Autor Wątek: [Technika] Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 233141 razy)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Mtb, czy szosa to umowny podział. Tutaj wskazana byłaby przerzutka MTB Shimano z długim wózkiem + przedłużka haka, bo nie znam gotowego rozwiązania pod 9rz o tak dużej pojemności.

Oczywiście taki napęd uważam za słaby pomysł.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna kolega_na_fullu_;-)

• ~(FSM)~
  • Miasto: Przy trasie SKM.
  • Na forum od: 23.01.2012
    • Luźny Kanon przetłumaczony na j. Polski w PDF.
Znam to rozwiązanie, ale myślałem, że da się to obejść.
1. Jeżeli przerzutka 34z pracuje z kasetą 36z to czy można liczyć, że przerzutka 36 będzie pracowała z kasetą 40z?
2. Czy wymieniając baranka na model z dłuższym/większym/dalszym zasięgiem trzeba skrócić mostek?
3. Czy warto wymienić obręcz o szerokości wew. 15 mm na 17 mm?

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Znam to rozwiązanie, ale myślałem, że da się to obejść.
1. Jeżeli przerzutka 34z pracuje z kasetą 36z to czy można liczyć, że przerzutka 36 będzie pracowała z kasetą 40z?

Można liczyć.
Sosuję przerzutkę 34 z koronką 36, obyło sie nawet bez regulacji.
W twoim przypadku, jezeli przerzutka ma śrubę regulacyjną (taka M3, spierająca się na haku) jest możliwość większego  odsunięcia kólka przerzutki od największej koronki.
Ale, niektóre, nowe modele przerzutek nie maja tej śruby.

W kwestii mostka i kiery, można zostwić stary, ale aby znależć optymalną pozycję dłoni na kierze zwykle trzeba kilku mostków, różnej długości i wzniosie. I próbować

Obręcze.
Szersze pozwalają na założenie szerokich opon. Zwykle jest 13-14 szosa, i 19 pozostałe (trekingi i gravele).
Nie wiem gdzie znalazłeś obręcze o nietypowych rozmiarach 15 i 17 mm

Offline Mężczyzna kolega_na_fullu_;-)

• ~(FSM)~
  • Miasto: Przy trasie SKM.
  • Na forum od: 23.01.2012
    • Luźny Kanon przetłumaczony na j. Polski w PDF.
Czy wnętrze stalowej rury powodowej z załącznika jest ok?

Zdjęcie bardzo ładne. Rurę możesz sobie przeczyścić żeby nie rysować sztycy. Do tego celu nadaje się dobrze kawałek drewna z papierem ściernym przypiętym pinezkami.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Kupiłem klamkomanetki Tiagra 4700 w dobrej cenie. Niestety brakuje nakrętki / komina jak na zdjęciu

Sprzedający może znajdzie, a może nie. Z naciskiem na drugą opcję. Oczywiście mogę kupić tytanowy zestaw na AliExpress i dalej finansowo zakup będzie musi sens.

Da się kupić takie kominy ze stali? Obejmy i śruby młotkowe mam.

Musisz określić wielkość śruby ;)

Nakrętki kominowe M6 miałem kiedyś w hamulcach szosowych (chyba Tektro) - mocowanie hamulca do widelca - tam był komin a nie nakretka M6.

Wielkość śruby to M6. Jestem głodny więc ostrzegam, że mogę podać chaotycznie

Tylko trzeba będzie jeszcze zweryfikować długość i średnicę samego komina (mniejszy problem), górnej wypustki. Do tego okazuje się, że nie mam jeszcze śmiesznych podkładek widocznych na zdjęciu.

Mam klamkomanetki Claris na stanie, one mają chyba identyczną budowę, więc będę mógł zmierzyć.

Posiadam takową :lol:

Gwint M6, średnica komina 8mm, górny wypust 10mm,  długość całkowita ok 21mm.
Na imbus (5?).

Z hamulca szczękowego do szosówki (mocowanie do widelca) jak już pisałem.

No, no, no. Jutro zmierzę ile mają oryginalne kominy.

Hamulce, do ewentualnego poświęcenia wyższemu celowi posiadam.

W ogóle to sytuacja jest bardzo dynamiczna. Miałem ewentualnie zakładać Tiagry 4700, ale godzinę temu kupiłem klamkomanetki i zaciski GRX :D

Offline Mężczyzna Janekcichy

• Miasto: Opole
  • Na forum od: 19.01.2021
Kupuję trenażer z napędem bezpośrednim. Jako mieszkaniec Mazowsza, będę miał więcej okazji zobaczyć (wirtualnie) góry. W rowerze mam kasetę 11rzędów 11-28 i korbę 52x36. Do trenażera do Zwifta nie kombinować i zakładać identyczna kasetę, czy może trochę większa np. 11-30 (a wręcz 11-32) ze względu na wirtualnie podjazdy? Może przesadzam, bo nie znam jeszcze topografii Zwifta, Rouvy itp.
Mialem podobny dylemat rok temu.przesiadalem sie z tacx vortex na kickr core. Chcialem odczuwac realizm podjazdow, kupilem kasete 11-34 i jest na styk. Przy fragmentach podjazdow np kolo 17%, tj granicy
oporu kickr core ledwie przepycham.Jest zatem na styk.

Posiadam takową

Gwint M6, średnica komina 8mm, górny wypust 10mm,  długość całkowita ok 21mm.
Na imbus (5?).

Z hamulca szczękowego do szosówki (mocowanie do widelca) jak już pisałem.
Całkowita dostać długość ma wynieść 13 mm, reszta jak na zdjęciu niżej. Można taki tytanowy komin dostać za 3,72 dolara / sztuka. Ja ostatecznie kupiłem cały zestaw tytanowych elementów (para śrub, podkładek i kominów) za 13 dolarów.

Akurat potrzebowałem wydać więcej żeby dostać kupon $6.

Offline Mężczyzna marek.dembowski

• Miasto: Ogrodzieniec
  • Na forum od: 06.04.2007
Przy okazji regulacji tylnej przerzutki GRX RX400 GS mojego nowego roweru Grizl Canyona natrafiłem na coś takiego jak "stabilizator łańcucha"

Co to jest i do czego służy?
Czy trzeba o to jakoś specjalnie dbać?
...prawie wszyscy pytają: "Ile przejechałeś?" a ja wolałbym usłyszeć np. "Co ciekawego zobaczyłeś?"... - Michał Sitarz

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
Nie, trzeba tylko wyłączyć do zdjęcia koła.
Z niezrozumiałych dla mnie powodów przy kasecie 11-42 muszę go wyłączać, bo nie da się dobrze wyregulować przerzutki.
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna WujTom

• Administrator
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 17.10.2016
    • Wuj Tom w podróży
To jest tzw. sprzęgiełko zmieniające siłę napięcia wózka.
Ma to zapobiegać skakaniu łańcucha w czasie jazdy po wertepach.
Wolność kocham i rozumiem
Wolności oddać nie umiem ...

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum