Autor Wątek: [Technika] Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 233249 razy)

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Wszystkie (no poza egzotykami i shimano) mają właśnie taką dupną konstrukcję. I to nie jest kwestia sztywnej osi, a łożyskowania. Są również identyczne konstrukcyjnie piasty na szybkozamykacz.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Romal

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 05.06.2006
Dzięki. Już się bałem, że coś zepsułem, ale po złożeniu wszystko działa dobrze. Ja do tej pory na Shimano jeździłem, to się z taką konstrukcją nie spotkałem. Teraz będę się bał ściągać koła (np przy łataniu dętki), bo jak gdzieś w trawie zgubię tę tulejkę, to dopiero będzie zabawnie  :o

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
Ja mam napęd 12 rzędowy SRAMa i fakt, kaseta jest odkręcana, ale to nadal jest tylko kaseta. Bębenek nadal zostaje z piastą po odkręceniu kasety. Odkręcany element z bębenkiem był kiedyś nazywany wolnobiegiem. Zrezygnowałem z tego nawet w miejskim rowerze - mam tam kasetę Shimano 8-rzędową. Zwykłą, nakładaną na piastę i kontrowaną płaską nakrętką. Do napędu 8-rzędowego są nadal względnie tanie części, więc zostanie tak długo, jak będą go produkować.
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline Mężczyzna Romal

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 05.06.2006
@podjazdy, ale to nie o to chodzi. Odróżniam wolnobieg od kasety. Tu chodzi o kasetę na bębenku, która zamiast zejść z bębenka, wysuwa się razem z bębenkiem i osią z korpusu piasty. Bo z drugiej strony nie jest zabezpieczona. Zdjęcia nie zrobię, bo już wszystko jest zamontowane do roweru, a drugi raz nie chcę tego rozsypywać.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Ale to konstrukcyjnie jest wolnobiegiem, tylko w dwóch częściach.
Można zdjąć bębenek, włożyć oś, włożyć koło w ramę i jechać jak na hulajnodze.
W przypadku klasycznej shimanowskiej piasty, gdzie bieżnia łożyska piasty jest w bębenku, czegoś takiego się nie zrobi.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
No tak, zaletą jest możliwość wymiany bębenka bez przeplatania koła. Ja raz zerwałem bębenek, w Szczecinku, na rowerowym powitaniu wiosny, gdy było rano -19 stopni. Ale zerwałem dzień wcześniej po południu, gdy było znacznie cieplej, około zera. To była sobota wieczór, więc rano pociąg do domu i tyle. Nota bene dało się jechać jak na hulajnodze, bo bębenek obracał się swobodnie w obie strony. To były piękne czasy, śnieg i mróz w marcu. Gratis fotorelacja:

https://photos.app.goo.gl/6ftUpakuPLtRq5y39
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline Mężczyzna kolega_na_fullu_;-)

• ~(FSM)~
  • Miasto: Przy trasie SKM.
  • Na forum od: 23.01.2012
    • Luźny Kanon przetłumaczony na j. Polski w PDF.
Mam ja rower przełajowy. By sprawić, że będzie wygodniej, wymieniłem mostek na krótszy o 2 cm, sztycę bez offsetu oraz przechyliłem kierownicę do góry.
Wniosek - za duży rower. Czy wymiana kierownicy na 600 mm, poprawi trochę co sytuację, czy bo lepiej kupić nowy rower? O ile by wolniej jedzie się z płaską kierownica w porównaniu do baranka?
Tth - 530 mm
Stack ~570 mm
Reach 375 mm

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
ile Ty masz wzrostu?

• ~(FSM)~
Ważna informacja. ~173 cm, przekrok około 79 cm.
Np. Esker 4.0 ma tth 510 mm, tribany ok 540 mm, ale mniejszy stack. Fuji natomiast ma tth 550 mm i stack 581 mm.
« Ostatnia zmiana: 4 Gru 2023, 13:22 kolega_na_fullu_;-) »

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Jaką masz szerokość kierownicy?

Edycja 1: To co się rzuca w oczy to duży rękach kierownicy. Tutaj też na oko możesz urwać ze dwa cm.

Edycja 2: zamiast podnosić kierownicę ja bym raczej podniósł klamki, kolejny centymetr do zbicia.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

• ~(FSM)~
Szerokość 420 mm. Reach 89 mm. Mostek 70 mm.

Ustaw sobie kierownicę tak żeby dolny odcinek był poziomo, a klamki podnieś. Będziesz się mniej rozciągał.

Poza tym nie bój się krótkiego mostka, niektóre bardziej terenowe gravele mają mostki rzędu 35 - 45 mm. Taki rower będzie lepszy na stromych zjazdach.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

• ~(FSM)~
Spróbuję z kierownicą o zasięgu ~70 mm.

Czy ktoś miał doczynienia z rowerem Bittter Zero?
Sporo oferuje w swojej cenie, choć 3/4 roweru jest z aliexpress.

Bardzo przypomina decathlonowego Gestalt. Też ma progresywną geometrię.

Pod względem ramy super. Osprzęt też ok. Mam tego Microshifta i robi dobre wrażenie. Tylko ergonomia chwytu klamkomanetek będzie raczej gorsza niż w Shimano.

• ~(FSM)~
Czy jest odczuwalna różnica, pomiędzy kierownicą 400 mm a 420 mm?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum