Autor Wątek: [Technika] Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 233168 razy)

Offline Mężczyzna kolega_na_fullu_;-)

• ~(FSM)~
  • Miasto: Przy trasie SKM.
  • Na forum od: 23.01.2012
    • Luźny Kanon przetłumaczony na j. Polski w PDF.
1. Kolega zaliczył glebę na BMX i z tylnego gniazda siodełka wypadł pręt - jak to umieścić z powrotem w gnieździe?
2. Jaki rozmiar rękawiczek rowerowych dla bombelka co obwód łapki ma 8 cm?

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
Plenerowe sposoby na pozbycie się ostrego koła i odblokowanie bębenka? Mam wodę w bidonie i imbusy  :lol:

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Nie ma. Nie próbuj rozbierać tego w terenie, bo wysypiesz zawartość piasty. Zjazdy robisz pedałując na hamulcu i nigdy tego nie przerywasz. Da się tak jechać, o ile droga jest w miarę równa.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
Przeżyłem, rower też, niczego nie urwałem. Szczęście w nieszczęściu nie zdarzyło się to wczoraj a dziś, dość blisko asfaltu. Nie polecam 😂

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
Przeżyłem, rower też, niczego nie urwałem. Szczęście w nieszczęściu nie zdarzyło się to wczoraj a dziś, dość blisko asfaltu. Nie polecam 😂

A tak konkretnie to co się stało się? Hak urwałeś?

Offline Mężczyzna Siara_iwj

• Miasto: Sheffield
  • Na forum od: 19.11.2016
Zablokowany bębenek to najpewniej pęknięcie skorupy tegoż, albo jak wysypią się maleńkie kulki w środku z jakiegokolwiek powodu. Częsta przypadłość bębenków w piastach z pogrubionymi osiami (np. XT).

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Wiele rzeczy może być, łącznie z pękniętą osią, korpusem itd.
Nie polecam naprawiać tego w terenie.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator

A tak konkretnie to co się stało się? Hak urwałeś?
Nie, obyło się bez urwań. Na dość stromym i trudnym podjeździe na szlaku coś zahalasowalo nagle i jak chciałem ruszyć, to się okazało, że nie mogę korby cofnąć i ustawić pod ruszenie. No i okazało się, że kaseta siedzi twardo w obie strony i bębenek zablokowany na amen. Udało się bezpiecznie wrócić do startu, ale wymagało to sporej uwagi żeby nie przestać kręcić, bo to by skutkowało urwaniem haka i dopiero by był problem (choć hak ze sobą miałem)

Offline Mężczyzna kolega_na_fullu_;-)

• ~(FSM)~
  • Miasto: Przy trasie SKM.
  • Na forum od: 23.01.2012
    • Luźny Kanon przetłumaczony na j. Polski w PDF.
Dętki TPU. Czy ktoś używa/ł i chce podzielić się opinią?

Offline Mężczyzna liftlodz

• Miasto: Polska
  • Na forum od: 24.12.2020
Owszem jeździłem cały zeszły sezon, są na prawdę ok, dobrze trzymają ciśnienie i są lekkie.
Od zimy jeżdżę na mleku.

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
Nie, obyło się bez urwań. Na dość stromym i trudnym podjeździe na szlaku coś zahalasowalo nagle i jak chciałem ruszyć, to się okazało, że nie mogę korby cofnąć i ustawić pod ruszenie. No i okazało się, że kaseta siedzi twardo w obie strony i bębenek zablokowany na amen. Udało się bezpiecznie wrócić do startu, ale wymagało to sporej uwagi żeby nie przestać kręcić, bo to by skutkowało urwaniem haka i dopiero by był problem (choć hak ze sobą miałem)

Sporo miałeś szczęścia... pozazdrościć :)

Mnie się na szosie taki przypadek zdarzył. Dojeżdżałem dość szybko do skrzyżowania, przestałem kręcić i...zablokowany bębenek pociągnął łańcuch i rzucił go pomiędzy kasetę i szprychy. Hak ocalał, ale łańcuch ściął większość szprych po prawej stronie. Co ciekawe bębenek po rozebraniu, wyczyszczeniu  i nasmarowaniu działa nadal.

... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna zly-sze

• Na forum od: 19.09.2019
Ułamało mi się w garminie  :icon_cry: . Jakieś patenty na ten problem może znacie?

Offline Mężczyzna maciek70

• Miasto: Milowice
  • Na forum od: 18.05.2018
Chyba tylko to (przykład):
https://pl.aliexpress.com/item/1005002955423992.html

IMO żadne klejenie nie będzie trwałe.
"Jest tylko cienka czerwona linia między rozsądkiem a szaleństwem"

Offline Mężczyzna Romal

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 05.06.2006
Przydarzyła mi się taka awaria:

Podczas jazdy nagle straciłem możliwość kręcenia pedałami do tyłu. Coś trzymało łańcuch. Oględziny niczego nie wykazały, ale gdy zdjąłem koło, wysypały mi się koronki kasety. Gwint w nakrętce kasety został zmielony. Nową nakrętkę mogę nakręcić, więc gwint w bębenku ocalał. Na starej nakrętce widać jakąś blaszkę. To część bębenka? Co tu się właściwie wydarzyło? I dlaczego? Przecież ten element nie pracuje podczas jazdy.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Pracować to ten element pracuje, tylko jeśli jest poprawnie zakręcone to tego nie odczuwasz (dlatego też przy dokręcaniu owej zakrętki trzeba używać dużej siły, żeby to się łatwo nie odkręciło). Sam miałem kilka przypadków samoczynnego odkręcenia, gdy było właśnie za lekko dokręcone. Najpewniej było źle dokręcone, gwint krzywo wszedł przy dokręcaniu i stopniowo się degradował aż wreszcie puścił. Blaszka na tej nakrętce jest często spotykana, to rodzaj podkładki.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum