Autor Wątek: [Technika] Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 233095 razy)

Offline Mężczyzna Włod

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 04.04.2011
Czy piaste z dynamem  DH-T708 mogę zamocować pod zwykłym szybko zamykacz? Znalazlem nową z kołem w dobrej cenie więc to ważne. Jest do tego oś _ wygląda na sztywną.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Ta oś jest nietypowa, nie wymienisz na zwykłą oś, ale pasuje do rowerów ze zwykłym QR, więc nie ma też powodu do zmiany.

Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Czy piaste z dynamem  DH-T708 mogę zamocować pod zwykłym szybko zamykacz? Znalazlem nową z kołem w dobrej cenie więc to ważne. Jest do tego oś _ wygląda na sztywną.

Akurat posiadam taką piastę :)
Aby ją zamontowac w standardowym widelcu, musiałem ją przerobic pod QR.
Oryginalna oś (wygląda na sztywną) nijak nie dała się zamontować do mojego widelca - zbyt duża średnica osi.

Przeróbka polegała na dotoczeniu aluminiowych tulejek włożonych w drążoną oś piasty i do tego zwykły zacisk QR.
Jeżeli Cię interesuja wymiary tych tulejek  mogę podać (daj znać), ale to jest w rowerze, którym aktualnie jeżdżę, więc konieczny demontaż.

Poza tym komplikatorem, sama piasta super, jeżdżę na niej prawie rok, małe opory toczenia, a dynamo pracuje bez zarzutu.

Offline Mężczyzna Włod

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 04.04.2011
Poproszę o wymiary a może i nawet fotki gdy tylko będzie mu temu okazja. Piasta klasy xt  więc winna dobrze działać.

Offline Mężczyzna Diver

• Miasto:
  • Na forum od: 26.06.2013
Po wyciągnięciu roweru z zimowego łoża sprawdziłem wydłużenie łańcucha przymiarem. Rozmiar 0,75 wszedł, a rozmiar 1,0 nie wszedł. Wymieniłem więc łańcuch i zaczęły się problemy. Niestety głupi wyrzuciłem stary łańcuch. Problem dotyczy tylko dwóch-trzech środkowych przełożeń w kasecie 10 rzędowej MTB.
Czekać aż się ułoży czy też wymieniać kasetę.
Odkryłem jak wadliwa jest metoda sprawdzania przymiarem. Nie uwzględnia tego, że różne zębatki mają różne zużycie.
Przypomnijcie mi czy na poziomie 10 rzędów wszystkie kasety pasują do wszystkich bębenków czy muszę wybrać właściwą kasetę do swojego koła ?

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
Przypomnijcie mi czy na poziomie 10 rzędów wszystkie kasety pasują do wszystkich bębenków czy muszę wybrać właściwą kasetę do swojego koła ?

Stawiam, że wszystkie, chyba, że jakąś egzotyczną kasetę masz na myśli...

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Akurat posiadam taką piastę :)
Aby ją zamontowac w standardowym widelcu, musiałem ją przerobic pod QR.
Oryginalna oś (wygląda na sztywną) nijak nie dała się zamontować do mojego widelca - zbyt duża średnica osi.
Chwila, ja jeszcze nie zdążyłem zapleść na niej koła. Zakładałem jednak samą piastę testowo do zwykłego widelca i nie miałem problemu. Coś przeoczyłem??

Czekać aż się ułoży czy też wymieniać kasetę.
Odkryłem jak wadliwa jest metoda sprawdzania przymiarem. Nie uwzględnia tego, że różne zębatki mają różne zużycie.
Ja miałem podobne problemy. Było do tego stopnia źle, że przy niemal każdym ruszaniu przeskakiwało. Po 100-300 km zaczęło działać poprawnie, a teraz działa perfekcyjnie.

Na bębenek 8-rzędów wchodzą kasety 8, 9, 10 - wszystkie. 11 i 12-rz też pasują, ale już z mniejszymi lub większymi wyjątkami.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna walsodar

• Miasto: Łańcut/Ząbki
  • Na forum od: 11.03.2013
Cześć, muszę zmienić kółka od przerzutki GRX400, ale ciężko je dorwać. Zatem w grę wchodzą zamienniki - może ktoś coś polecić? Te od XT, albo innej Tiagry będą ok?

Chwila, ja jeszcze nie zdążyłem zapleść na niej koła. Zakładałem jednak samą piastę testowo do zwykłego widelca i nie miałem problemu. Coś przeoczyłem??

No, nie wiem jaką masz oś zamykacza w tej piaście. U mnie była o średnicy 12mm (do haka widelca).Dlatego musiałem dotoczyć tuleję.
 Tuleja o wewnętrznej  średnicy (nie pamiętam dokładnie, chyba 8mm) wchodzi do osi piasty, na zewnątrz wystaje odcinek długości 5mm o średnicy 9mm pod standardowy hak widelca. Moje widelce mają haki do średnicy <= 10mm.
Tak to wygląda:

Tulejka jest wklejona do osi piasty na kleju montażowym. Do tego otwór fi 5mm na pręt szybkozamykacza.
« Ostatnia zmiana: 24 Kwi 2022, 15:08 sinuche »

Cześć, muszę zmienić kółka od przerzutki GRX400, ale ciężko je dorwać. Zatem w grę wchodzą zamienniki - może ktoś coś polecić? Te od XT, albo innej Tiagry będą ok?

Wszystkie kólka będą pasować, tylko trzeba zwaraca uwagę na szerokość. Są 9 lub 10mm, a musza to skręcić oryginalne śruby  i to jest ważne, długość tych śrub.
Najlepiej zmierzyć szerokość i takie dokupić (nawet chińskie "maszynowe" sprawuja się u mnie dobrze).

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010

Wszystkie kólka będą pasować, tylko trzeba zwaraca uwagę na szerokość.
Tak standardowo to jeszcze się zwraca uwagę na ilość zębów.

Zastanawiałem się nad tym, jakie ma znaczenie ilość zębów (poza tym że kółko musi się zmieścić w wózku).
Więcej (niż 11), znaczy lepiej? :)

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
Ja tam nie wiem.
Po prostu używam kółek, które mają tyle zębów co oryginały, tylko lepsze łożyska.

Ja tam nie wiem.
Po prostu używam kółek, które mają tyle zębów co oryginały, tylko lepsze łożyska.
Łożyska to najlepiej ceramiczne.
Mam górne ceramiczne a dolne zwykłe - i ono ma już spore luzy, rozbieralem - brak smaru i rdza.
Górne kręci się dobrze.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
Na pewno, ale z drugiej strony u mnie te łożyska maszynowe (w kółkach Tacxx) wytrzymywały co najmniej po 4-5 lat, wiec w efekcie były najrzadziej wymienianym elementem całego napędu.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum