Autor Wątek: [Technika] Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 233129 razy)

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
To już zdecydowanie lepiej

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Co to za rama? Stal można giąć/spłaszczać i zwiększać ilość miejsca na oponę ]:-> Są do tego specjalne narzędzia.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Ale... osprzęt to akurat podrożał ostatnio, nie? Chyba że mowa o jakichś starociach...

Skoro już mamy takie rozmowy po północy, to przyznam, że zmieniam trochę podejście. Lepiej płynąć trochę z prądem i kupować dostępny sprzęt, który nawet nie do końca spełnia oczekiwania. Warto trzymać się rzeczy, które można potem odsprzedać choć z małym zyskiem

Wydrukuj i nad łóżko ;)
Można też coś kupić, zużyć i wyrzucić.
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna kolega_na_fullu_;-)

• ~(FSM)~
  • Miasto: Przy trasie SKM.
  • Na forum od: 23.01.2012
    • Luźny Kanon przetłumaczony na j. Polski w PDF.
Z 55 mm tylko 32?

O, racja. Zmyliła mnie odwrócona miarka.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
Ale... osprzęt to akurat podrożał ostatnio, nie? Chyba że mowa o jakichś starociach...
Może tak, może nie. Sam wiek części nie ma takiego znaczenia - ewolucja części rowerowych spowolniła - znacznie ma stan i funkcjonalność.

Wydrukuj i nad łóżko ;)
Można też coś kupić, zużyć i wyrzucić.
Inaczej. Cena mało mnie obchodzi jeśli nie zużyje i sprzedam z zyskiem lub bez straty.

Lepiej może być sprzedać coś zanim się całkiem zużyje Ostatnio miałem problem z nadmiernie rozciągniętym Brooksem. Zamiast się tym przejmować, zmieniłem na innego i jeszcze wyszedłem finansowo na plus.

Tu przykład złej inwestycji
https://www.olx.pl/d/oferta/rower-elektryczny-skladany-xiaomi-qicycle-ef1-2-baterie-modyfikowany-CID767-IDQJpt6.html

Ktoś kupił rower, który nie spełnia wymagań. Po czym zmienił koła, dodał amortyzator i drugą baterię. Teraz przez modyfikacje rower nie zyskuje na wartości, a wręcz traci. Lepiej byłyby już przewrócić do stanu oryginalnego, a komponenty odsprzedać - co niestety wymaga czasu.

Ewentualnie przecierpieć wady roweru, aż do momentu zmiany na nieco bardziej odpowiadający. Tak jak teraz, to niestety topienie pieniędzy.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
rower z dystrybucji chińskiej, więc wyświetlacz jest w tym języku, mi to nie przeszkadzało, można się tego nauczyć.

Kwintesencja druciarstwa  ::)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna OLDRIP

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 15.04.2021

Tu przykład złej inwestycji
https://www.olx.pl/d/oferta/rower-elektryczny-skladany-xiaomi-qicycle-ef1-2-baterie-modyfikowany-CID767-IDQJpt6.html

Ciekawe jaki będzie koniec tej inwestycji

Pan Piotr przyznaje, że popełnił duży błąd. Za 4 tys. zł kupił rower od prywatnej osoby na jednym z portali internetowych.

- To był rower składany przez właściciela, nie mam na niego nawet dowodu zakupu – przyznaje

Dramatycznie zakończył się zakup roweru elektrycznego przez pana Piotra Szewczyka z Łodzi. Mężczyzna cieszył się nim zaledwie dwa dni. Pierwsze ładowanie pojazdu przebiegło bez zarzutu. Ale drugiego dnia, ubiegły piątek wieczorem, podłączył rower do ładowarki w swoim salonie, by w sobotę móc pojechać rowerem na zakupy. Ale o godz. 2 nad ranem bateria wybuchła i wywołała w mieszkaniu pożar.

- To był wielki wybuch – opowiada łodzianin. - Próbowałem ugasić ogień kołdrą, ale ona też natychmiast się zapaliła – wspomina.

Zanim na miejsce przyjechała straż pożarna mieszkanie pana Piotra zostało całkowicie zniszczone. Temperatura była tak duża, że popękały szyby w oknach, spaliły się ramy, odpadł tynk ze ścian. Zniszczyły się sprzęty elektryczne, telewizor i konsola. Z samego roweru też niewiele zostało.

https://dzienniklodzki.pl/pozar-roweru-elektrycznego-w-lodzi-wybuchla-bateria-mieszkanie-zostalo-calkowicie-spalone/ar/c1-16812801

Świetny tekst.. Znaczny mam się martwić jego problemami? Czy uważać, że każdy samodzielnie podejmuje decyzję i odpowiada za nie?

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Nie żeby się zaraz martwić, ale pamiętaj że małe niepalne pomieszczenie z automatem gaśniczym, odsunięte od innych budynków, zapewni Ci spokojny sen

Offline Mężczyzna zly-sze

• Na forum od: 19.09.2019
Gdzieś na trasie zgubiłem ten gumowy "dzynks" (i to dziwne bo w dwóch lampkach jednocześnie). Poradźcie jak to naprawić jakimś druciarstwem.

Offline Mężczyzna m.arek

• Na forum od: 17.03.2014
Poradźcie jak to naprawić jakimś druciarstwem.
Proponuję zalać zwykłym silikonem

Poradźcie jak to naprawić jakimś druciarstwem.
Proponuję zalać zwykłym silikonem

Poszedłem więc szukać silikonu. Znalazłem tylko czerwony (do wysokich temperatur). Jako, że lampka jest czerwona to by pasowało. Jednak znalazłem też butapren i się zacząłem zastanawiać co lepsze? Oba mają po 10 lat, wylałem po kropelce na kartkę zobaczymy co które warte jak przyschnie.

Wybrałem silikon. Jeżdżę obserwuję.

Lepsza konsystencja?

Butapren zdawał się dużo bardziej twardy, a silikon taki sprężysty bardziej gumowy. Wybrałem go zatem, bo wiadomo, przez to trzeba jeszcze kliknąć przycisk. Działa dobrze, zbadam jeszcze trwałość i szczelność.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum