Autor Wątek: [Technika] Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 233265 razy)

Offline Mężczyzna kolega_na_fullu_;-)

• ~(FSM)~
  • Miasto: Przy trasie SKM.
  • Na forum od: 23.01.2012
    • Luźny Kanon przetłumaczony na j. Polski w PDF.
Czy przełożenie 0.85 jest wystarczające do podjeżdżania z bagażem na kole 700x38?

Zależy od nachylenia i wytrenowania. To odpowiednik 34 z przodu i 28 z tyłu. Są takie podjazdy, gdzie lekką szosówką będzie ciężko nawet lepszemu zawodnikowi.

34/28 daje 1.21 - może chodziło co 28/34? 0.85 to 36/42.
Poszukuję sposobu na lżejsze przełożenie w rowerze cx, rozważam nawet korbę MTB z owalnym 34z.
« Ostatnia zmiana: 7 Sty 2024, 10:26 kolega_na_fullu_;-) »

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
U mnie (korba 22- 32 - 42 - kaseta 12-14-16-18-21-24-28-32-36) 0.85 wypada gdzieś między 3-4 biegiem. Zdarzało mi się go użyć na 'ekstremalnych' nachyleniach na asfalcie, gdybym się do niego ograniczał to by wystarczyło.

Offline Mężczyzna wallace

• Miasto: okolice otwocka
  • Na forum od: 13.11.2012
Cześć.

Kolega szuka kolarzówki (raz się przejechał i mu się spodobalo :) ), i poprosił mnie żebym mu coś znalazł. Jako że się nie zbyt znam, więc mam pytanie odnośnie tego roweru, czy cena do osprzętu jest adekwatna?
Rower będzie używany raz na jakiś czas, na żadną olimpiadę  kolega się nie szykuje. ;)
Wzrost 178cm.
https://www.olx.pl/d/oferta/rower-rosa-kolarzowka-CID767-IDXTQQq.html

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
178cm i rozmiar 58, to nie będzie za duży?

Offline Mężczyzna wallace

• Miasto: okolice otwocka
  • Na forum od: 13.11.2012
No niby 58, to na wzrost 180-185, oferta jest obok nas więc podjedziemy i kolega się przymierzy.

Offline Mężczyzna kolega_na_fullu_;-)

• ~(FSM)~
  • Miasto: Przy trasie SKM.
  • Na forum od: 23.01.2012
    • Luźny Kanon przetłumaczony na j. Polski w PDF.
Czy ten frameset jest legitny? Sprzedający twierdzi, że ten model jest z 2020r, poprzedni właściciel tak pomalował i jeździł, spędzając wakacje w Polsce. Obecny przejechał 400 km i sprzedaje, że względu na niedopasowany rozmiar.

Offline Mężczyzna Włod

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 04.04.2011
Planuję zakup Mtb/trail 29 do turystyki/bikepackingu. Środek zimy jest to tego dobry bo ceny zachęcające. Upatrzony to Cannondale trail sl4 albo wyższy.
Sl 4 napęd 2x11 co mi z zupełności wystarcza lecz gorszy widelec  bez szytwnej osi. Sl3 to już stoi na RS judy  i osi 15mm acz bardzo lekkimi przełożeniami 30x11-51. A ja nie zamierzam wjechać tym na Giewont. Osobiście wolałbym tu 2x12.
Oba na gwintowanym suporcie co dla mnie jest ważne. Co więcej mają  otwory pod montaż bagaznika, co w wielu rowerach brakuję a nie standardowe rozwiąaania nie są tanie.

Co korzystniej wyjdzie. Doposażyć sl 4 w lepszy amortyzator i koło czy dołożyć korbe 2 rzędowa + p. przerzutke z manetką?

A może wogóle szukać czegoś innego??? :)

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
Zgubiłem śrubę kontrującą od korby xt fc-m760, czy to powinna być śruba M20?

Offline Mężczyzna zly-sze

• Na forum od: 19.09.2019
Zgubiłem śrubę kontrującą od korby xt fc-m760, czy to powinna być śruba M20?

HWII? Tą plastikową?

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
Tak.
Na Ali po trzy złote.

Tak.
Na Ali po trzy złote.

Też mam z ali po 3 złote. Kupiłem wieki temu po tym, jak zgubiłem. No i nie musisz tego mierzyć. Kapsel HW2 to kapsel HW2 ile mm by nie miał. Jak jeździłem bez jakiś czas to nic się nie działo.

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Ta śruba służy tylko do kasowania luzu (analogicznie jak kapsel w sterach). Po poprawnym skręceniu śrubami może nie istnieć.

My home is where my bike is.

Ta śruba służy tylko do kasowania luzu (analogicznie jak kapsel w sterach). Po poprawnym skręceniu śrubami może nie istnieć.

Kiedyś źle skręciłem korbę i mi się roztentegowała i dzięki tej śrubie dojechałem do domu, więc nie jest taka bez znaczenia.

Offline Mężczyzna Dziadek

• Miasto: Szczytno, Pionki
  • Na forum od: 05.01.2017
Ja kupiłem używaną korbę bez tej śruby, dostępne wydawały mi się relatywnie drogie - koło 2dych i użyłem takiej do mocowania Octalinka. Oczywiście z czuciem kasowałem luzy bo w oryginale się to robi plastikową gwiazdką i tu nie sposób przeciągnąć. A spadywaniu korby w razie braku śruby to miała zapobiegać taka krzywka z bolczykiem wchodzącym w otwór w osi. Chyba w nowych modelach tego nie ma.

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
Jest, ale służy dobremu osadzeniu na wielowypuście, nie zapobiega spadaniu.
Wracam do jeżdżenia.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum