Autor Wątek: [Technika] Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 233078 razy)

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Chcesz powiedzieć że na 2 tygodniowy urlop zabierasz garnek i gotujesz łańcuch?

Nie, no co Ty. ;D
Nie jestem idiotą.
Nie wiem, nie znam się, zarobiony jestem  :P

U mnie tysiąc km to jednak zdecydowanie mniej niż dwutygodniowy urlop, a że prosty człowiek jestem to jak czytam:
co 1 tyś. szejkowanie i gotowanie
to rozumiem że w połowie urlopu garnek idzie w ruch.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Przecież, jak nie ma możliwości czyszczenia/szejkowania, to sie nie szejkuje.
Jedynie łańcuch jest wtedy bardziej zabrudzony.
Główną robotę robi smarowanie smarem parafinowym z teflonem.

Jak ktoś nie chce, to może nie gotować.
A wyczyścić łańcuch trzeba.

Do oleju jako smarowidła już nie wrócę, ma on 2 wady:
Napęd jest zasyfiony, cokolwiek przy nim zrobić, to rękawiczki, brudne ręce - zniechęca to np. do  wymiany kółeczka przerzutki.
I druga wada - olej łapie pył/piasek, co wpływa negatywnie na żywotność łańcucha.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Jak bardzo syfi się napęd przy Twojej metodzie? Klasyczna metoda z parafiną bez oleju zapewnia perfekcyjnie czysty napęd, bo nie ma niczego, co pozwalałoby przykleić brud. Napęd jest zabrudzony w tym samym stopniu co reszta roweru.

Za to konieczne jest gotowanie łańcucha co 150-200 km lub używania buteleczki z rozpuszczoną parafiną, która działa gorzej i krócej. O ile konieczność gotowania nie przeszkadza mi zbytnio (a gdyby przeszkadzała, to zainwestowałbym w większą liczbę łańcuchów i gotował hurtem, gdy wszystkie się zużyją), to nie jestem w pełni przekonany, czy wersja mobilna sprawdzi się na długiej wyprawie.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Łańcuch po gotowaniu jest czysty, ale tak jak piszesz 100-200km i koniec.
Parafina się wykrusza.

Dlatego stosuję smar, mieszankę:
parafina, olej parafinowy ciężki, i olej paraf. lekki (nafta do pochodni) + teflon (zmieszane na gorąco).
Wychodzi z tego emulsja - 1 dzień i nafta wyparuje, zostaje zmiękczona parafina.
I w zasadzie to wystarczy (co 200km smarowanie).

Zabrudzenie jest niewielkie, z czasem. kilometrami wzrasta (ale łatwe do usunięcia), to parafina z metalowym pyłem, która się łatwo łuszczy (np. na dłoniach).
W porównaniu z olejem, to niebo a ziemia.
W zasadzie, to można zrezygnować z gotowania. Tylko często szejkować i smarować tym smarem.

Jeżeli chodzi o trwałość, to zbyt mało km zrobiłem (12 tyś.) buy to ocenić. Na razie trzy łańcuchy - jeden padł (3 tyś.). Kaseta przyjęła nowy łańcuch.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
Spisywałeś już gdzieś na forum dokładne proporcje? Brzmi bardzo zachęcająco. Nie chciałbym używać togo jako podstawowy smar, bo napędy we wszystkich rowerach mam teraz sterylne i szkoda mi brudzić nawet olejem parafinowym. Mógłbym za to przeznaczyć jeden łańcuch na wyprawy i używać mikstury według Twojego przepisu, bo rozumiem, że kaseta nie będzie usyfiona jak przy tradycyjnym smarze.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
Jeszcze kolejny półśrodek przyszedł mi na myśl - ochranicze rowerowe na buty (albo krótkie stuptuty), które chroniłyby spodnie trekkingowe przed brudem i zahaczaniem. Przy czym to raczej w chłodniejsze dni da radę tylko. (Choć kto latem jeździ w długich gaciach?  :icon_redface:)

Offline Mężczyzna 365

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 27.02.2018
Używam już półśrodków w postaci opasek odblaskowych czy skarpet naciągniętych na spodnie i to się sprawdza ale... wolałbym jednak "odgrodzić" się od brudnego napędu. Oczywiście latem problem znika ale przez pozostałe pół roku muszę coś z tym zrobić.
Paweł.

Offline Mężczyzna m.arek

• Na forum od: 17.03.2014
Każda osłona tarczy to półśrodek. Jedynie pełna osłona łańcucha chroni i to nie tylko gacie ale i łańcuch.

Offline Mężczyzna 365

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 27.02.2018
@Mariobiker - dzięki, widziałem i chyba to będzie optymalne rozwiązanie. Nic lepszego (w małych pieniądzach) nie znalazłem.
@m.arek - też chodziło mi to po głowie ale pełna chyba nie zabangla z przerzutkami. Musiała by być częściowo odkryta z przodu i baaardzo szeroka z tyłu (w górnej części oczywiście) żeby ogarnąć pracę łańcucha na kasecie. Zatem raczej nie wchodzi w rachubę..
Paweł.

@Worek
Parafina/ciężki olej parafinowy  80/20 (lato),  70/30 (zima), zmieszać na gorąco.
Plus olej lekki (nafta), aby uzyskac "krem" w temp. 20C
Plus teflon (więcej = lepiej).

Offline Mężczyzna kolega_na_fullu_;-)

• ~(FSM)~
  • Miasto: Przy trasie SKM.
  • Na forum od: 23.01.2012
    • Luźny Kanon przetłumaczony na j. Polski w PDF.
O ile kmph będzie oszukiwał licznik, jeżeli będzie ustawiony dla koła 29*2.2 miast 700*40?

Są w internecie tabelki z odpowiednimi wartościami obwodu kół.
Manuale producentów liczników bym przeszukał.
Sigma publikowała takie (ale ten co mam nie ma wartości dla 29')
Dla rozmiaru 700x40 -  WS wynosi 2220 (mm).
Możesz zmierzyć obwód 29"
« Ostatnia zmiana: 6 Mar 2022, 13:56 sinuche »

Offline Mężczyzna liftlodz

• Miasto: Polska
  • Na forum od: 24.12.2020
Szukam szybkich opon 2.0 - 2.1 cala, jazda w lekkim terenie i po szosie.
Zależy mi na niskich oporach toczenia przy w miarę niskich ciśnieniach.

Offline Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
100-200km i koniec.

To bez sensu. W sezonie rowerowym, to bym cały czas stał przy garach.  ;D

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum