Autor Wątek: [Technika] Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 257614 razy)

Offline Mężczyzna Elwood

• Od 2009-03-26
  • Miasto: Przystanek Oliwa
  • Na forum od: 07.02.2023
Pacjent: piast przednia shimano z dynamem nexus i jak mi eter podpowiada, to ten typ (bo u mnie nr zatarty. poza literami HB):

Ma duże (skokowe) opory toczenia, jak przy zbyt mocno ściągniętych łożyskach kulkowych w piaście. Te opory są znaczne. To norma?
Kto ma rację dzień wcześniej od innych, przez dobę uchodzi za idiotę.

Offline Mężczyzna WujTom

• Administrator
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 17.10.2016
    • Wuj Tom w podróży
A opory nie są spowodowane magnesami z dynama?
Wolność kocham i rozumiem
Wolności oddać nie umiem ...

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
Co to znaczy znaczne opory? Sprawdzane na obwodzie koła, że ciężko się przekręca, czy w rękach na piaście bez zaplecionego koła? Ja też bym obstawiał magnesy. Policz ile jest skoków na obwód, jak 12 to kulki, jak mniej, to magnesy. W załączniku rysunek jak to wygląda w środku.
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline Mężczyzna Elwood

• Od 2009-03-26
  • Miasto: Przystanek Oliwa
  • Na forum od: 07.02.2023
Nie mam doświadczeń z dynam w piaście, poza tym.
Opór jest wyraźny. Jakbym dociągnął łożyska kulkowe (dla porównania). Piastę rozebrałem do golasa łącznie z dynamem. Przy okazji ułamałem przewód plusowy ale go przy okazji wymienię (pora kupić lutownicę).
Winię magnesy oczywista ale żeby aż tak?
Kto ma rację dzień wcześniej od innych, przez dobę uchodzi za idiotę.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Czy taki typ ramy jak na fotografii ma swoją nazwę, jako "typ morfologiczny" ramy?
Ciachałbym kupić taki typ roweru dla córki, i jeżeli taka rama ma swoją nazwę, to może ułatwi mi to poszukiwania.
A może wpadł Wam w oko rower z taką geometrią na sprzedaż  ;D
To tak jeszcze dodam, że chodzi mi o to, żeby to była rama obniżana wobec "męskiej" ale nie będąca "damką"

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna anu

• Na forum od: 22.05.2009
Jakby komuś się chciało, to proszę o sugestię, która z tych kaset jest w lepszym stanie, prędzej przyjmie łańcuch. Kasety 105 11 rzędów ustawione w tej samej pozycji. Nie należy sugerować się tym że jedna na kole, druga na trenażerze, jedna czystsza, jedna ma ładniejszy dekielek. Trochę wszystko na odwrót w praktyce.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Obie są ok. Może pierwsza jest w lepszym stanie. Ja patrzę na zadziory, tylko może być tak, że kaseta przekręcona w taki sposób, że zadzior jest w cieniu i go nie widać.

Na obu powinien bezproblemowy działać nowy łańcuch.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Jak wyżej. Obie jeszcze są pełne życia

Offline Mężczyzna anu

No cóż, jako osoba niezdecydowana, trochę mnie paradoksalnie zmartwiły te entuzjastyczne oceny kaset, chociaż uśmiech Króla coś taki ironiczny:) Już wolałem, żeby obie były do niczego, a najlepiej, żeby były jeszcze ok, ale jedna w wyraźnie  lepszym stanie. Gorszą bym obfotografował i sprzedał, niech kupujący oceni, ale według ocen bym go nie oszukał.

Według sugestii Worka, nieco gorsza jest ta druga, obecnie na trenażerze? W sumie by się zgadzało. Bo ona raz na trenażerze, raz na kole, moja pierwotna kaseta, którą po prostu przekładam. Na samym trenażerze ma obecnie 2500 km, rower był kupowany używany ale prawie nowy, miał pół roku, ale używany przez jakiegoś przecinaka, mógł nakręcić przez ten czas z 1500 km, ja poza trenażerem niewiele go używałem bezpośrednio na szosie. Pewnie w sumie ma około 5 tys, fabryczny łańcuch nie ma jeszcze zużycia 0,75, pewnie około 0.5 i chyba w przypadku kaset 11 trzeba już myśleć o wymianie, bo to 0.75 to raczej norma dla napędów 10 rządowych. Owszem na środkowych koronkach coś mi łańcuch lekko przeskakuje, ale nie jest przeskakiwanie bezpośrednio na koronce, ale tendencja do spadania niżej lub trudności z wrzuceniem wyżej. To jest raczej kwestia regulacji przerzutki, a nie aż takiego zużycia koronek, pewnie pół obrotu śrubą baryłkową, który odkładam od nowości, bo rower nie miał nawet serwisu gwarancyjnego.

Natomiast druga kaseta ta wyżej na zdjęciu, tylko założona do zdjęcia na koło, kupiona ostatnio z trenażerem pewnie 2-3 letnim. Nie znam historii, ale całkiem możliwe, że stosunkowo mało użytkowana, jak to w trenażerze, trochę zależy od zapału. Mimo to zdjąłem ją i na trenażer założyłem swoją z roweru. Zawsze płynniej  i ciszej  będzie współpracowała swoją kaseta ze swoim łańcuchem. Do tej kasety kupionej z trenażerem pewnie musiałbym kupić nowy łańcuch.

Teraz mam koncepcję, że do trenażera zastosuje nie 11-28, ale 11-32 (mam korbę semi compakt nie compakt) i będę jeździł z ustawieniami na 100 procent trudności, z tą korbą i max. 28 koronką byłoby mi ciężko.

Stąd plany sprzedaży jednej kasety 11-28, ale skoro obie w dobrym stanie, to zaczynam mieć wątpliwości z tym kombinowaniem. Nowa kaseta to pod 200 zł, za używana, jeśli ktoś w ogóle kupi, to ile dostanę? 50 zł?

Czyli jeśli sprzedawać, to tę z drugiego zdjęcia? Jest warta tyle ile ktoś zapłaci - sam nie do końca rozumiem koncepcji kupowania/sprzedawania używanych kaset/łańcuchów - może 50 zł, opłaca się przy obecnych cenach kaset?

Przepraszam za tę dramę:) Ale jak zwykle jestem niezdecydowany i teraz będę rozpisywał 100 wariantów z kasetami.

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
Raczej zastanów się, czy 50zł za potencjalną sprzedaż tej kasety jest warte czasu straconego na rozważanie ;)

Offline Mężczyzna anu

Czekam na ostateczną rekomendację Worka. Co tu dużo mówić, tylko on mnie zrozumie w tej skomplikowanej rzeczywistości. Tylko on jest w takich kwestiach autorytetem:)

Offline Mężczyzna anu

Worek, wyrokuj. Tylko my w świecie prześmiewców mamy coś pod dekielkiem i szanujemy grosz:) Ta z dekielkiem czy ta bez dekielka? Która lepsza? Lepsze światło, ustawione w tej samej pozycji. Zabrudzeniami się nie sugeruj, jedna przetrara, druga nie.
« Ostatnia zmiana: 8 Sie 2023, 15:16 anu »

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Kaseta nie zużywa się w całości, lecą tylko zębatki na których się najwięcej jeździ, no i te najmniejsze szybciej.

Oceń na której jeżdziłeś w terenie, górach (częsta zmiana biegów po całej kasecie), a na której piłowałeś po płaskim na 2-3 przełożeniach.
Podejrzewam że ta z trenażera może mieć bardziej zużyte kilka koronek (nie mam, ale tak myśle że na trenażerze rzadko sie zmienia biegi)

W lepszym stanie jest ta "bez dekielka".

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Raczej zastanów się, czy 50zł za potencjalną sprzedaż tej kasety jest warte czasu straconego na rozważanie ;)
Może dzięki temu rozkręci biznes polegający na sprzedaży używanych kaset.

Za ładną kasetę 10-rz można wyciągnąć powiedzmy 90 zł. Za tyle można nic pojechać na wakacje.

Czekam na ostateczną rekomendację Worka. Co tu dużo mówić, tylko on mnie zrozumie w tej skomplikowanej rzeczywistości. Tylko on jest w takich kwestiach autorytetem:)
Mam takie samo zdanie jak Król. Ta bez nakrętki wygląda na wyraźnie mniej używaną. Oczywiście druga też jest bardzo dobra
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum