Autor Wątek: [Technika] Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 233197 razy)

Online Mężczyzna Dziadek

• Miasto: Szczytno, Pionki
  • Na forum od: 05.01.2017
(...)
Tył 11-12-14-16-18-21-24-28-32 (11 i 12 luzem - reszta spięta nitami).
Do wymiany 38T przód, i 14...32, bo te 7 koronek jest znitowanych (11 i 12 ok)
Jeśli te złączone nie są na pająku (a raczej nie, bo bębenek ma ślady od wszystkich), to te nity łatwo usunąć - wystarczy te spęczone łebki od spodu ściąć kątówką czy nawet ostrzejszym dłutkiem, potem wybić i już. Tylko pojedyncze koronki są rzadkie, dość drogie i podobno muszą mieć te same oznaczenia, żeby były kompatybilne z resztą. Ja na to ostatnie akurat nie patrzę a do 9-tek często biorę koronki od 8-ki. Są tylko 0,02 mm grubsze.

Offline Mężczyzna Elwood

• Od 2009-03-26
  • Miasto: Przystanek Oliwa
  • Na forum od: 07.02.2023
Temat przerobiłem w SRAM-ie w Redzisławie. Miast wymieniać kasetę, jak mnie sugerowano, wymieniłem koronki, które "skakały" na nowym łańcuchu i jestem zadowolony, bo dwie stówy zaoszczędziłem.
U Alibaby widziałem mnogość koronek wszelakich dedykowanych do różnych kaset. tez mnie przez łepetynę najszło roznitowanie ale nie do końca jestem przekonany, bo to wpływa na stabilność całości. Z drugiej mańki, co by stało na przeszkodzie potem kasetę znitować na powrót?
Kto ma rację dzień wcześniej od innych, przez dobę uchodzi za idiotę.

Online Mężczyzna Dziadek

• Miasto: Szczytno, Pionki
  • Na forum od: 05.01.2017
Nakrętka wystarczająco to utrzyma w kupie. Jeżdżę na takich składanych od dawna. Sram miał zamiast nitów śrubki na mały imbus, tu można było się pobawić w skręcanie.

Offline Mężczyzna kouczan

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 14.07.2017

Dla zachowania dobrostanu nie kupuję hamulców hydraulicznych, ale na podróbkach kierownic jadę już wiele lat ;)
Złamałem tylko jedną, i dwie sztyce. Mostka nigdy.

Możesz polecić jakąś sztycę karbonową od Chińczyków?

Offline Mężczyzna kolega_na_fullu_;-)

• ~(FSM)~
  • Miasto: Przy trasie SKM.
  • Na forum od: 23.01.2012
    • Luźny Kanon przetłumaczony na j. Polski w PDF.

Dla zachowania dobrostanu nie kupuję hamulców hydraulicznych, ale na podróbkach kierownic jadę już wiele lat ;)
Złamałem tylko jedną, i dwie sztyce. Mostka nigdy.

Możesz polecić jakąś sztycę karbonową od Chińczyków?

Elita One.

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
Posiadam klamkomanetki TIARGRA 3x10 model jeszcze z linkami na zewnątrz do biegów. Więc chyba seria 4600. Czy kaseta do nich może być  normalna mtb 10 rzędowa?

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
Czy kaseta do nich może być  normalna mtb 10 rzędowa?

To bardziej kwestia przeżuwaczki - jeśli ogarnie zakres, to czemu nie?

Offline EASYRIDER77

jakiś model TIAGRY miał z tym problem. Zanim wrzucę te klamkomanetki tiagry chcę mieć pewność, że ten model 4600 skok manetki pasuje do odległości między zębatkami w kasecie mtb. Nie pytam o przerzutkę tylną bo ten problem rozwiążę inną przerzutką tylną.
Więc jeszcze raz:
Czy klamkomanetki serii TIAGRA 4600 10 rzędowa obsłużą tylną kasetę mtb 10  rzędową? Skok manetki pasuje do zębatek?

Offline Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
Problem z tiagrą polega na tym, że manetka 10x 4700 pasuje tylko do przerzutek 10x 4700. 4600 pasuje do wszystkiego innego. 4700 ma już linki pod owijką.

Offline EASYRIDER77

no to się cieszę, że pasuje. Dziękuję.

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
Pogrzebałem poguglałem i wychodzi na to, że moje wymagania są dość nietypowe.

Pacjent: rower z napędem 1x12, tył 11T-51T, przód 32T na korbie FSA Comet Modular (Marin Rift Zone 2).

Okazało się, że lekkości przełożenia z poprzedniego roweru (GT Avalanche) nie ma, tam robiłem trudne technicznie podjazdy na zestawie 22Tx40T (tam jest 2x10) i ta. To, co bez problemu robiłem na GT obładowany bikepackingowo pod biwak i gotowanie, na Marinie jest nieosiągalne dla mnie na lekko (nie chodzi o to, że nie mam siły kręcić, ale o konkretną kadencję, którą sobie wypracowałem na tego typu kamienistych podjazdach).
Chciałbym uzyskać takie samo przełożenie w nowym rowerze i wychodzi na to, że moje oczekiwania są chyba nietypowe, bo znaleźć korbę 28T pod 1x12 to rzecz niemożliwa, a zębatka FSA do aktualnej korby kosztuje więcej, niż sama korba z 32T.

Czy to ja mam wymagania nietypowe, czy nie umiem szukać?

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
Ta jest pod 1x11, pod 1x12 kosztuje ponad 600zł, szukam alternatywy...

Akurat temat korb, blatów i systemów ich mocować jest mi zupełnie obcy, więc może po prostu czegoś nie zauważyłem i jest mnóstwo pasujących alternatyw.

Rozważam zmianę blatu, ale też całej korby, jeśli będzie to bardziej opłacalne.

Offline Mężczyzna LXVII

• Miasto: Ostrów Wlkp.
  • Na forum od: 01.07.2015

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
Jest dostępna w Polsce w jednym jedynym sklepie, cena 530 zł odstrasza trochę, ale jak nie będzie wyjścia, to trudno.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum