To, że tam są te podkładki, nie znaczy że to jest sensowne rozwiązanie.
Owszem jeździłem cały zeszły sezon, są na prawdę ok, dobrze trzymają ciśnienie i są lekkie.Od zimy jeżdżę na mleku.
teraz znowu sugerujesz że producent nie ma pojęcia co robi. Tysiące ludzi to stosuje - i nigdy nie słyszałem by ktokolwiek miał z tego powodu jakiekolwiek problemy. Więc gadki, że producent zrobił jakąś głupotę umieszczając ten element - to jest mieszanie ludziom w głowach, nie mając żadnej logicznej argumentacji. Nawet są do kupienia te podkładki:
Ja pisze posty opierając się na wiedzy technicznej.
Cytat: sinuche w Dzisiaj o 20:03Ja pisze posty opierając się na wiedzy technicznej.Wybacz, ale bardzo w tą wiedzę wątpię.Z jakiegoś powodu ta podkładka się tam znalazła, być może skręcanie aluminiowej nakrętki z dużą siłą ścinałoby jej zęby na zębach najmniejszej koronki kasety, a na sprężynującej podkładce to się nie dzieje.Przytoczona przez ciebie kasa mnie w ogóle nie przekonuje, ponieważ od ponad piętnastu lat używam kaset z takimi podkładkami i nie zdarzyło mi się ich uszkodzić.Możesz odkręcać i zakręcać ile chcesz. Co najwyżej blaszka się odkształci.
Gdybyś dokładnie przeczytał co napisałem to byś odkrył logikę i powód - napisałem to wprost - kasa.A czym wyższy model, to więcej kasy.Czytajże posty.
Poszperałeś w internecie i teraz autorytatywnie podajesz ludziom do wierzenia ogolnie dostępne informacje.
Cytat: Romal w 4 Maj 2023, 18:23Ale ona tak będzie siedzieć. Po nałożeniu wszystkich koronek one dość mocno wystają ponad krawędź bębenka. Siłą rzeczy po dokręceniu chwycą tylko początkowe zwoje:To w takim razie pytanie o dopasowanie kasety do piasty. To na pewno są elementy na tę samą liczbę biegów? Nie zrobiłeś jakiegoś błędu z podkładkami pomiędzy zębatkami? Bo aż tyle to wydaje mi się, że nie powinno to wystawać, parę zwojów gwint zakrętki powinien łapać bez problemu.
Ale ona tak będzie siedzieć. Po nałożeniu wszystkich koronek one dość mocno wystają ponad krawędź bębenka. Siłą rzeczy po dokręceniu chwycą tylko początkowe zwoje:
Mam jeszcze kilka innych używanych kaset w domu (takie przydasie, które nigdy się nie przydają) i żadna nie ma na nakrętce tej blaszki. Nie mam pojęcia czemu akurat ta miała
To na pewno są elementy na tę samą liczbę biegów? Nie zrobiłeś jakiegoś błędu z podkładkami pomiędzy zębatkami?
Temu bębenku brakuje wysokości. Albo kasecie zbywa. Tak być nie powinno. Kaseta powinna wystawać ponad kołnierz bębenka o 0,5-1 mm.
podejrzewałbym że kaseta była przez jakiś czas lużno skręcona
Druga sprawa, w tej kasecie (9S) ostatnia koronka jest jakaś dziwna, nie ma ząbków (starte?)
Piasta to Shimano FH-M760. Po zmierzeniu suwmiarką wychodzi, że kaseta wystaje 3,2mm ponad bębenek. Z ciekawości założyłem ją na inne piasty (kolejne przydasie) i na nich też wystaje tyle samo. Wziąłem więc inną kasetę i tu zaskoczenie. Wystaje tylko 2,1mm. Czyli za wysoka kaseta. A to przecież kaseta Shimano 9-rzędowa na piaście Shimano 9-rzędowej. Nie wiem jaki model. Jakiś szosowy 11-25