Autor Wątek: [Technika] Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 233263 razy)

Offline Mężczyzna Dziadek

• Miasto: Szczytno, Pionki
  • Na forum od: 05.01.2017
E, chyba nie - bolczyk jest dużo cieńszy niż otwór w osi a otwory/wycięcia w tej krzywce pasują się tylko ze śrubami.

Edit: chyba, że bolczyk pilnuje maksymalnego i minimalnego wsunięcia ramienia na oś.
« Ostatnia zmiana: 15 Lut 2024, 10:07 Dziadek »

Offline Mężczyzna kolega_na_fullu_;-)

• ~(FSM)~
  • Miasto: Przy trasie SKM.
  • Na forum od: 23.01.2012
    • Luźny Kanon przetłumaczony na j. Polski w PDF.
Czy ktoś wie, czym różni się peruka PRO Sport Control Team od PRO Gravel Control?
Ta druga jest w dwu kolorach a ze strony Shimano zniknął opis pierwszego produktu, choć jest w wynikach wyszukiwarki Google. Obie są z pianki Eva a także powinny być też samej grubości, choć opisy ofert PRO Sport Control Team mówią o 2.5 mm grubości. Różnica to 20-30 zł.
Może jest jakaś alternatywa dla Shimano?
« Ostatnia zmiana: 16 Lut 2024, 09:46 kolega_na_fullu_;-) »

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
Założyłem świeżą zębatkę korby, nowy łańcuch i próbuję wyregulować tylną przeżuwaczkę.
Wszystkie biegi chodzą bez zająknięcia prócz 13T (druga od dołu) zaciąga łańuch raz w górę, raz w dół... a podczas kręcenia pedałami wstecz łańuch zupełnie zaczyna terkotać i sobie wskakuje w losowe miejsce (to akurat z każdej poztcji).
Kaseta wygląda ok, nie ma zadziorów...
Czy to zużyte kółka przeżuwaczki, czy co?  :-\

A, problem występuje tylko podczas jazdy - na wieszaku chodzi wszystko płynnie, jak z fabryki...

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
To ten nowy łańcuch, sztywny, spasowany, robi problemy z używaną kasetą.
Kilkaset km i powinno się ułożyć. ;)

To ten nowy łańcuch, sztywny, spasowany, robi problemy z używaną kasetą.
Kilkaset km i powinno się ułożyć. ;)

Trochę na to liczyłem, ale wczoraj wpadła prawie dwusetka, a chodziło wcale nie lepiej... Aż sprawdzałem, czy hak jest jako tako odkrzywiony, ale wygląda znośnie...

Offline Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
A, problem występuje tylko podczas jazdy - na wieszaku chodzi wszystko płynnie, jak z fabryki...

Na wieszaku: Złap za koło, napręż korbą łańcuch drugą ręką, wcale nie trzeba mocno, ale tak, żeby nie chodziło to luźno, ale było napięte. I Powoli takim napiętym obracaj, trzymając jedną ręką za koło i drugą za korbę. Od razu powinno być widać o co chodzi.

• ~(FSM)~
Zaczynam rozważać zakup bagażnika powszedniego, niestety, widelec nie ma ani jednego punktu mojżeszowego.
Zastanawiam się, czy u Chińczyka kupić bagażnik montowany obejmami lub wymienić widelec na carbon z Decathlon, który punkty cztery ma oraz kupić bagażnik, montowany przy osi koła.
Zaletą pierwszego rozwiązania jest cena (~130 zł) a wada brak gwarancji.
Zaletą drugiego, jest obniżenie wagi o ~500 gram oraz gwarancja, wadą jest cena 150-200 zł za bagażnik i 380 zł za widelec.

Offline Kobieta Weronika

• Miasto: Wychódźc
  • Na forum od: 26.01.2020
    • Dawne podróże - pamiętnik z początku XXI wieku
Moje dwa od Crosso są dobre.

• ~(FSM)~
A czy jest problemem dla bagażnika montowanego obejmami, że widelec zwęża się ku dołowi?

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Zależy, jaki bagażnik chcesz montować (mówimy o przednim, na widelcu).
W typowym lowriderze połączonym pałąkiem (lewy z prawym) obciążenie wisi na dolnych oczkach (przy osi).
Górne mocowanie tylko stabilizuje bagażnik, nie ma znaczenia że rurka widelca zwęża się do dołu.

Miałem tak zamontowany bagażnik, na dolnych oczkach, a górne mocowanie to były plastikowe obejmy (homemade) skręcone śrubami M3. Wszystko sie trzymało.

Nie wiem, jaki masz bagażnik masz na oku, ale widziałem chińskie, które miały obejmy z metalowych prętów, tak mocne, że przy skręceniu mogłyby zmiażdżyć ścianki wideleca  ;)

• ~(FSM)~
Myślę o tym bagażniku https://a.aliexpress.com/_EyqCNz5
Widelec nie ma otworów przy osi, dlatego rozważam zakup widelca Triban.

Na wieszaku: Złap za koło, napręż korbą łańcuch drugą ręką, wcale nie trzeba mocno, ale tak, żeby nie chodziło to luźno, ale było napięte. I Powoli takim napiętym obracaj, trzymając jedną ręką za koło i drugą za korbę. Od razu powinno być widać o co chodzi.

Spróbowałem dziś i siłą rąk nie jestem w stanie zmusić łańcucha by przeskoczył - linia na kasecie względem wózka wydaje się być równa  ::)

• ~(FSM)~
Czy korzystał ktoś z latek samoprzylepnych Crivit z Lidl? Cena spadła do 16 zł i zastanawiam się na zakupem do dziecięcych dętek.
« Ostatnia zmiana: 25 Kwi 2024, 06:02 kolega_na_fullu_;-) »

Offline Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019

Spróbowałem dziś i siłą rąk nie jestem w stanie zmusić łańcucha by przeskoczył - linia na kasecie względem wózka wydaje się być równa  ::)

Ale to nie wiem, czy patrzysz tam gdzie trzeba. Łańcuch zaczyna przeskakiwać, bo nie jest na równo z zębatką. Jak go naprężysz, to nie przylega do zębatki tylko się na niej unosi, aż spadnie całkiem. Koniec końców łańcuch spadł, ale jest na zębatce więc zaraz wpada z powrotem. Czasem w ten sam bieg, czasem na inny. To nazywamy właśnie przeskakiwaniem. Kiedy nie przykładasz siły, to on nie przeskakuje, bo jest na tyle luźno, że zsuwa się z powrotem na zębatkę. Ale skoro napiąłeś łańcuch i nie dałeś łańcuchowi mu chwili luzu, to może być coś innego.

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
Założyłem świeżą zębatkę korby, nowy łańcuch i próbuję wyregulować tylną przeżuwaczkę.
Wszystkie biegi chodzą bez zająknięcia prócz 13T (druga od dołu) zaciąga łańuch raz w górę, raz w dół... a podczas kręcenia pedałami wstecz łańuch zupełnie zaczyna terkotać i sobie wskakuje w losowe miejsce (to akurat z każdej poztcji).
Kaseta wygląda ok, nie ma zadziorów...
Czy to zużyte kółka przeżuwaczki, czy co?  :-\

Właściwie to instrukcja serwisowa shimano powiada, żeby regulować właśnie na przedostatnim biegu. Może tu leży przyczyną? Sprawdziłbym jeszcze, czy przerzutka gładko chodzi na wszystkich sworzniach (ew. naoliwił) i czy z linką jest wszystko OK. Czy w czasie jazdy zjawisko występuje zawsze, czy tylko po przerzuceniu z mniejszej zębatki, czy tylko z większej?

Natomiast przeskakiwanie łańcucha podczas kręcenia w tył bywa spowodowane większym oporem na łożyskach bębenka lub jakimś dodatkowym tarciem pomiędzy bębenkiem a piastą lub osią/uszczelkami.
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum