Autor Wątek: [Technika] Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 233276 razy)

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
Wybuchła od obciążenia i tyle, nie ma w tym filozofii. Przy skakaniu normalna sprawa, a jak była słaba (i kiepsko wykonana) to i takie małe podskoki na asfalcie mogą, jak widać, dać radę.

Offline Mężczyzna Diver

• Miasto:
  • Na forum od: 26.06.2013
Dętka była Continentala, nie lightowa tylko normalna butylowa.
Jakieś są bardziej wytrzymałe ?
Ludzie skaczą na rowerach i jakoś mają patent, że dętki nie eksplodują.
Jakiś ciężki nie jestem - 72kg.

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
Przy skakaniu normalna sprawa

Powiedz to chłopakom na dircie, że powinni zmieniać dętkę co 3 skoki ;)

A serio, opis brzmi, jakby była gdzieś podwinięta między obręczą a oponą. Przejdź na mleko, pozbędziesz się problemów ;)

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
Na listach kompatybilności shitmano standardowo nie widać zbieżności, ale czy:
10-11 rzędowa przeżuwaczka MTB dogaduje się z 12 rzędowymi manetkami? Celem jest napęd 1x12x.

Na zagramanicznych forach piszą, że mają problemy by ogarnąć jeden z biegów, choć na chłopski rozum przeżuwaczka nie powinna mieć jakichkolwiek właściwości prócz pojemności kasety  ::)

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
choć na chłopski rozum przeżuwaczka nie powinna mieć jakichkolwiek właściwości prócz pojemności kasety

Niestety, przerzutka ma jeszcze przełożenie,  inaczej zwane "uciąg linki". W MTB 10s (który użytkuję) uciąg jest 1.2.
Czyli 1 mm wybranej linki przesuwa wózek o 1.2 mm.
Do tego jest dostosowana manetka, może być na 10, 11 czy 12s ale dostosowana do tego uciągu.
Sram stosuje jeszcze mniejsze przełożenie i nie jest kompatybilny z Shimano.

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Na forum od: 22.09.2013
To nie snake.

Jak nie snejk jak snejk, i to dwustronny :)
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
Niestety, przerzutka ma jeszcze przełożenie, 

Dzięki za odpowiedź... Czyli muszę znaleźć w miarę wyględną shitmanowską przeżuwaczkę... A 11-rzędowe xt podobały mi się bardziej, stąd pomysł...

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
Na listach kompatybilności shitmano standardowo nie widać zbieżności, ale czy:
10-11 rzędowa przeżuwaczka MTB dogaduje się z 12 rzędowymi manetkami? Celem jest napęd 1x12x.

Na zagramanicznych forach piszą, że mają problemy by ogarnąć jeden z biegów, choć na chłopski rozum przeżuwaczka nie powinna mieć jakichkolwiek właściwości prócz pojemności kasety  ::)
Nowe Deore 10rz jest kompatybilne z 11/12rz. Z tego co pamiętam istnieje przerzutka Deore 10/11. Sytuacja analogiczna do Tiagry 4700.

Powinno dać się wszystko pogodzić.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna kolega_na_fullu_;-)

• ~(FSM)~
  • Miasto: Przy trasie SKM.
  • Na forum od: 23.01.2012
    • Luźny Kanon przetłumaczony na j. Polski w PDF.
Piasty TX505 - jak wielkie to badziewie, można dać szansę, czy od razu wymienić piasty/koła?

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
Piasty TX505 - jak wielkie to badziewie, można dać szansę, czy od razu wymienić piasty/koła?
Ja miałem w rowerze tanie Shimano FH-RM35. Kupiłem używany rower z minimalnym przebiegiem. Zdaje się, że przednia była fabrycznie źle skręcona, poprawiłem, ale po kilku tysiącach piasta ma wyrobione konusy. Tył jest ok.

Ja bym się nie przejmował i jeździł. Szkoda przeplatać koła. Zaraz się okaże, że obręcze są też badziewne i szkoda pracy.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna kolega_na_fullu_;-)

• ~(FSM)~
  • Miasto: Przy trasie SKM.
  • Na forum od: 23.01.2012
    • Luźny Kanon przetłumaczony na j. Polski w PDF.
Rozważam zakup nowych kół i wypadły mi w oko koła Shimano WH-MT500. Cena 500 zł, teoretycznie do wzięcia za 400 zł. Waga wg producenta, 2250 gr, wg sprzedającego 1960 g.
Jednakże, mają tylko 24 szprychy i zaplot na dwa krzyże. Jak bardzo wytrzymałość będzie niższa od 32 szprych i zaplotu na trzy krzyże? Jaka jest jakość i trwałość piast? Shimano podaje na stronie, że koła są serii Deore M5100 oraz M6000.

Offline Mężczyzna Felek

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.11.2017
Cześć, brat kupił rower. Ma zgięte lewe ramię korby. Podobno można spróbować naprostować, ale gdyby nie wyszło, czy można kupić samo lewe ramię od innego modelu korby?

Rzeczona korba to Sram Via GT z montażem pod system GXP. To już niszowy system i nie znajdę takiego samego ramienia korby do kupienia. Popatrzyłem i na allegro wyszukałem ofertę na lewe ramię korby Truvativ Descendant. Długość 170 mm jest taka sama, system GXP także, czy można dokonać takiego połączenia?

Dodam, że sam rower kosztował 800 zł a brat nie chce inwestować większych środków w rower do jazdy kilka razy w roku.

Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

Offline PABLO

• Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
Porównaj jeszcze "Q-factor" dla obu korb.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Nie robiłem tego więc się wypowiem.
IMO spokojnie można. Skoro na obu końcach jest takie samo mocowanie i długość ta sama to ma działać. Jasne, że korba jest trochę wygięta, ale to nie jest jakiś hiper specjalistyczny model żeby się pod tym względem różnił od dotychczasowej.
W tej cenie co jest na Allegro ja bym brał.

Offline Mężczyzna Felek

• Na forum od: 09.11.2017
Dziękuję Panowie. Tak na oko, to obie korby mają podobne odchyły. Dla tej Truvativ z allegro znalazłem informację, na jednej ze stron, że Q-factor wynosi 172 mm. Dla tej starej Sram Via GT, nie odnalazłem nigdzie informacji na temat Q-factor, jedynie takie dane jak na stronie firmy SRAM. Napisałem na wsparcie do Sram czy mają ten parametr.

Wydaje mi się jednak, że nawet gdyby była jakaś niewielka różnica w tym parametrze to przy jeździe mojego brata i tak nie będzie miało większego znaczenia. Przypomnę, będą to jazdy w około domu, 10-20 km. Nawet gdyby miał pokonać więcej to max 50 km. Suport jest ok tak samo jak koronki na blacie i głupio z tego powodu wymieniać całość. A i jeszcze brat nie jeździ w SPD, więc nawet jakby była jakaś różnica w odległości to postawi nogi na pedałach tak jak mu wygodnie.

Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum