Autor Wątek: [Technika] Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 233113 razy)

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
A jakbyś kasetę między zębatkami czymś doizolował, co tłumiłoby dźwięk wypełniając przestrzenie? jakaś podgumowana folia? taśma izolacyjna?

Offline Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
A jakbyś kasetę między zębatkami czymś doizolował, co tłumiłoby dźwięk wypełniając przestrzenie? jakaś podgumowana folia? taśma izolacyjna?

Kaseta całkiem całkiem mimo przejechanych megametrów, biegi wskakują jak trzeba i szkoda by wyrzucać. Mam jakieś kasety 11rz, ale jak je skanibalizuje to w końcu będę miał niedobór tych podkładek. Da się je jakoś dokupić. Na popularnym portalu tylko używane.

Kolejny problem. Lemondka mi się nie trzyma. Odwraca się podczas jazdy. Dodam, że pasta do karbonu już tam jest. Jakiś inny patent na to znacie, coś tam podłożyć, ale co? Oba elementy z alu.

Offline Mężczyzna Semper

• Miasto:
  • Na forum od: 22.05.2018
Kolejny problem. Lemondka mi się nie trzyma. Odwraca się podczas jazdy. Dodam, że pasta do karbonu już tam jest. Jakiś inny patent na to znacie, coś tam podłożyć, ale co? Oba elementy z alu.

Spróbuj Effetto Mariposa Cargogrip. Zastosowałem kiedyś do karbonowej sztycy w aluminiowym rowerze i siedziała jak zabetonowana. Pasta sobie nie radziła.

Offline Mężczyzna maciek70

• Miasto: Milowice
  • Na forum od: 18.05.2018
...

Polecam rozwiązanie budżetowe: kilkucentymetrowy kawałek taśmy izolacyjnej ale _materiałowej_ naklejony na kierownicę. U mnie trzyma jak przyklejone.
"Jest tylko cienka czerwona linia między rozsądkiem a szaleństwem"

Offline Mężczyzna zly-sze

• Na forum od: 19.09.2019
Kasetowej rozkminy ciąg dalszy.

Jako, że w grawelu mam taką samą kasetę (CS-HG800-11 11-34) i też podobną piastę (obie DT-350 jedna pod tarcze 135 druga pod szosę 130), to się dzisiaj dobrałem do kasety w drugim rowerze. Ściągam kasetę a tu niespodzianka. Pod kasetą podkładka.  :o :o :o
Suwmiarką obmierzyłem bębenki, głębokość do założenia kasety taka sama, ale że bębenki miały delikatnie inną konstrukcję to na grawelowym ta kaseta bez tej podkładki obcierała. Hmmm. Podkładka ma 2mm. Wcześniej ta kaseta od roweru szosowego była na innym kole, którego ze względu na wytarcie obręczy przestałem używać. Ale zmierzyłem bębenek i proszę, 1mm krótszy/płytszy.  ::) Pewnie dlatego na tym kole działało to dobrze, a na nowym kole od razu się rozpykało, coś tam się przetarło ćwierć milimetra i zaczęło pukać.

Myślę sobie - RTFM :icon_idea:

Okazuje się, że ta podkładka jest integralną częścią kasety: https://si.shimano.com/en/pdfs/dm/RACS001/DM-RACS001-03-ENG.pdf  (strona 14).

Zatem wychodzi na to, że używałem tej kasety przez 15Mm niezgodnie z wszelkimi zasadami użytkowania kasety. Ciekawe tylko dlaczego nie miałem tej podkładki. Ta podkładka jest specyficzna, ale nie znalazłem takiej w moim magicznym pudełeczku z podkładkami. Czyżbym zakupił wybrakowaną? Ciekawe. No nic, podkładka ma takie same wymiary jak podkładka do bębenka 11 do założenia kaset 10/9 etc. Więc na razie kanibalizuje kasetę z grawela i daję podkładkę do szosy i wio na BBT.

A grawel? I tak ma krzywą i rozwaloną przerzutkę, rozciągnięty łańcuch i krzywe tylne koło, więc zostanie chwilę rozmemłany aż będę miał czas się nim zająć.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Ciekawostka dla weteranów
Jaki standard napędu jest widoczny na fotografiach

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Uniglide

My home is where my bike is.

Brawo Witamy championa

Trochę się nagłowiłem, jak to się rozbiera, zanim zaświtała idea. Na dwa baciki poszło gładko.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Nakręcana ostatnia, najmniejsza zębatka? :)

Teraz to i ja taki mądry jestem

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Istniały w okresie przejściowym piasty z bębenkiem pod oba standardy shimano, ten niestety na taki nie wygląda.
Btw, kaseta ma dwa życia, bo zębatki można odwrócić w drugą stronę.

My home is where my bike is.

Offline PABLO

• Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
CS-HG800-11 11-34 (...) Ściągam kasetę a tu niespodzianka. Pod kasetą podkładka.

Ta kaseta jest zgodna z MTB. Zresztą nic dziwnego bo rozmiar 34 sugeruje raczej MTB niż szosę. Ponieważ współczesne napędy szosowe 11s dopuszczają tak duże kasety (no i gravel - czyli takie dziwactwo, że rower jest niby terenowy, a napęd szosowy) to dokładają tę podkładkę (1.85mm) aby można było używać z bębenkiem szosowym 11s no i sprzedają jako "Ultegra".

Istniały w okresie przejściowym piasty z bębenkiem pod oba standardy shimano, ten niestety na taki nie wygląda.
Btw, kaseta ma dwa życia, bo zębatki można odwrócić w drugą stronę.
Tak wiem o możliwości przekładki. Jednak jeżeli kiedyś się zużyje to będzie problem. Dodatkowo to jest standard 130mm.
Z drugiej strony ten rower w roku robi nie więcej niż 300km zatem trochę czasu minie zanim kaseta się zajeździ.

Offline Mężczyzna kolega_na_fullu_;-)

• ~(FSM)~
  • Miasto: Przy trasie SKM.
  • Na forum od: 23.01.2012
    • Luźny Kanon przetłumaczony na j. Polski w PDF.
1. W alu butelkach jest czarny i biały osad. Biały to pewnie osad wapienny z wody, a czarny?
2. Wyjąłm alu sztyce z stalowej ramy, na końcu ma rdzawy osad - to normalne czy objaw czegoś niedobrego? Chcę zamienić na karbon.

« Ostatnia zmiana: 17 Sie 2022, 14:04 kolega_na_fullu_;-) »

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum