Autor Wątek: [Technika] Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 233209 razy)

Offline Kobieta Agnieszka

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 11.04.2013
Chcę sobie zamontować lemondkę do kierownicy. Lemondke mam sprawdzoną z innego roweru:
https://www.decathlon.pl/p/lemondka-do-kierownicy-triathlon/_/R-p-303804?mc=8515713&&cd=10575854825&ad=110225023371

Jak się okazało mam w rowerze kierownice aerodynamiczną - tzn górne chwyty są dość płaskie. Lemondka ma uchwyty na okrągłą kierownicę. Nie chce dawać na to dwóch rolek taśmy izolacyjnej, żeby kierownice wyrównać do okrągłego. I teraz pytanie:

Czy są jakieś przejściówki albo inny sposób mocowania lemondki, albo inne lemondki, które będą pasowały? Nic w necie nie mogę znaleźć.

Liczone od: maj 2013

Offline Mężczyzna kolega_na_fullu_;-)

• ~(FSM)~
  • Miasto: Przy trasie SKM.
  • Na forum od: 23.01.2012
    • Luźny Kanon przetłumaczony na j. Polski w PDF.
Tektro Arie M300S.
Nie działa regulacja okładziny od wewnętrznej strony.
Aplikowałem środek konserwując-czyszczący, bez rezultatu.
Jakieś pomysły co z tym dalej zrobić?

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
Czy manetka deore 9rz będzie działała z szosową Sorą R3000? Czy uciąg linki w szosowych grupach jest inny? Muszę zamontować coś z krótkim wózkiem w rowerze syna i sora wygląda rozsądnie jeśli chodzi o długość wózka i pojemność przerzutki.

Offline Mężczyzna Siara_iwj

• Miasto: Sheffield
  • Na forum od: 19.11.2016
Będzie działać. 9 rzędów to ostatnia oaza dowolnego mieszalnictwa u Shimano.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012

Będzie działać. 9 rzędów to ostatnia oaza dowolnego mieszalnictwa u Shimano.
Nie całkiem

R2000 i R3000 mają przednie przerzutki z dłuższym ramieniem. Pozostałe klamkomanetki nie będę z nimi działać. Za to prawdopodobnie są kompatybilne z manetkami mtb. W Salsa Fargo widziałem klamkomanetki Tiagra 4700 i przerzutkę przednią Deore.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Pytanie było o tył. Tył działa wszędzie.

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
Tak, tył to coś co mnie interesuje tylko i wyłącznie. O dziwo przerzutka, która najbardziej pasowała pojemnością i rozmiarami, to Sora, która już do mnie idzie i będzie testowana, czy młody nie będzie jej urywał i czy ogarnie zakres (w teorii powinna).

Szczerze to wolałbym dorwać jakiegoś NOSa Deore m591 bo w pełni aluminiowo-stalowa konstrukcja, ale Sora też posłuży.

N.B. jestem bardzo niezadowolony z przerzutek Alivio (aktualne modele, chyba model 4000), czy to serii M, czy T - miałem obie. Wydają mi się strasznie wiotkie w miejscu gwintu wchodzącego w hak i bardzo ciężko je doregulować.

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
Szczerze to wolałbym dorwać jakiegoś NOSa Deore m591 bo w pełni aluminiowo-stalowa konstrukcja

Głównym i absolutnie koniecznym kryterium jest krótki wózek przerzutki, bo na ten moment wygląda to jak na obrazku i już kilka OTB przez to było na zjazdach. To, czy 100% aluminium czy nie, to kwestia drugorzędna

Aa, jak krótki wózek pod 9 rz. to szary XTR byl w tej wersji i jest to absolutna ekstraklasa, ale ceny za ładne egzemplarze potrafią być wysokie.

A jaki zakres ma kaseta?
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
A jaki zakres ma kaseta?
11-42. Wiem, dużo i wiem, papier mówi że nie uda się, ale jeśli jest szansa zadziałać (a znam człeka, który zakładał tak mocno przeskalowane kasety w przerzutki, które na papierze nie miały czas tego ogarnąć), to chociaż spróbuję (zawsze mogę oddać).

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Krótki wózek może nie obsłużyć calej kasety 11-42 (jeżeli to nie jest jednorzędowiec).
Myślę o właściwym napięciu łańcucha

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
Jest to 1x9, w tym pokładam nadzieje ;)

Mam problem z klamkomanetką Tiagra 4700 - model pewnie mało istotny. W lewej czasem po mocniejszym naciśnięciu małej łopatki zapada się ona zbyt głęboko.

Ktoś się spotkał z tym problemem?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum