Autor Wątek: [Technika] Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 233167 razy)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Tyle lat życia w niewiedzy :O Zawsze używałem jednego klucza, suportów trochę kręciłem. Widocznie suport MTB jest tym standardowym i zawsze na niego trafiałem.

Szerokość regulowałem podkładkami.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna kolega_na_fullu_;-)

• ~(FSM)~
  • Miasto: Przy trasie SKM.
  • Na forum od: 23.01.2012
    • Luźny Kanon przetłumaczony na j. Polski w PDF.
Odpowiadając na całkiem inne pytanie (w końcu jesteśmy na forum a to zobowiązuje  ;D ) - może lepiej szarpnąć się na praskę: https://bitul.pl/pl/p/PRASKA-DO-LOZYSK-HT2%09BB051/43
i ładować łożyska wg własnego wyboru za kilka razy mniej?

Da się gdzieś taniej kupić?

Offline Mężczyzna Romal

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 05.06.2006

Widocznie suport MTB jest tym standardowym i zawsze na niego trafiałem.

Nie, nie. Nawet w MTB bywają węższe. Suport BB-MT800 potrzebuje mniejszego klucza, a jest to jak najbardziej suport MTB

Offline Mężczyzna Romal

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 05.06.2006
I jeszcze uzupełnię. Istnieją w sumie 3 rodzaje klucza do ht-2. Ten standardowy wszyscy znają. Potem mamy węższy klucz (suport szosowy SM-BBR60 i MTB BB-MT800) i jeszcze węższy (szosowy SM-BB9000 i MTB SM-BB93)

Offline Mężczyzna Dziadek

• Miasto: Szczytno, Pionki
  • Na forum od: 05.01.2017
Ja pierdziu, ale namieszali >:( Przy kwadratach był wieczny problem z długością ośki a tu znów z kluczami; mam nadzieję, że chociaż średnica wewnętrzna łożysk jest stała.

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
mam nadzieję, że chociaż średnica wewnętrzna łożysk jest stała.

Ależ oczywiście, że nie  :P

Jak chcesz się bawić w wygodne zmienianie łożysk (mnie to akurat przerasta) bez prasy, to kup support np. Token'a, i doń łożyska znajdziesz na naszym rynku

Offline Mężczyzna Mortifer

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 01.08.2016
mam nadzieję, że chociaż średnica wewnętrzna łożysk jest stała.
Ależ oczywiście, że nie  :P
Nie znam się, to się wypowiem.
Jeśli HT2 ma oś 24mm, to się wydaje, że średnica wewnętrzna łożysk musi być stała. ::)
Tzn. nie musi. Musi tylko w tych łożyskach pasujących do HT2.
Przynajmniej tak się wydaje. Tzn. mnie się wydaje.

Dotychczas miałem do czynienia z korbami LX FC-M581 i XT FC-M770, czyli już leciwymi i tu średnica osi się zgadzała i do obu pasował suport SM-BB52. Czy to się w nowszych Shimano utrzymało?
Aleeee... te plastikowe śruby ustalające już się różniły gwintem, dobrze że gniazda pod (też plastikowy) kluczyk miały takie same. Wot, k..wa tiechnika!

Teraz o czym innym. Dłubię te rowerki (w sensie składam ze zdobycznych części) i mam poważniejszy problem z końcówkami pancerza (zwłaszcza przerzutki). Mianowicie - często okazują się za ciasne. Pancerz kupuję na Allegro w ilości po kilka metrów; jakieś budżetowe Alligatory czy inne Proxy. Końcówki podobnie - po kilkanaście sztuk z różnych źródeł. No i szlag mnie jasny trafia jak nie mogę nasunąć końcówki na pancerz... Obcinaczki tną dobrze, chociaż trochę spłaszczają ale potem to wyokrąglam, fazuję końcówki papierem ściernym i d.pa. Później muszę jeszcze pocieniać na długości końcówki, posmarować a i tak nie mam pewności czy pancerz doszedł do końca. A to przecież kluczowe dla precyzji. Odnoszę wrażenie, że parę lat temu. tak nie było, te kocówki metalowe były jakieś szlachetniejsze.
Czy macie jakieś upatrzone (budżetowe) końcówki?
W majówkę będę sporo śrubkował ale walka z tym dziadostwem pomniejsza satysfakcję z roboty.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
w przypadku pancerzy przerzutek są dwie grubości, 4mm i 4.5mm. Przy czym częściej spotkasz ten 4mm

My home is where my bike is.

O, mam chyba pecha. Pancerze są (zawsze?) opisane jako 4mm. Widzę, że Jagwire ma 4,5 ale te do mojego głównego roweru kupuję w setach i ten problem nie zachodzi.

Offline Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
W majówkę będę sporo śrubkował ale walka z tym dziadostwem pomniejsza satysfakcję z roboty.

Linka przerzutki shimano kosztuje 8zł, pancerz 8zł/m są kolorowe.

prox odpowiednio 7 i 5.

Po co takie kombinacje?

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
No i szlag mnie jasny trafia jak nie mogę nasunąć końcówki na pancerz...

Możesz po prostu kupić końcówki od linek hamulcowych ;)
Bo rozchodzi się o to, dobrze rozumiem?

A co do pancerzy, to akurat warto jakieś znośnej jakości znabyć, by dłużej się bez rdzy obyło i syfu wewnątrz

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Mnie się wydawało że chodzi o to: https://allegro.pl/oferta/koncowki-pancerza-hamulca-5mm-clarks-10-sztuk-12627469605
@Dziadek, kto zrozumiał?

Linka przerzutki shimano kosztuje 8zł, pancerz 8zł/m są kolorowe.

prox odpowiednio 7 i 5.

Po co takie kombinacje?
To nie żadne kombinacje, pancerz musi się kończyć tym blaszanym/plastikowym ustrojstwem, bo przez opory w ramię to by się pancerz przeciągnął.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum