Autor Wątek: [Technika] Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 233106 razy)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012

Są też redukcje które stosuje się do wentyli presta w obręczach pod wentyle schrader.
Też pomysł. Powiększać żeby potem pomniejszać?
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010

Są też redukcje które stosuje się do wentyli presta w obręczach pod wentyle schrader.
Też pomysł. Powiększać żeby potem pomniejszać?
Są ludzie którzy muszą ciągle coś przerabiać.
No, ale co Ty możesz o tym wiedzieć

Offline Mężczyzna marek.dembowski

• Miasto: Ogrodzieniec
  • Na forum od: 06.04.2007
zwykłe wiertło do betonu wystarczy?
Do betonu absolutnie nie! Musi być dobre, ostre (znaczy najlepiej nowe :))wiertło do metalu.
...prawie wszyscy pytają: "Ile przejechałeś?" a ja wolałbym usłyszeć np. "Co ciekawego zobaczyłeś?"... - Michał Sitarz

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Obręcz jest aluminiowa. Specjalnych wymagań do wiertła (do metalu najlepsze) nie ma, można nawet do  betonu spróbować. Byle średnica była dobra - czyli 8mm pod Schradera (samochodowy).
Trzeba po wierceniu usunąć zadziory od wew. strony obręczy (np. nożem, lub szerszym wiertłem).
No i ściągnąć opaskę ciśnieniową z obręczy przed wierceniem.

Offline Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
Wczoraj miałem przyjemność całkiem obficie zmoknąć i jak się dzisiaj okazało mam koła pełne wody. Wylanie wody z kół okazało się wcale nie małą operacją, zdjęcie kół, opon, wylanie założenie.

Zastanawiam się, czy jest jakiś sprytny patent na szybsze wylanie wody z koła? Niestety obręcz nie ma małej dziurki przez którą by to wypłynęło (DT RR511). W innych kołach taką mam i problem nie występuje, bo woda sama wylatuje.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
Weź ten wspomniany wyżej specjalistyczny sprzęt i za 2 minuty będziesz miał te dziurkę.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Nie bój się. Ja rozwiercałem i było a właściwie jest ok.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
Nie bój się.

Ja się wiercić nie boję.  ;D

Offline Mężczyzna Diver

• Miasto:
  • Na forum od: 26.06.2013
W moich obręczach DTSwiss był taki myk, że na pierwszy rzut oka otwór był dla Presta, ale była taka otoczka gumowa i po jej wyjęciu wchodził wentyl samochodowy.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
W moich obręczach DTSwiss był taki myk, że na pierwszy rzut oka otwór był dla Presta, ale była taka otoczka gumowa i po jej wyjęciu wchodził wentyl samochodowy.
O tym właśnie pisałem:

Offline Mężczyzna kolega_na_fullu_;-)

• ~(FSM)~
  • Miasto: Przy trasie SKM.
  • Na forum od: 23.01.2012
    • Luźny Kanon przetłumaczony na j. Polski w PDF.
Czy ktoś widział/macał/korzystał z siodełek SR AVIO BGM Elite lub Prime Doyenne Endurance? Są fajnie przeceniony i zastanawiam się nad zmianą swojego wysłużonego ale i bardzo lekkiego siodełka Selle cośtam.
« Ostatnia zmiana: 6 Cze 2022, 21:30 kolega_na_fullu_;-) »

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010

Niestety w moich nie ma takiego myki. Póki co dętka trzyma.  :o

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Głupie pytanie.
Wciągnęło mi przerzutke na kasetę, wyrwało sworznie pantografu. Pierwszy raz, i to na wyjeździe, zdala od serwisu.
Na szutrowej drodze, mocniej nacisnąłem pedały, nie było rzadnych patyków, gałęzi.
Nie rozumiem, jak to sie mogło stać.
Zdarza się to Wam często?

Teraz jest pewien niepokój, wymieniłem, wyprostowłem hak, ale jak się to powtórzy?
Bębenek jeszcze wymienić?
Przerzutka  to newralgiczny element, jak padnie - zero jazdy.

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
Mogło być tak że bębenek się zblokował, wtedy łańcuch na przerzutce od dołu bardzo mocno się naciąga i może ją pociągnąć i szarpnąć. Coś takiego mi się działo w trakcie jazdy na tylnej piaście przerobionej na coś w rodzaju ostrego koła (bębenek mi przestał chwytać na piaście i musiałem się tak ratować).

Offline Mężczyzna Dziadek

• Miasto: Szczytno, Pionki
  • Na forum od: 05.01.2017
Głupie pytanie.
Wciągnęło mi przerzutke na kasetę, wyrwało sworznie pantografu. Pierwszy raz, i to na wyjeździe, zdala od serwisu.
Na szutrowej drodze, mocniej nacisnąłem pedały, nie było rzadnych patyków, gałęzi.
Nie rozumiem, jak to sie mogło stać.
Zdarza się to Wam często?

Teraz jest pewien niepokój, wymieniłem, wyprostowłem hak, ale jak się to powtórzy?
Bębenek jeszcze wymienić?
Przerzutka  to newralgiczny element, jak padnie - zero jazdy.
Mnie się tak stało jak wsiadałem "z odbicia" czyli stąpnąłem na lewy pedał, pojechałem trochę jak na hulajnodze i przerzuciłem drugą nogę nad siodełkiem. W tym momencie koło się gibnęło, pantograf poszedł w szprychy, ścięło ze trzy, przerzutka się rozsypała. Ważyłem mniej niż teraz, niemniej ze 120 osiągałem. Było to popołudniową porą w sobotę w Rumunii na prowincji z 15 lat temu. Zdobycie przerzutki w tych warunkach to już temat na inną opowieść... Potem wiele lat miałem schizę i woziłem zapasową.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum