D Był to jeden z głównych argumentów przemawiających za wymianą widelca i przejściem na ahead.

Całe szczęście zrezygnowałem z baranka i rower będzie się nieco różnił od tego ze zdjęcia :)

Nie jest tak źle, aktualnie z tyłu są 6902, zmienili to ładnych kilka lat temu tak aby dało się wymieniać łożysko od strony bębenka bez konieczności wykręcania pierścienia ratcheta. Na ich stronie masz informacje o wszystkich częściach serwisowych np.

https://www.dtswiss.com/en/support/product-support?matnr=H350NCDBR28SA0442S
THX

Offline Mężczyzna kolega_na_fullu_;-)

• ~(FSM)~
  • Miasto: Przy trasie SKM.
  • Na forum od: 23.01.2012
    • Luźny Kanon przetłumaczony na j. Polski w PDF.
Czy żel w siodełkach zachowuje swoje właściwości przez lata?

Czy żel w siodełkach zachowuje swoje właściwości przez lata?
Chyba wszystkie żelowe są wykonane z cienkiego, elastycznego materiału, który bardzo łatwo się przecina. Żywotnością żelu przejmowałbym się najmniej.

Offline Mężczyzna kolega_na_fullu_;-)

• ~(FSM)~
  • Miasto: Przy trasie SKM.
  • Na forum od: 23.01.2012
    • Luźny Kanon przetłumaczony na j. Polski w PDF.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum