Autor Wątek: [Technika] Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 233073 razy)

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
To zależy do czego.
Do gabloty w muzeum - tak
D siedzenia - nie

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
E tam.
Do tapicera i siodełko będzie jak nowe.
Może nawet skórą obszyć, bedzie jak Brooks.

Pytanie czy się opłaca ;)

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
Starość takiego siodełka to mięknąca lub wręcz pękająca skorupa. Analogicznie jak w butach szosowych.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Pozwalam.

Sens żaden. Popatrz ile kosztują siodełka na OLX.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna kolega_na_fullu_;-)

• ~(FSM)~
  • Miasto: Przy trasie SKM.
  • Na forum od: 23.01.2012
    • Luźny Kanon przetłumaczony na j. Polski w PDF.
Trudno będzie kupić podobne, bo nawet nie wiem co to za model siodełka.

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
Mnie się wydaje, że to stary Fizik Aliante Open.

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
Kiedyś już pytałem, ale teraz przychodzi do zakupów i mało co dostępne w sklepach jest...
Manetki R7000 plus przeżuwacz RD-RX400 na 11 - rzędowej kasecie powinny się dogadać, czyż nie?
Niby z tabel shimano wynika, iż 10 - rzędowa przerzutka jest kompatybilna tylko z Tiagrą 4700, ale skoro działa z tiagrą to i z 11 - rzędowymi grupami szosowymi musi, czyż nie?

Moim zdaniem nie ma prawa nie działać. Jedyny potencjalny problem, to niewielka utrata pojemności przerzutki ze względu na minimalnie szerszą kasetę. Pewnie pomijany problem.

Jeśli chcesz bardziej egzotyczne połączenie, to kup sobie przerzutkę Campagnolo, ale taką starszą, jeszcze z czasów, gdy miały minimalny inny uciąg. Według tabelki będzie pasować idealnie.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

O, dzięki worek ;)
Bo w sieci nikt tego nie testował, nawet z klamkami 5800 co wydawało mi się dziwne

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Głowny problem to sprawdzenie czy manetki R700 mają właściwy uciąg do przerzutki RDX.
Musi się zgadzać, wg wzoru:
uciąg linki  x przełożenie przerzutki  = skok (pitch) kasety.

Od 6 do 10S, wszystko jest proste (mówię o Shimano).
Przełożenie przerzutki było 1.7 (poza DynaSys=1.2).
I przejście na pojemniejszą kasete odbywało się poprzez zmiejszenie uciągu linki manetki.

Niestety od 10S w górę, wszystko się skomplikowało. Są różne przełożenia przerzutek dla MTB/Treking i szosa.
A trudno zdobyć informację jaki uciąg (w mm) ma np. R700, czy przełożenie danego modelu przerzutki.

Trochę grzebałem ostatnio w necie w tym temacie, i znalazłem taki artykuł ze wzorami i tabelkami:
http://blog.artscyclery.com/science-behind-the-magic/science-behind-the-magic-drivetrain-compatibility/

No i jest jeszcze problem z pojemnościa  przerzutki (o czym pisal Worek), ale to dotyczy bardzo dużych kaset, można pominąć.

Głowny problem to sprawdzenie czy manetki R700 mają właściwy uciąg do przerzutki RDX.
Musi się zgadzać, wg wzoru:
uciąg linki  x przełożenie przerzutki  = skok (pitch) kasety.

Zaraz zaraaaz... z tego artykułu wynika, jakby kasety 11x shimano miały inny pitch, aniżeli kasety szosowe  :icon_confused:
Czyli wrzucenie kasety MTBowej 11x skończy się porażką? Przecież właśnie takie wciskają do graveli zwykle... (Szosowa kaseta odpada, ze względu na bębenek pod 10s)

Tutaj wrzucają wszystko jak leci:
https://bikepacking.com/gear/guide-to-mullet-drivetrains/
Przy czym ja celuję w kasetę MTB 11-36, albo 11-40
« Ostatnia zmiana: 17 Lut 2022, 12:32 qbotcenko »

Offline na_pogorzu_lajkonik

• Na forum od: 17.10.2021
szukam możliwie najmniejszego lokalizatora gps który można by schować w ramie roweru i w razie kradzieży namierzyć go.
ktoś przerabiał coś takiego?
ULTRA to wyzwanie, a Adventure to przygoda.

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Na forum od: 22.09.2013
szukam możliwie najmniejszego lokalizatora gps który można by schować w ramie roweru i w razie kradzieży namierzyć go.
ktoś przerabiał coś takiego?

Może AirTag od Apple?
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

O, dzięki worek ;)
Bo w sieci nikt tego nie testował, nawet z klamkami 5800 co wydawało mi się dziwne
To co napisałem opiera się na blog.artscyclery.com. Myślę, że Shimano wprowadzając Tiagrę 4700 przygotowała grupę 11-rz i ucięło jeden bieg żeby było coś dla biedaków ;)

Kasety szosowe i mtb faktycznie mają nieco inną szerokość, ale z tego co wiem, da się mieszać i działa poprawnie. Różnice w szerokości nie są wielkie.

Czy aktualnie istnieją kasety 11-rz przeznaczone do szosy i do mtb? Tak na szybko patrząc nie znalazłem. W przypadku 10 były kasety Deore/Tiagra.

Pytanie do znawców 8) Co to za rocznik? (To rower elektryczny, więc chodzi mi głównie i stan baterii)
https://www.olx.pl/d/oferta/rower-elektryczny-renomowanej-firmy-nsu-z-papierami-CID767-IDLc8E3.html
Czy to okazuja, czy raczej nie? Chciałbym się pobawić i sprzedać z zyskiem.

Ponoć silnik do wymiany.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum