Autor Wątek: [Technika] Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 233238 razy)

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
Łańcuch nie siada równo na zębach blatu. Wspina się jakby po nich i potem opada. Dzieje się tak kilka razy, czasem na moment spada z blatu, ale przerzutka natychmiast nakierowuje go ponownie (bez dotykania manetek). Po kilku obrotach albo zrzuceniu na mniejszą zębatkę kasety zaczyna wszystko działać dobrze.
Poza tym wszystko jest w porządku, biegi wchodzą poprawnie.
To kwestia regulacji czegoś, czy zużycia blatu? Napęd ma niecałe 9kkm, łańcuch około 2.5kkm, nie jest zużyty.
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna MEC

• Miasto: Nowy Tomyśl
  • Na forum od: 17.12.2016
No właśnie potrzebuję odpalić wersję przeglądarkową na jakimś urządzeniu mobilnym - dlategoż potrzebuję pobrać i zapisać jakieś źródło map  ::)
Mapy.cz mają też wersję aplikacji na Windows i w tejże wersji odpalając na kompie można ściągać mapy offline...

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
Mapy.cz mają też wersję aplikacji na Windows i w tejże wersji odpalając na kompie można ściągać mapy offline...

Przetestowałem - do pobrania zaoferowało mi paczki o jeszcze odmiennej zawartości, aniżeli te do pobrania na androidzie. Więc wciąż myślę jak dorwać szlaki z wersji online, by zabrać je w teren  ::)

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
Kurcze, dalej nie rozumiem chyba istoty problemu... Ślad masz jako GPX, możesz go wrzucić w jakikolwiek program mapowy. W mapy.cz na telefon możesz pobrać mapę w wersji offline, masz tam wtedy te same dane, które masz w wersji online (w tym kolorowe szlaki). Nie rozumiem czemu próbujesz lewą ręką na siłę sięgać do prawej kieszeni.

W mapy.cz na telefon możesz pobrać mapę w wersji offline, masz tam wtedy te same dane, które masz w wersji online (w tym kolorowe szlaki).

To co ja mam pobrać na telefonie, by mieć offline te same dane co w wersji przeglądarkowej? Bo już nie ogorniom...  :icon_neutral:

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
Zakładasz konto na mapy.cz, na komputerze tworzysz (albo importujesz) trasy i zapisujesz na swoim koncie.
W apce w telefonie logujesz się na to konto i po synchronizacji masz swoje trasy również w trybie offline.
Dodatkowo w apce ładujesz sobie podkłady mapowe do użytku offline.

Zakładasz konto na mapy.cz, na komputerze tworzysz (albo importujesz) trasy i zapisujesz na swoim koncie.
W apce w telefonie logujesz się na to konto i po synchronizacji masz swoje trasy również w trybie offline.
Dodatkowo w apce ładujesz sobie podkłady mapowe do użytku offline.

Mam konto od lat, czasami dodaję jakieś POI i synchronizuję z wersją mobilną, ale jak pobrać podkłady mapowe, które widać w wersji przeglądarkowej?

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
Funkcja "Mapy offline" w apce

Funkcja "Mapy offline" w apce

Ta funkcja pobiera mi jakąś bieda wersję. Potrzebuję pobrać podkład map z przeglądarkowych mapy.cz

Offline Mężczyzna Romal

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 05.06.2006
Ta funkcja pobiera mi jakąś bieda wersję

Pobiera dobrze. Ładna, kolorowa mapka z zaznaczonymi szlakami turystycznymi. Chyba o taką Ci chodzi? Może problem nie jest w tym co pobiera, tylko co Ci wyświetla? Pobaw się w apce tą ikoną:

@Romal, pod tą ikoną zbyt wielu funkcji nie widać... Zawsze mam jako 'outdoor' ustawione - nie widzę opcji wyświetlania, bądź ukrywania elementow na mapie, prócz hillshade i nachylenia poziomnic.

Tu screen z telefonu, w tle wersja WWW

Offline Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
Łańcuch nie siada równo na zębach blatu. Wspina się jakby po nich i potem opada. Dzieje się tak kilka razy, czasem na moment spada z blatu, ale przerzutka natychmiast nakierowuje go ponownie (bez dotykania manetek). Po kilku obrotach albo zrzuceniu na mniejszą zębatkę kasety zaczyna wszystko działać dobrze.
Poza tym wszystko jest w porządku, biegi wchodzą poprawnie.
To kwestia regulacji czegoś, czy zużycia blatu? Napęd ma niecałe 9kkm, łańcuch około 2.5kkm, nie jest zużyty.

Zużycie objawia się tak, że łańcuch się wspina tym bardziej, jak mocniejszy jest nacisk, aż w końcu spada. Wspinanie się przy słabszym nacisku to raczej objaw dużego przekosu (może za dużego). Dodaj do opisu problemu informację o sile nacisku na korbę.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
nie widzę opcji wyświetlania, bądź ukrywania elementow na mapie, prócz hillshade i nachylenia poziomnic.

A, o to Ci chodzi.

Cieniowanie włącza się w ustawieniach apki mapy.cz.
Niestety, cieniowanie i nachylenie poziomic jest dostępne (można włączyć) tylko w trybie online.

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
Zużycie objawia się tak, że łańcuch się wspina tym bardziej, jak mocniejszy jest nacisk, aż w końcu spada. Wspinanie się przy słabszym nacisku to raczej objaw dużego przekosu (może za dużego). Dodaj do opisu problemu informację o sile nacisku na korbę.
Nacisk raczej normalny, taki jak po zmianie biegu. Mam napęd 11s i problem pojawia się gdzieś między 3-4-5 biegiem. Co istotne, problem pojawił się relatywnie niedawno, stąd podejrzenie zużycia.
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna Romal

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 05.06.2006
Tu screen z telefonu

Nie mam pojęcia co robisz źle. Odnalazłem to miejsce ze screna, ściągnąłem mapy off, odłączyłem się od neta i u mnie mapa wygląda tak:

Jest ten sam szlak, co wersji przeglądarkowej, są informacje o granicach parku. Brakuje cieniowania, ale jak pisał @sinuche, jest to dostępne tylko online.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum