Autor Wątek: [Technika] Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 233264 razy)

Offline PABLO

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
Ktoś wie jaki jest zakres szerokości montażowych (pomiędzy miskami suportu) dla Shimano Hollowtech II Road i MTB?

Edit: 91.0mm ROAD, 96.5 mm MTB
« Ostatnia zmiana: 26 Kwi 2024, 15:23 PABLO »

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Kupiłem jakieś tanie, używane koła do gravela na piastach Novatec pod sztywną oś.  Mają służyć jako tymczasowe, aż dorobię się lepszych.

Po założeniu tylne koło rusza się na boki - przesuwa się po osi. O dziwo bębenek z kasetą nie zmienia swojego położenia.

Co się dzieje i co z tym zrobić?
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Masz rozwalone łożyska w korpusie piasty. Wymienić łożyska

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
Trzeba było skontrować ze sobą kapsle - zrobiłem to tylko palcami, pewnie należy skleić gwint i skręcić płaskimi kluczami.

A łożyska to może i do wymiany, bo w palcach czuć, że nie kręci się całkiem gładko.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna kolega_na_fullu_;-)

• ~(FSM)~
  • Miasto: Przy trasie SKM.
  • Na forum od: 23.01.2012
    • Luźny Kanon przetłumaczony na j. Polski w PDF.
W rowerze preEsker są obręcze o szerokości wewnętrznej 14 mm. Korzystam z opon 38-40 mm, jakie będą korzyści wydania z 200 zł na obręcze o średnicy wewnętrznej 18.9 mm?

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
Korzytał z Was ktoś kiedyś z piast enviolo? Jak się to pozycjonuje względem shitmano będąc cenowo trochę niżej niż alfine?

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Na forum od: 20.09.2010
Manetka przednia shimano  SL-670 (w ukladzie dwurzędowym,  jest mozliwosc zmiany pracy na dwa albo 3 rzędy). Na zjeździe, być może pod wpływem przytkania błotem, przy wrzucaniu na większą tarczę, linka wyskoczyła albo została wyrwana ze swojego miejsca i zupełnie luźno tkwiła sobie w manetce. Po wyciągnięciu okazało się, że jest wykrzywiona przy baryłce. Po wymianie linki przerzutka działa. Czy po takim jednorazowym wybryku sytuacja ma szansę się powtarzać że względu na nadwyrężenie plastikowego gniazda w manetce?

Sytuacja była dla mnie na tyle nietypowa,  że nie zdiagnozowałem jej w terenie i jechałem dwa dni zmieniając tarczę z przodu przy pomocy regulacji przy przerzutce śrubką od maksymalnego wychylenia :) na szczęście teren nie był interwałowy i takich zmian były 2, acz kilka krótkich podjazdów weszło na twardych przełożeniach na stojąco.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
SL M610 użytkuję, myślę że konstrukcyjne podobna (ma reg. pracy   x2,  x3).

Jedyny problem jaki z nią miałem, to na początku, po zakupie. Bawiłem sie w zmiany przerzutek, regulacje, no i wygięło/zablokowało mi linkę w manetce, ale dlatego że nie wybrałem w całości linki (przerzutka powinna wybierać linkę dosyc mocno) przy zmianie na niższą koronkę, luźna została a redukcja była na -3 bieg.
Zgięło właśnie po wrzuceniu na większą koronkę po wcześniejszym niewybraniu (naprężeniu) linki.
Nawet rozebrałem na czynniki pierwsze, dołożyłem smaru, zamknąłem i w zasadzie nie mam z nia problemu (ok 30tyś.)

Tak myślę, abyś sprawdził czy przerzutka dobrze ci wybiera linkę przy zrzucaniu na niższe koronki.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Pytanie do używających wosku Squirt Long Lasting Chain Lube:

Myjecie nowy łańcuch z fabrycznego smaru przed założeniem czy nie?
Chce spróbować jak to jest mieć czysty łańcuch, ale nie wiem czy bez wymycia to ten wosk zadziała jak należy.

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
Nie używam tego, ale mój serwisant zawsze nowy łańcuch konwertuje mi na wosk - myje w myjcie ultradźwiękowej, potem moczy w gorącym wosku jakiś czas, suszy, wykrusza co zostało na zewnątrz i smaruje warstwą tego z butelki. Wtedy mam pewność, że jest zrobione w 100% ok.

Ale w rowerku dziecięcym po prostu leję na suchy łańcuch bez konwersji i też to działa, łydki przedszkolaka czyste, a łańcuch nie piszczy ani nie rzęzi.

Więc generalnie możesz wymyć łańcuch i posmarować woskiem. Pewnie zrobi swoje.

Pytanie, czy to, co masz, to jest taki wosk jak inne, czy tylko smar na bazie wosku, jak wynika z opisu. Bo one zawsze mają "wax" w nazwie, a tutaj to nie występuje.

Offline Mężczyzna kolega_na_fullu_;-)

• ~(FSM)~
  • Miasto: Przy trasie SKM.
  • Na forum od: 23.01.2012
    • Luźny Kanon przetłumaczony na j. Polski w PDF.
Czy są jakieś wytyczne co do ilości podkładek pod mostkiem?
« Ostatnia zmiana: 23 Maj 2024, 17:45 kolega_na_fullu_;-) »

Pytanie do używających wosku Squirt Long Lasting Chain Lube:

Chce spróbować jak to jest mieć czysty łańcuch, ale nie wiem czy bez wymycia to ten wosk zadziała jak należy.
Wymyć.
I to porządnie.

Smary na bazie parafin, wosków maja inne lepiszcze, zwykle są to emulsje,   nie mieszają sie z olejowymi "fabrycznymi".
Jak  zostanie fabryczny w rolkach, będzie ci wypływało czarne z czasem i efektu (czystości) nie będzie.

« Ostatnia zmiana: 23 Maj 2024, 15:56 sinuche »

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/

Zawsze robię krótką kąpiel świeżo zakupionego w benzynce - one nawet nie są smarowane, tylko jakby impregnowane, gdyż w dotyku lepkie, zamiast tłuste...

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Na forum od: 20.09.2010
Czy po takim jednorazowym wybryku sytuacja ma szansę się powtarzać że względu na nadwyrężenie plastikowego gniazda w manetce?

Odpowiem sobie samemu: tak właśnie będzie, kilka testowych zmian biegów wytrzymało, a kiedy postanowiłem to zrobić na trasie to linka wyleciała z gniazda i teraz jej efektywnie nie ma, łańcuch na stałe tkwi na najmniejszej tarczy. Także zostałem z napędem 1x10 na pozostałe 1600 km wyjazdu z opcją ręcznej zmiany tarcz z przodu. Robialne, acz bez zachwytu. Może po rozkręceniu coś się uda ugrać, ale do tego w tym momencie nie mam narzędzi.

Zdemontuj przerzutkę.
Bedziesz mógł zrzucać łańcuch w dół (butem). Zawsze to coś.
W górę to już trudniej bez zatrzymywania.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum