Autor Wątek: [Technika] Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 233227 razy)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Pytanie. Kupiłem hydrauliczne klamkomanetki Ultegra R8020 z myślą o mieszczuchu.

Okazało się, że klikanie działa z oporem. Wyczyściłem i przesmarowałem. Prawa jest ok, lewa dale nie jest idealna. To srebrne coś wymaga dokręcenia.

W jaki sposób porządnie dokręcić? Samym szpikulcem nie potrafię wkrecić wystarczająco głęboko.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
Wyrzeźbić kątówką z jakiejś blachy klucz...  :P

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013

Bicie pionowe opony w kolarce bud.

- Czy prócz szkody wizerunkowej dodatkowo powoduje realny wzrost ryzyka, iż strzeli?
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Bicie pionowe opony w kolarce bud.

- Czy prócz szkody wizerunkowej dodatkowo powoduje realny wzrost ryzyka, iż strzeli?
Opona może być źle osadzona. Są metody na wodę z mydlinami. Ja preferuję posmarować problematyczną oponę woskiem pszczelim - używam też do skórzanych Brooksów i butów.

Byłem przekonany, że opony są wadliwe, a okazało się, że wosk zdecydowanie poprawił sytuację.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

• Skup i ubój. Rozbiór.

Osadzałem 2x.

Jest to już dość zużyta opona, jaką w rezerwie kilka lat woziłem przytrytkowaną do ramy - stąd, mniemam, odkształcenie.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Osadzałem 2x.
Na sucho?
Bo jeśli tak to spróbuj z płynem do mycia naczyń /mydłem w płynie.
Też osadzałem 2 razy i biło. Po płynie było tak samo krzywo, ale jak wrzuciłem 4 atm to huknęło i jest jak trzeba.

• Skup i ubój. Rozbiór.
Tak, na sucho - jest już wyrobiona.
Ale rzeczywiście, masz rację, trzecie, finalne podejście zrobię z płynem do mycia naczyń (jak czynię z nowymi); pszczelego wosku nie mam.

Wam b. dziękuję.

• Skup i ubój. Rozbiór.

Ciut lepiej.

Wyrzeźbić kątówką z jakiejś blachy klucz... 
Wstyd! Wstyd! Wstyd! Dla mnie i dla każdego, kto chwilę myślał i nie wymyślił.

Żadne szlifierki, żadna blacha. Potrzebne były zwykłe szczypce do pierścieni.

pszczelego wosku nie mam.
Zaletą wosku pszczelego jest to, że powinien dłużej zachowywać właściwości. Na trasie bez ludwika / mydła nie zmienisz dętki.

Offline Mężczyzna zly-sze

• Na forum od: 19.09.2019
Jak miałeś takie szczypce pod ręką i akurat pasowały to tak. Ale jak nie miałeś, albo by nie pasowały to kątówka blacha (np. kawałek starej wanny) i możesz mieć każdy klucz jaki chcesz.

• Skup i ubój. Rozbiór.
/.../ Na trasie bez ludwika / mydła nie zmienisz dętki.

Zmieniał razy wiele.

Offline Mężczyzna rmk

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 12.01.2013
Pacjent licznik Sigma 14.16 - od dłuższego czasu pokazuje mi, że bateria jest pusta. Swego czasu licznik zwariował, nie pokazywał prędkości, nic. Ale w ustawieniach wszystko się zgadzało - przebyty dystans itd. Bateria wymieniona już dwukrotnie, obecnie tydzień temu i po dwóch dniach dalej pojawia się ten komunikat, bateria pusta. Licznik działa po wciśnięciu któregoś z przycisków ale jest to irytujące. Ktoś przerabiał coś podobnego?
Nie odkładaj marzeń. Odkładaj na marzenia.

Offline Mężczyzna Felek

• Na forum od: 09.11.2017
Pacjent licznik Sigma 14.16 - od dłuższego czasu pokazuje mi, że bateria jest pusta. Swego czasu licznik zwariował, nie pokazywał prędkości, nic. Ale w ustawieniach wszystko się zgadzało - przebyty dystans itd. Bateria wymieniona już dwukrotnie, obecnie tydzień temu i po dwóch dniach dalej pojawia się ten komunikat, bateria pusta. Licznik działa po wciśnięciu któregoś z przycisków ale jest to irytujące. Ktoś przerabiał coś podobnego?

Mam u siebie i żony ten licznik (na kablu). Po takim komunikacie wymieniam baterię i jest ok, na jakiś rok. Może sprawdź czy te nowe baterie są na pewno nowe, albo oryginalne. Generalnie nie jestem zadowolony z tego licznika. W rowerze do pracy mam sigmę speedmaster 5000 i tam baterię wymieniam co 4 lata a rower jeździ więcej i cały rok.
Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

Offline nie.dzielny

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 01.04.2009
Ma ktoś może taką kombinację u siebie: opona 29x2.1 (konkretnie Schwalbe Smart Sam) na obręczy 21 mm (szerokość wewnętrzna)? I mógłby zmierzyć jaka jest maksymalna szerokość opony? Nie wiem czy taki zestaw zmieści mi się w tylne widełki.
Wszystkie zawarte tutaj opinie są moimi subiektywnymi odczuciami z którymi w pełni się zgadzam

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Obręcz 22.5 opona Maxxis Crosmark 2.1 max. szerokość 52mm

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum