Autor Wątek: [Technika] Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 233239 razy)

Offline Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
Zużycie objawia się tak, że łańcuch się wspina tym bardziej, jak mocniejszy jest nacisk, aż w końcu spada. Wspinanie się przy słabszym nacisku to raczej objaw dużego przekosu (może za dużego). Dodaj do opisu problemu informację o sile nacisku na korbę.
Nacisk raczej normalny, taki jak po zmianie biegu. Mam napęd 11s i problem pojawia się gdzieś między 3-4-5 biegiem. Co istotne, problem pojawił się relatywnie niedawno, stąd podejrzenie zużycia.

A jak staniesz na korbie to co się dzieje?
Zajechałem ostatnio właśnie blat do 105 w 11s i łańcuch (po wymianie) pięknie wędrował do góry jak się mocniej depnęło. Przy lżejszym nacisku siedział na miejscu.

Na stojaku używając hamulca, można mocniej i słabiej naciągnąć łańcuch i po woli kręcąc zobaczyć co się dzieje.  Trochę gimnastyki jest ale wtedy widać na czym ten łańcuch podskakuje.

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
Jest ten sam szlak, co wersji przeglądarkowej, są informacje o granicach parku. Brakuje cieniowania, ale jak pisał @sinuche, jest to dostępne tylko online.

Kurde, sprawdziłem na czterech telefonach, na Jądrojadach od wersji 9 po 13 i wszędzie te domyślnie dostępne do pobrania mapy offline nie mają znacznej części szlaków jak i tych ścieżek oznaczanych linią przerywaną  ::)

Offline Mężczyzna m.arek

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.03.2014
Pacjent piasta Novatec F362TSBT z kasetą CS-HG500-10 12-28. Przebieg naście tysięcy, pojawiły się luzy między bębenkiem a kasetą. Trzymając 7 spiętych zębatek można poruszać kolejnymi. Mocniej dokręcić się nie da.  Any idea?

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
to jest piasta pod 11s. Mając kasetę 10s, powinieneś mieć tam podkładkę od strony szprych. Jak jej nie ma, to nigdy to poprawnie skręcone nie było.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna m.arek

• Na forum od: 17.03.2014
to jest piasta pod 11s. Mając kasetę 10s, powinieneś mieć tam podkładkę od strony szprych. Jak jej nie ma, to nigdy to poprawnie skręcone nie było.
dzięki, faktycznie jest piasta opisana jako 11

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
Tu screen z telefonu

Tu screen z ajfona, mapa offline, tryb samolotowy. Stąd ciężko nam zrozumieć istotę problemu,

Offline Kobieta Agnieszka

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 11.04.2013
Montowanie tylnej przerzutki. Rower miejski się trochę poskładał i musiałam wymienić tylna przerzutkę i hak. Tylna przerzutka renomowanej firmy POWER, hak podobnie. Problem jaki występuje to duży luz przy tym jak dokręcam przerzutkę tuleją na maksa. I przez to przerzutki nie da się dokręcić. Czy robię coś na odwrót, czy ta tuleja powinna być krótsza a dłuższy gwint?
Liczone od: maj 2013

Hak jest totalnie gładki.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Trochę nie z mojej bajki sprzęt :) ale tak myślę że czegoś brakuje tutaj.
Ta śruba mocująca przerzutkę do haka to jest z poprzedniej przerzutki  czy nowa?

Hak przerzutki (ten w ramie) ma taki wypust, na nim powinna się blokować przerzutka (konkretnie śrubka z możliwością regulacji lub stały ząbek) w tej przerzutce tego nie widzę. Podejrzewam że ta przerzutka wymaga jakiegoś elementu do mocowania albo nie pasuje do tego haka.

Gdyby nawet usunąć tuleję, czy dać podkładkę  i dokręcić mocno, to i tak będzie się przesuwać do przodu (na gwincie) .Musi być blokada ruchu przerzutki do przodu.

temat w sumie nieaktualny, bo właśnie felga strzeliła, więc koszt napraw byłby wyższy niż wartość całego zestawu :)

Trochę nie z mojej bajki sprzęt :) ale tak myślę że czegoś brakuje tutaj.
Ta śruba mocująca przerzutkę do haka to jest z poprzedniej przerzutki  czy nowa?

Hak przerzutki (ten w ramie) ma taki wypust, na nim powinna się blokować przerzutka (konkretnie śrubka z możliwością regulacji) a w tej przerzutce tgo nie ma. Podejrzewam że ta przerzutka wymaga jakiegoś elementu do mocowania albo nie pasuje do tego haka.

Gdyby nawet usunąć tuleję, czy dać podkładkę  i dokręcić mocno, to i tak będzie się przesuwać do przodu (na gwincie) .Musi być blokada ruchu przerzutki do przodu.

No własnie mi też czegoś tam brakuje, a nie było w zestawie nic więcej. Porównywałam z innymi przerzutkami i była taka typu nakładka, która sie blokowała na ramie. No ale nic, problem się sam rozwiązał i resztkami roweru naciesza się żule :D

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Sprawdziłem tą przerzutkę :), ona ma ząbek przy otworze na mocowanie do haka.
Problem jest tylko ze śrubą mocującą (tą tuleją - jest zbyt długa).
Rozwiązaniem może być założenie dodatkowej podkładki pod śrubę (śruba jest M10) tak myślę że tuleja będzie miała ok 12mm. Podkładka M12 (otwór 12mm) powinna spasować.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
temat w sumie nieaktualny, bo właśnie felga strzeliła, więc koszt napraw byłby wyższy niż wartość całego zestawu :)
Oddam dwie obręcze 36h w cenie wysyłki
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Dzięki ;) Rower już rozkradli kolekcjonerzy osiedlowi :D Ogólnie rama też w rowerze była krzywa, bo był lekko przetrącony, więc dalsza reanimacja mogłaby się skończyć nieszczęśliwym wypadkiem właściciela :) I tak jak na kupno za 200zł 5 lat temu to odsłużył swoje  ;D

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Korba na HT2, są na zewnętrznej stronie jakieś pęknięcia.. byłem pewien że zębatka walnięta, ale jak się przyjrzałem, to mi się zdaje że to jakaś osłonka tylko, bo od wewnątrz nie ma pęknięć żadnych... da się toto dokupić? Rower dałem do serwisu, więc foto brak.
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum