Autor Wątek: [Technika] Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 233171 razy)

Offline Mężczyzna Romal

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 05.06.2006
Czy czasem nie jest tak, że w swojej kasecie masz niewłaściwą koronkę 12T, tzn. czy nie masz czasem koronki 11T, która powinna być ostatnią i 12T, która również powinna być ostatnią (jest z innej grupy)?

Na pewno nie. Nie bawię się w składanie kaset. Wymieniam je w całości.

Offline Mężczyzna Mortifer

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 01.08.2016
Z jakiegoś powodu jest za szeroka względem bębenka. To nie jest normalne (fabryczne).
Może ktoś Cię oszukał.
Zrób zdjęcia poszczególnych elementów kasety, to powinno się wyjaśnić.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Kasety mają różne kombinacje przełożeń, np. 11-25, 12-25, 13-25 itp.
Czy czasem nie jest tak, że w swojej kasecie masz niewłaściwą koronkę 12T, tzn. czy nie masz czasem koronki 11T, która powinna być ostatnią i 12T, która również powinna być ostatnią (jest z innej grupy)?

Tak, w większości kaset szosowych (szczególnie tych ciasnych) jest coś takiego. z reguły 3 najmniejsze zębatki muszą być względem siebie kompatybilne i tylko ta firmowa kombinacja pasuje. Inne jest 12T do kasety zaczynającej się od 12, inne do kasety zaczynającej od 11T. Kiedyś właśnie chciałem zmienić układ zębatek w kasecie szosowej (bo tych najcięższych nie wykorzystywałem) i się na to naciąłem, bo kupując pojedyncze zębatki nie dało się tego sensownie skręcić. Te 3 ostatnie zębatki mają taki układ żłobień, że tylko do siebie pasują. Na kasetę da się je założyć, ale nie trzyma to prawidłowego wymiaru.

Albo po prostu jakaś specyficzna kaseta, nie od Shimano, a od innego producenta, np. jakiś wynalazek z Ali.

Bo generalnie (jeśli pamięć mnie nie myli) co do zasady to w 9s kaseta szosowa powinna wchodzić na bębenek MTB, to bodajże od 11S są różnice i jak pamiętam kaseta szosowa na bębenek MTB nie wejdzie, a przy zakładaniu kasety MTB na szosową piastę trzeba stosować podkładkę.

Offline Mężczyzna Romal

Zrób zdjęcia poszczególnych elementów kasety, to powinno się wyjaśnić.

Za późno. Już skręcona. Nie chcę już tego ruszać. No chyba, że znowu się rozpadnie  :P

Albo po prostu jakaś specyficzna kaseta, nie od Shimano, a od innego producenta, np. jakiś wynalazek z Ali

Może trafiłem na niedokładnie zrobioną podróbkę? Ostatnio o tym gadaliście, a ja przez lata kupowałem bezrefleksyjnie najtańszy egzemplarz znaleziony na allegro

w 9s kaseta szosowa powinna wchodzić na bębenek MTB

Tak, one są takie same. Jedna z tych piast, które testowałem to szosowa 105 (numerka na niej nie napisali) i bębenek jest taki sam.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Ale tak z foto wygląda to na kasetę Shimano, najpewniej Sora/Alivio CS-HG400, bo one występują w 9s i 11-25. Więc bardzo dziwne bo to powinno pasować tak samo jak inne kasety na bębenek 9s. Spróbuj porównać tę kasetę jak jest założona na bębenku czy odstępy między wszystkimi zębatkami są takie same, czy nie ma nierówności. I jak to wygląda względem kasety, która ma prawidłową długość.

No i dziwne, ze przerzutka by prawidłowo działała, chyba że kaseta na szerokość trzyma wymiar, ale np. ostatnia zębatka jest osadzona inaczej. Trop podróbki też realny, bo z oryginałami kaset Shimano to nie słyszałem by wymiaru nie trzymały.

No i dziwne, ze przerzutka by prawidłowo działała, chyba że kaseta na szerokość trzyma wymiar, ale np. ostatnia zębatka jest osadzona inaczej.
To obstawiam.

Za późno. Już skręcona. Nie chcę już tego ruszać. No chyba, że znowu się rozpadnie  :P
To zrób zdjęcia opisów na poszczególnych koronkach.
Chodzi o te: ag, ar, bq itp.
Tak się dziwnie składa, że mam taką kasetę CS-HG50 11-25.
Jutro wieczorem zdejmę z koła to się zobaczy.

Offline Mężczyzna Romal

No i dziwne, ze przerzutka by prawidłowo działała, chyba że kaseta na szerokość trzyma wymiar

Przerzutka pracuje w miarę prawidłowo. Ale moja tolerancja na precyzję nie jest zbyt wysoka. Biegi obsługuje RD-M581, czyli starożytny LX tak gdzieś z roku 2005. A teraz, po skręceniu i dociśnięciu wszystkiego nie sprawdzę czy trzyma wymiar. Suwmiarka nie jest już w stanie jej objąć.

To zrób zdjęcia opisów na poszczególnych koronkach.
Chodzi o te: ag, ar, bq itp.

Nie ma takich rzeczy. Jedyne oznaczenia to liczba zębów na każdej koronce i tajemnicze 02 na największych oraz 03 na najmniejszej:

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
Widać na zdjęciu, że zębatki 12T i 11T są ostatnimi zębatkami z kasety (tzn. z tym ząbkowaniem pod lockring), wyższymi od pozostałych.  Czyli ta 12T jest z jakiejś innej kasety i stąd problemy. W 10 rzędowej kasecie taka kombinacja dokłada ok. 2 mm do wysokości. (Upaprałem się ale eksperyment z pomiarem wykonałem)
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna Romal

Widać na zdjęciu, że zębatki 12T i 11T są ostatnimi zębatkami z kasety (tzn. z tym ząbkowaniem pod lockring),

Też tak myślałem, ale mam inną kasetę pod 9 i druga koronka jest identyczna, też ząbkowana. Zresztą nawet zdjęcia z neta pokazują, że druga koronka może być ząbkowana. O, np tu:

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
No to już nie mam pomysłu.  :( 
Prawie pewny byłem, bo żadna z kaset, które mam w pudle tak nie ma.
...bębenek? 7 rzędowy jest chyba o ok. 3 mm krótszy niż 8/9/10
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna Romal

Ja to już jestem prawie pewien, że to jakaś słabo spasowana podróbka, przez co za płytko wkręca się nakrętka. W końcu nie wytrzymała i puściła. Jak puści drugi raz, to ją wyrzucę, a na razie niech się kręci :)

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Problem dalej nie rozwiązany? :)
Tak sobie myślę, że ostatnia i przedostatnia koronka maja złe wymiary. Reszta jest dobra, bo przerzutka działa.

Rozwiązaniem może być założenie ostniej koronki z 10S (można nawet 2 ostatnie).
Oczywiście, jeżeli masz taką luźną, niepotrzebną dziesiątkę ;)

Widać na zdjęciu, że zębatki 12T i 11T są ostatnimi zębatkami z kasety (tzn. z tym ząbkowaniem pod lockring), wyższymi od pozostałych.  Czyli ta 12T jest z jakiejś innej kasety i stąd problemy.
Też tak myślałem, ale moja szosowa kaseta CS-HG50 11-25 też ma ząbki na koronkach 11T i 12T.
Brak jest tych oznaczeń grup - one chyba są jedynie na wersjach MTB.
Mam jedynie oznaczenie NB na koronce 11T i NC na 12T.
Poza tym z dokumentacji wynika, że najmniejsza koronka 12T z kasety 12-25 jest drugą z kasety 11-25.
Być może rzeczywiście masz jakąś źle spasowaną podróbę, ponieważ u mnie koronka 11T dość głęboko wchodzi w wycięcie w koronce 12T.

Offline Mężczyzna kolega_na_fullu_;-)

• ~(FSM)~
  • Miasto: Przy trasie SKM.
  • Na forum od: 23.01.2012
    • Luźny Kanon przetłumaczony na j. Polski w PDF.
Czy to możliwe, by Chińczyk zrobił krzywą kierownicę aero? Mam wrażenie, że lewa ręka jest bardziej wyciągnięta niż prawa.

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
Czy to możliwe, by Chińczyk zrobił krzywą kierownicę aero? Mam wrażenie, że lewa ręka jest bardziej wyciągnięta niż prawa.

Ja kupiłem dwa razy widelec z krzywymi rurami sterowymi, więc tak, możliwe ;)
Jeśli da się to pokazać na zdjęciu/video to reklamuj i tyle... mnie wtedy przysyłali nowe, bez koneiczności zwracania starego

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum