Autor Wątek: [Technika] Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 233156 razy)

Offline Mężczyzna piotr82

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 31.01.2015
Dzień dobry, chciałbym poprosić o pomoc w wyborze korby do roweru cross, 1 rzędowa, must have około 38-40z. wygląd jaki mi odpowiada to np. deore m4100, które występuje w opcji max 32z. Reszta osprzętu w rowerze to deore m6000, tylko korba jest w tej chwili nie markowa i nie rozbieralna.
https://www.centrumrowerowe.pl/mechanizm-korbowy-shimano-deore-fc-m5100-pd22287/?v_Id=187923&gclid=EAIaIQobChMIx4P1lP2e_QIVBZiyCh0bgwCiEAQYAyABEgJyL_D_BwE
Rower żony, jazda tylko po płaskiej Łodzi, teraz korzysta tylko z jednej z trzech zębatek - 39z, wkurza ją przednia przerzutka. dziękuję za pomoc.

Online Mężczyzna liftlodz

• Miasto: Polska
  • Na forum od: 24.12.2020
Kup bez tarczy i załóż taką jaka ci pasuje, gdzie tu problem?

Offline Mężczyzna bzyk69

• Miasto: Pszczyna
  • Na forum od: 27.08.2021
Witam.

Jakim kluczem odkręcić ten bębenek?
I jak ściągnąć tą zaślepkę która jest nad kulkami łożysk? Jutuby twierdzą że trzeba siłą, ale nie wydaje mi się: przymierzałem się dość modno śrubokrętem i to naprawdę ciężko siedzi - boję się że ją powyginam.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Witam.

Jakim kluczem odkręcić ten bębenek?
I jak ściągnąć tą zaślepkę która jest nad kulkami łożysk? Jutuby twierdzą że trzeba siłą, ale nie wydaje mi się: przymierzałem się dość modno śrubokrętem i to naprawdę ciężko siedzi - boję się że ją powyginam.

Bębenek odkręca się imbusem 10 (chyba), widać rowki pod klucz. To jest standardowy prawy gwint, mocno dokręcony, lepiej klucz w imadło i kręcić kołem.

Tę zaslepkę w bębenku ściągam, podważam uniwersalnym kluczem rowerowym, takim starego typu (wiele rozmiarów w jednym).
Śrubokrętem to idzie słabo, ewentualni można kluczem 10 podważyć z jednej strony a nie naciskać na przeciwległą.

Offline Mężczyzna bzyk69

• Miasto: Pszczyna
  • Na forum od: 27.08.2021
Na pewno nie dziesiątka imbus. Mam największy 12, i on tam przelatuje. Internety mówią, że to jest 15 mm, ale imbusy 15 chodzą po allegrach w dużych cenach. Nie chcę wydawać na klucz kasy za którą kupiłbym nowy bębenek, a potem okaże się że to jednak nie piętnastka :-) Na razie przelałem go rzadkim olejem łańcuchowym i znowu cyka poprawnie (bo trochę ciężko chodził). Za patent na zaślepkę dziękuję.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Ale rozmiar imbusa da się zmierzyć, nie trzeba kupować na oko.
A poza tym nie trzeba kupować browaru żeby napić się piwa. Możesz pożyczyć, możesz podejść do serwisu, nawet niekoniecznie rowerowego, i odkręcą ci za kilka złotych.

Offline Mężczyzna kolega_na_fullu_;-)

• ~(FSM)~
  • Miasto: Przy trasie SKM.
  • Na forum od: 23.01.2012
    • Luźny Kanon przetłumaczony na j. Polski w PDF.
Czy ta przyjmie nowy łańcuch? Podobno ma około 2000 km.
« Ostatnia zmiana: 26 Lut 2023, 14:45 kolega_na_fullu_;-) »

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Moim zdaniem bez najmniejszych kłopotów. Jest w dobrym stanie.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Nie widać wgniotów.
Bierz.

Chcę kupić przerzutkę  m781.
Ze zdjęć wynika, że ona jest bez mocowania do haka ramy.

Jak się nazywa ten element, jak go dokupić?
Jak wpisuję hak przerzutki na Ale, to wyskakują haki do ramy.

zdjęcie poglądowe.

Offline Mężczyzna Dziadek

• Miasto: Szczytno, Pionki
  • Na forum od: 05.01.2017
Mam m771 i w zaznaczonym miejscu śruba do haka jest (być może drążona, nie mam jak sprawdzić); w każdej znanej mi przerzutce (z wyjątkiem może jakichś TY) jest ta śruba zintegrowana z resztą pierścieniem Segera od spodu i niewypadalna.
Za to konstruktor nie przewidział śruby baryłkowej do regulacji naciągu linki, cała regulacja przy manetce 8)

Offline Mężczyzna Żubr

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 03.11.2010
Jak najlepiej zmiękczyć napęd w 10 rzędowej Ultegrze (starej). Z przodu klamkomanetka Ultegra, z tyłu przerzutka Ultegry 6700, wózek krótki. Ta ma pojemność maks. 30t (w tym momencie jest 28t). Przerzutka z MTB odpada, Tiagra 4700 chyba też? Chce z tyłu zrobić 34-36t.

Offline Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
Jak najlepiej zmiękczyć napęd w 10 rzędowej Ultegrze (starej). Z przodu klamkomanetka Ultegra, z tyłu przerzutka Ultegry 6700, wózek krótki. Ta ma pojemność maks. 30t (w tym momencie jest 28t). Przerzutka z MTB odpada, Tiagra 4700 chyba też? Chce z tyłu zrobić 34-36t.

A używasz tych najmniejszych koronek? Może po prostu mniejszy blat z przodu.

Offline Mężczyzna Żubr

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 03.11.2010
No ale zmiękcza to się raczej kasetę pod kątem najlżejszych przełożeń. 34 t z przodu i na kasecie 34/36t. To już na podjazdach szosowych jest akceptowalne. I zmiękczenie tyłu jest jednak tańsze chyba, szczególnie jak kaseta i tak już jest do wymiany.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Przerzutka z MTB odpada,
Możesz użyć przerzutki MTB 9-tki

My home is where my bike is.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami: