Autor Wątek: [Technika] Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 232725 razy)

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
Dziś nawet dętkę zmieniłem, więc koło wsadzone na nowo ;P
Pedały chodzą płynnie i bezgłośnie - przynajmniej na stojaku, bez obciążenia.

@globalus - dźwięk ewidentnie z napędu - gdy nie kręcę średnią/dużą mocą wtedy ustaje.

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Byś się  zdziwił z tym napędem. Jak nie kręcisz,  to nie wiercisz się też na siodle. Kiedyś też myślałem że mi w napędzie strzela, bo bez pedałowania byla cisza, a się okazało że to przelotka od pancerza... trzeba sprawdzać po kolei.
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
Lamerskie pytanie:
Co w napędzie może wydawać dźwięk przypominający skrzypiąco-trzeszczące siodło?
Pedały nowe, support również. Dźwięk dobywa się przez pierwszą godzinę, czasem dwie jazdy, potem ustaje.
Na początku wiązałem to ze zmianą temperatury, ale teraz się wyrównała w miarę i nie ma aż takich amplitud - rower trzymam w nieogrzewanym warsztacie.

Mnie się zdarza, że poskrzypuje mi jeden but spd albo blok, gdzieś na styku z pedałem. Zwłaszcza kiedy but świeżo wymyty i pedał wyczyszczony. Jadąc w innych butach żadnych dźwięków nie wydobywam. Co ciekawe ten skrzypiący but nie skrzypi mi w drugim rowerze ;)
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna Raphael

• lubię płynąć pod prąd i jechać pod wiatr...
  • Miasto: Garbatka-Letnisko
  • Na forum od: 07.10.2014
Lamerskie pytanie:
Co w napędzie może wydawać dźwięk przypominający skrzypiąco-trzeszczące siodło?
Pedały nowe, support również. Dźwięk dobywa się przez pierwszą godzinę, czasem dwie jazdy, potem ustaje.
Na początku wiązałem to ze zmianą temperatury, ale teraz się wyrównała w miarę i nie ma aż takich amplitud - rower trzymam w nieogrzewanym warsztacie.

u mnie z kolei, jeśli pojawi się taki dźwięk to znak że muszę rozebrać bębenek (do ostatniej kulki), wyczyścić, nasmarować i złożyć... godzina dobrej zabawy (kiedyś znacznie dłużej)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
Czy zawleczki do klocków hamulcowych w stylu Shimano są rzeczywiście jednorazowe?
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
Czasem się uda nawet 2-3x jednej użyć, a czasem zejdą dwie żeby raz linkę zapiąć ;)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Czasem się uda nawet 2-3x jednej użyć, a czasem zejdą dwie żeby raz linkę zapiąć ;)
Ale mówimy o tym samym?
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
O, nie...  ;D

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
Takie zawleczki kupisz w każdym sklepie z zawleczkami za zadziwiające grosze. Raczej jest to jednorazowe, ale jak delikatnie zadziałasz to może Ci nie pęknie.

Online Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013

Ja jeżdżę bez (wypadły, uciąłem).
Klocki nie wypadają.

Szybkie pytania 2:
1/ Wąsaty Tom z jakiej? stali swe ramy czyni.
- Dziś u niego trochem grzebał, tej info jednak nie znalazł.

1/ Jego (Toma) klick-pedzie cleaty shimano przyjmują, zestaw działa?
- Kiedy mi się już te xt (w końcu) skończą, bym wszedł w Toma.

Dziękuję.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Kurczę, myślałem, że to spcjalna zawleczka, a to można po prostu w Castoramie kupić :O Dzięki!

Offline Mężczyzna MCsubi

Szybkie pytania 2:
1/ Wąsaty Tom z jakiej? stali swe ramy czyni.
- Dziś u niego trochem grzebał, tej info jednak nie znalazł.

Tego nie wie nikt, ale rama jest wybitna i jak na razie przeżyła wiele. To mieszanka odkuwek i rur  hartowanych w glikolu, odpuszczonych i potrojnie cieniowanych na zimno.

Online Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013

Daleko do Reynolds 953, próby niższej, Columbus XCr, Life, Zona (gdzieś te se obserwuję)? Jakoś zestawić to można, by wstępny pogląd se wyrobić?
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Czy zawleczki do klocków hamulcowych w stylu Shimano są rzeczywiście jednorazowe?
Jakoś ja zawsze zakładałem je ponownie. Nawet nie pomyślałem, ze mogą być jednorazowe. Zaciskam, przekładam, rozwieram.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna MCsubi

Daleko do Reynolds 953, próby niższej, Columbus XCr, Life, Zona (gdzieś te se obserwuję)? Jakoś zestawić to można, by wstępny pogląd se wyrobić?

Trudno zestawić wprost, bo to inna szkoła jest. Reynolds ma znacznie większe przekroje i absurdalnie cienkie ścianki w wysokich grupach. Na pewno rama jest wygodniejsza od Reynoldsa 853, bo taka ramę tez mam. 953 jest już nierdzewna - więc na pewno to nie to.

XCR to top i magia, ale za 4 razy wyższą cenę, tytan się przy tym chowa. To nie jest liga Ritcheya.

Jak pamietam stare czasy, to chyba najbliżej jest tu Columbus Spirit, jeśli chodzi o główny trójkąt. Tylny jest znacznie bardziej filigranowy od jakiegokolwiek Columbusa czy Reynoldsa.

Rura sterowa nie ma odniesienia u zadnego producenta stali, to odkuwka, w której bezpośrednio umieszczone sa lozyska sterow.

Ogólnie rama jest prosta, przekrój rur jest bardzo maly, rama wygląda na 40 lat. Nikogo taki rower nie interesuje, można sobie postawić pod restauracja czy sklepem. Ja używam trytytki hiploka i wciąż ten rower mam.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum