Autor Wątek: [Technika] Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 233240 razy)

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Korba ultegra FC 6603

Największa zębatka - jest już całkiem zajechana?
Czy ten typ tak ma (co drugi ząb niższy)?
« Ostatnia zmiana: 15 Wrz 2023, 19:16 sinuche »

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
No to dla porównania zdjęcia 105 gdzie po zmianie łańcucha, przy mocniejszym naciśnięciu spadał.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
No, zajechana jest, teraz widzę.

Zastanowiło mnie tylko dlaczego co 2 ząb jest niższy :)

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Tak. To ciekawe

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

• niech tak się stanie
Jedną nogą mocniej ciągnął. Przy dużym zajechaniu tak się czasem robi na dużej koronce.

Offline Mężczyzna maper

• Miasto: Straszyn
  • Na forum od: 15.02.2016
Jak to teraz jest ze sztywnymi osiami w przednim kole w rowerach MTB?
Wiem, że są obecnie sprzedawane rowery z osią fi15 x 100 mm.
Czy to jest jeden jedyny obecnie obowiązujący standard, czy bywa różnie?

Pytam w kontekście przewożenia roweru samochodem w uchwycie Thule Outride 561, gdzie rower jest mocowany za widelec. Standardowo uchwyt ten jest przystosowany do dawnego standardu osi 9 mm. Kiedy go kupowałem kilkanaście lat temu, do zestawu dołączany był jeszcze adapter dla sztywnej osi 20 mm. Wiem, że później pojawiły się jeszcze do kupienia osobno adaptery do osi 15x100 mm.

Tyle tylko, że Thule nie produkuje już od jakiegoś czasu tego rowerowego uchwytu Outride 561 i z tego powodu przestał też pewnie dbać o kompatybilność swojego produktu z aktualnymi standardami. Nie wiem więc, czy gdy dokupię adapter 15x100 mm, to zapewni mi on stuprocentową zgodność z obecnie produkowanymi rowerami mtb. A dylemat taki się pojawił, gdy osoba z którą czasami wybieram się na wspólne wyjazdy rowerowe zaczęła się rozglądać za kupnem nowego roweru.

• niech tak się stanie
15x100 mm
12x100 mm
są jeszcze 20x

Tylko te oznaczenia mogą być mylące, bo długość samej osi 100 mm wynosi 158 mm, czyli tyle jest od jednego końca do drugiego, w tym tylko 1 cm gwintu, więc zapasu dużego na błędy nie ma.

Offline Mężczyzna maper

Całkowita długość osi i gwintu w tym przypadku raczej nie powinna mieć znaczenia, bo oś zostaje przecież w kole. Dla zamocowania roweru najważniejsza chyba będzie średnica otworu pod oś w widelcu oraz rozstaw ramion widelca.
Dla lepszej wizualizacji jak działa ten uchwyt filmik:

• niech tak się stanie
Całkowita długość osi jest proporcjonalna do rozstawu ramion widelca. A nie da się wymontować tej listwy i na żywca przymierzyć do roweru? Albo podjechać do kogoś, kto ma taki rower. Kupując nowy rower przecież można sprawdzić jaka jest oś. Trzeba tylko raz się upewnić, że pasuje pod dany standard. No chyba, że nie masz wpływu na decyzje osoby kupującej rower w zakresie jego kompatybilności z bagażnikiem  ;D

Offline Mężczyzna maper

No właśnie w tej chwili jeszcze nie wiadomo konkretnie jaki to będzie rower. Poza tym, że na pewno hardtail mtb. I zakup też może potrwać do kilku miesięcy.
W tej chwili jeszcze mogę kupić w ciemno do uchwytu thule ten adapter do sztywnej osi 15 x 100 mm, ale jego dostępność jest już na wyczerpaniu i obawiam się, że jeśli nie zrobię tego teraz, to za pół roku mogę już mieć problem z dostaniem go gdziekolwiek, bo jak pisałem jest to model uchwytu sprzed kilkunastu lat.

• niech tak się stanie
To kup adapter, a w razie czego sprzedasz na portalu aukcyjnym. Inna sprawa, czy użytkowanie uchwytu na rower przez kilkanaście lat jest bezpieczne? Może lepiej wymienić zanim pęknie podczas hamowania awaryjnego na autostradzie? Jest coś takiego jak zużycie materiału, ale to sam musisz ocenić. Uchwyt garażowany dużo szybciej się "zużywa" niż uchwyt trzymany w ogrzewanym pokoju. Jeśli dużo jeździsz zimą, parkujesz z uchwytem przy mrozie, to też dodaje kolejnych wirtualnych lat zużycia.

Offline Mężczyzna altharr

• Użytkownik forum
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 03.09.2013
No właśnie w tej chwili jeszcze nie wiadomo konkretnie jaki to będzie rower. Poza tym, że na pewno hardtail mtb. I zakup też może potrwać do kilku miesięcy.
W tej chwili jeszcze mogę kupić w ciemno do uchwytu thule ten adapter do sztywnej osi 15 x 100 mm, ale jego dostępność jest już na wyczerpaniu i obawiam się, że jeśli nie zrobię tego teraz, to za pół roku mogę już mieć problem z dostaniem go gdziekolwiek, bo jak pisałem jest to model uchwytu sprzed kilkunastu lat.
Aktualnie w mtb standard to tzw boost 15x110 przód, 12x148 tył

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Jaki klej do drewna?

Kupiłem w śmiesznej ceny przyczepkę towarową ze zwrotów. Nie wiem już, czy to moja wina, ale w jednym miejscu jest rozwarstwienie sklejki.

Szczelina jest bardzo mała potrzebuję kleju, który będzie odpowiednio płynny i chwyci raz a dobrze, nie chcę zapaskudzić nieodpowiednim klejem.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Wikol + ścisk stolarski. Nadmiar łatwo obetniesz nożem.

My home is where my bike is.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum