Autor Wątek: [Technika] Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 258575 razy)

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Jak to było z korbą? Pod HT2. Jest różnica między 9rz a 10rz?
Zastanawiam się czy poza napisem różnią się czymś
https://www.rowertour.com/p/57158/shimano-fc-r3000-sora-korba-szosowa-50x34-2x9rz.-175mm
i
https://www.rowertour.com/p/18569/shimano-fc-4700-tiagra-korba-rowerowa-szosowa-2x10rz#rozmiar-50x34-175mm

Chcę założyć toto do napędu 2x10.
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Użytkowałem, z powodzeniem, korbę Shimano Biopace z lat 90 (królowały wtedy 8S) z napędem 10S.
Tak że nie przejmowałbym się dedykowana ilością biegów.

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Tourney ma niewymienne blaty.
Szukałbym czegoś z wymiennymi. Można używki korby kupić na Allegro i dopasować do tego blaty.
Chyba zależy Ci na tych koronkach 50 - 34. Do tego trzeba korbę z BCD 110.

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
Korba tańsza niż blaty... Pytanie czy z 10 rzędowym łańcuchem to podziała normalnie?

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Powinno działać poprawnie. Jednak różnica w szerokości łańcucha 8 a 10 jest istotna, więc jeśli to możliwe, wybrałbym korbę 9-rz.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Powinno działać poprawnie. Jednak różnica w szerokości łańcucha 8 a 10 jest istotna, więc jeśli to możliwe, wybrałbym korbę 9-rz.

Testowałem, a raczej jeździłem(10tyś km) z blatami 8S na łańcuchu 10S.
Nie ma problemu.

Jedyne czego bym się obawiał, to wielkość odstępu pomiędzy blatami. W 10S może być niższa.
No i przerzutka przednia.
U mnie jest stara Shimano XT (też z lat 90), dało się wyregulować, ale zauważyłem że lepiej sobie radzi z łańcuchem 9S.
To jest kwestia szerokości wodzika (wózka), te na 10S pewno są węższe.

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
Kupiłem korbę 10rz żeby nie kombinować. Poczytałem, że mniejsza rzędowość korby może częściej zaciągać łańcuch, więc jak już kupować nowe to dobre... dzięki za podpowiedzi.

www.waxmund.pl

Testowałem, a raczej jeździłem(10tyś km) z blatami 8S na łańcuchu 10S.
Nie ma problemu.

Jedyne czego bym się obawiał, to wielkość odstępu pomiędzy blatami. W 10S może być niższa.
No i przerzutka przednia.
U mnie jest stara Shimano XT (też z lat 90), dało się wyregulować, ale zauważyłem że lepiej sobie radzi z łańcuchem 9S.
To jest kwestia szerokości wodzika (wózka), te na 10S pewno są węższe.
Jeździłem z korbą z grupy 7-rz i łańcuchem 10-rz. Działało dobrze, tylko ja używałem płynnej manetki, więc mogłem coś dociągnąć. Jeśli manetka ma jedno lub dwa kliknięcie, to ewentualny spadek kultury pracu będzie większy.

Co do przerzutek, to liczba biegów zdecydowanie ma znaczenie. Chodzi właśnie o rozstaw blaszek.

Przerzutka tylna 7, łańcuch 10 - zaklinowałem łańcuch między kółkiem a blaszka. Zgon przerzutki na miejscu i powrót z buta.

Jak wyżej, tylko przednia - blaszki były na tyle szeroko rozstawione, że albo łańcuch nie wychodził na większą zębatkę (korba 2x), albo spadał poza korbę. Stare łańcuchy są zdecydowanie szersze, więc adekwatne przerzutki nie nadają się do współczesnych łańcuchów.

Ogólnie można mieszać, ale z umiarem i rozsądkiem. Powiedziałbym, że różnica jednego rzędu jest ok, ale z drugiej strony teraz różniące między 10 a 12 są małe (łańcuchy 11 i 12 są niemal identyczne) i można sobie pozwolić na więcej.

Docelowo lepiej budować jak Japończyk przykazał, bo to już nie te czasy, gdy części były słabo dostępne i drogie.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
Docelowo lepiej budować jak Japończyk przykazał, bo to już nie te czasy, gdy części były słabo dostępne i drogie.
Nie sądziłem że doczekam się kiedyś od Ciebie tego zdania...
Czyli sam już nie kombinujesz? A w innym wątku wylewasz żale że ktoś Ci kasę oddał za niezrealizowaną transakcję...

www.waxmund.pl

Nie sądziłem że doczekam się kiedyś od Ciebie tego zdania...
Czyli sam już nie kombinujesz?
Kombinuję, ale z umiarem.

Inne czasy, teraz nawet osprzęt szosowy idzie dostać za grosze. Nie mówiąc już o tym, że dawniej pewnie rzeczy w ogóle nie były dostępne. 10 lat temu rynek części rowerowych był bardzo mało różnorodny. No i moje pudła stały się bardziej zasobne ;)

Już nawet hydraulika powoli robi się rozsądną cenowo. Jeszcze ewentualnie kategoria rowery elektryczne jest warta wstrzymania się / drutowania.

Skoro już mamy takie rozmowy po północy, to przyznam, że zmieniam trochę podejście. Lepiej płynąć trochę z prądem i kupować dostępny sprzęt, który nawet nie do końca spełnia oczekiwania. Warto trzymać się rzeczy, które można potem odsprzedać choć z małym zyskiem

A w innym wątku wylewasz żale że ktoś Ci kasę oddał za niezrealizowaną transakcję...
A idź. Płakać mi się chce :( Jedna z moich największych życiowych porażek.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Jaka opona wejdzie tu maksymalnie?

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna kolega_na_fullu_;-)

• ~(FSM)~
  • Miasto: Przy trasie SKM.
  • Na forum od: 23.01.2012
    • Luźny Kanon przetłumaczony na j. Polski w PDF.
Zgaduję, że 32 mm.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Z 55 mm tylko 32?

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Minimalny luz to 2 lub 3 mm. W przypadku szerzej opony zostawiłbym jednak przynajmniej 5 mm.

Okolice 45 mm powinny być bezpieczne.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum