Autor Wątek: [Technika] Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 233175 razy)

Offline Mężczyzna bzyk69

• Miasto: Pszczyna
  • Na forum od: 27.08.2021
Nitonakrętki: Które stosować? Z amelinium, czy nierdzewki. Będę aplikował do widelca mosso m5 i ramy aluminiowej (pod dolną rurę ramy jak i do rury podsiodłowej).

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
Ja bym powiedział, że Wszystko jedno czy aluminium czy nierdzewka. Ale aluminiową łatwiej popsuć. Gwint jest słabszy w aluminium (M5 to max 3-4 Nm), stalowe M5 zazwyczaj max 6Nm. Do zaciśnięcia aluminiowej, potrzebujesz blisko trzykrotnie mniejszej siły. Koniecznie kup z płaskim kołnierzem.
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna bzyk69

Dzięki. To kupię nierdzewki. Co do siły, to i tak kupię praskę do tego (na alledrogo około 140zł). Trochę tylko się zastanawiałem jak stalowy kołnierz nitonakrętki dopasuje się do - jednak wklęsłej - ścianki wewnętrznej rury aluminiowej. Bo aluminiowa nakrętka, podejrzewam, to się pewno ładnie (jej kołnierz) ułoży na ściance. A stal pewnikiem "wgryzie" w rurę.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
Zwróć jeszcze uwagę, że niektóre nitonakrętki mają takie prążki (radełkowanie?). Powinny mieć mniejsze tendencje do obracania się. Ja jeszcze dodatkowo kleiłem klejem dwuskładnikowym.

Ja by wybrał nierdzewne, tylko do tego potrzebujesz solidnego narzędzia, bo słabsze się połamie po kilku nitonakrętkach.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Na forum od: 22.09.2013
Zaciskałem nitonakrętki metodą na śrubę, nakrętkę i podkładkę. Metoda dobra, bo darmowa. Tutaj  masz dobry poradnik.

Warto wcześniej potrenować na jakimś złomie czy to nitownicą czy bez. 
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Dzięki. To kupię nierdzewki. Co do siły, to i tak kupię praskę do tego (na alledrogo około 140zł). Trochę tylko się zastanawiałem jak stalowy kołnierz nitonakrętki dopasuje się do - jednak wklęsłej - ścianki wewnętrznej rury aluminiowej. Bo aluminiowa nakrętka, podejrzewam, to się pewno ładnie (jej kołnierz) ułoży na ściance. A stal pewnikiem "wgryzie" w rurę.

Pzy wycieniowanych rurach alu (np. skośna ramy) stalowa nitonakrętka może wygiąć cienkie ścianki ramy.
W takim przypadku brałbym jednak aluminiowe (alu jest miękkie i się ułoży).
W moim rowerze (alu rama) otwory są fabrycznie zanitowane na aluminiowych nitonakrętkach.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
Dodatkowa zaleta aluminium jest taka, że jeśli coś złego stanie się z nitonakrętką, to usunięcie jest stosunkowo proste.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna bzyk69

Dodatkowa zaleta aluminium jest taka, że jeśli coś złego stanie się z nitonakrętką, to usunięcie jest stosunkowo proste.

Hmm... To też jest IMO zaleta aluminiowej nitonakrętki.
Muszę to sobie przemyśleć, i oczywiście - najpierw na jakimś złomie potrenować.

Offline Mężczyzna LXVII

• Miasto: Ostrów Wlkp.
  • Na forum od: 01.07.2015
Pedał Wheel Up, w akcji zapodziała się jedna z nakrętek.
Nie wiem jak ją nazwać, ale taka śruba o funkcji kontrującej.

Czy można gdzieś to dostać?

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Poszukuję takiej śróbki. Z otworkiem wewnątrz.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
Nakrętki poszukujesz  ;) Kapturkowej.
Dzwoń do Castoramy. Jeżeli nakr. Odkrëcasz kluczem numer 8, to pytaj o nakrętki M5. Jeżeli jest to klucz 10, pytaj o nakrętki M6.
« Ostatnia zmiana: 14 Maj 2023, 15:24 transatlantyk »

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
Nie wydaje mi się, aby tam koniecznie musiała być nakrętka kapturkowa. Zwykła też obleci.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Z reguły gubi się nie tylko nakrętka (można łatwo dopasować), ale również śrubka z otworem na pręt mocujący błotnik.
Z tym jest już większy problem :(
Trudne do dokupienia (kiedyś szukałem).

Offline Mężczyzna docent161

• Miasto: KWA ....
  • Na forum od: 06.05.2018
Poszukuję takiej śróbki. Z otworkiem wewnątrz.
Mam coś takiego

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
To jest dokładnie to.
NB przy odrobinie wysiłku można coś takiego wystrugać samemu. Na tej śrubie nie wisi startujący wahadłowiec tylko błotnik, więc zwykła śruba przewiercona w poprzek też zaliczy.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum