Autor Wątek: [Technika] Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 233237 razy)

Offline Mężczyzna Felek

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.11.2017
Korba Deore 3 zębatki przebieg 53 tkm, support accent na kwadrat 32 tkm. Po 200-300 km śruba od strony zębatek się odkręca i prawe ramię korby chodzi na boki.

Dobijam korbę i zakręcam śrubę, mimo to po kolejnych 200-300 km znowu się luzuje i tak w koło Macieju.

Czy problemu upatrywać w korbie czy wyrobił się może trzpień supportu?
Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Oś suportu jest stalowa, ramię korby ze stopu Alu, ja bym stawiał na ramię.

Offline Mężczyzna Felek

To ta gorsza informacja, mimo to dziękuję za odpowiedź.

Offline Mężczyzna Romal

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 05.06.2006
Spróbuj zdjąć obydwa ramiona korby i przekręcić je o 90°. Czasami pomaga.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Jeżeli odkręciła się kilka razy i jechałeś na poluzowanej to raczej już nic z tego nie będzie Wybiła się wewnątrz.

Czasami robi się garb ze zgniecionego aluminium na wylocie (na zewnątrz korby) - można go spróbować zeszlifować pilniczkiem

No i po założeniu przez pewien czas jeździłem z kluczem i dokręcałem co kilka km.
« Ostatnia zmiana: 23 Wrz 2023, 15:56 sinuche »

Offline Mężczyzna Felek

Romal, dzięki za radę.

Sinuche, przejechałem tak za pierwszym razem około 30 km, potem woziłem klucz.
« Ostatnia zmiana: 24 Wrz 2023, 07:20 Felek »

Offline Mężczyzna kolega_na_fullu_;-)

• ~(FSM)~
  • Miasto: Przy trasie SKM.
  • Na forum od: 23.01.2012
    • Luźny Kanon przetłumaczony na j. Polski w PDF.
1. Czy ktoś ma oponę Schwalbe Hurricane i/lub zna jej rzeczywistą wagę oraz szerokość?
2. Jak dobrać szerokość obręczy do szerokości opony? Są różne tabelki, opinie, że na 1 mm obręczy przypada 3 mm opony a może zakładać i jechać?

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Ten przelicznik 1:3 jest bardzo powszechny i zasadniczo właściwy. Jednak tolerancja jest duża. Nie tyle, nie będzie to działać, a kształt opony się zdeformuje. Im węższa obręcz tym szerszy bałon opony.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna Włod

• Na forum od: 04.04.2011
Kupiłem tylnie koło na Allegro, pod szczęki do mieszczucha 28".
Piasta tx50 obrecz nie ma żadnych oznaczeń.
Po nałożeniu opony naciag sprych po stonie nie napędowej spadł do tego że jeden z  nypli  wykreciłem palcami.
sprzedawca chciał bym odesłał koło lecz  przystał na naprawę na miejscu. Odebrałem z lokalnego serwisu i nadal sprzychy są znacznie mniej napięte- nie mal luźne. Słychacz to w czasie jazdy. A jeździ często z fotelikiem i córką w nim.
Co radzicie zrobić? Raczej nie bęe korzystał z gwarancji i chcę to poprawić samemu.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Założenie opony, to nie jest powód do sytuacji jak opisałeś. Czy zmierzyłeś napięcie szprych po odebraniu z serwisu. Wartość i rozkład. Wygląda na to, ze koło nie zostało prawidłowo wyprężone lub jest wykonane z badziewnych całkowicie materiałów. Jakie szprychy masz założone w kole?

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
W skrócie - daj to koło komuś kto się zna na kołach.
Tylko zweryfikuj opinie bo wiele serwisów rowerowych się nie zna, czego masz najlepszy dowód.

Offline Mężczyzna Włod

Sprzedawca zwrócił mi koszt serwisu tj 50 zł. Mam wrażenie że kolejne usługa przekroczy wartość koła.
Poprzednie zakupione koła wytrzymały 4 lata jazdy niemal dzień w dzień po mieście i  poza bez centry.

Offline Mężczyzna Włod

Założenie opony, to nie jest powód do sytuacji jak opisałeś. Czy zmierzyłeś napięcie szprych po odebraniu z serwisu. Wartość i rozkład. Wygląda na to, ze koło nie zostało prawidłowo wyprężone lub jest wykonane z badziewnych całkowicie materiałów. Jakie szprychy masz założone w kole?
Nie gadałem żadnego naciągu, po to oddaje by było dobrze zrobione. Niemam narzędzi
Sprzychy niecieniowane. Obręcz  brak jakiej kolwiek naklejki....

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
Sprzedawca zwrócił mi koszt serwisu tj 50 zł. Mam wrażenie że kolejne usługa przekroczy wartość koła.
Poprzednie zakupione koła wytrzymały 4 lata jazdy niemal dzień w dzień po mieście i  poza bez centry.
Jasne.
Dla mnie koło takie jak opisałeś jest nic nie warte, ale to Toje koło, Twoja decyzja
NB u na osiedlu mnie centrowanie koła (w warsztacie, który robi to dobrze) kosztuje jakieś 35PLN.

Offline Mężczyzna furman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
Po prostu obręcz jest zbyt miękka by mocno naciągnąć szprychy. Pewnie serwisant próbował podciągnąć ale wtedy koło zaczyna bić i trzeba poluzować.
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum