Autor Wątek: [Technika] Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 256905 razy)

Offline Mężczyzna m.arek

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.03.2014
20 lat jeździłem na różnych korbach z prawej i lewej, dobrze że moje nogi nie wiedziały o q-faktorze  ;)

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013

Sie mu wykosi - najzwyczajniej.
Przetrwały przekos zaburzy.

Co to za pomysł, by bratu (krew-z-krwi) kupować rower około ceny swej lemondki?!
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna Felek

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.11.2017
Jeszcze raz dzięki za pomocne komentarze, ramię korby zakupione, w weekend montaż.
Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Czekamy na relację  ;)

Offline PABLO

• Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
20 lat jeździłem na różnych korbach z prawej i lewej, dobrze że moje nogi nie wiedziały o q-faktorze  ;)

Też tak czasem jeżdżę. Niesymetryczne przesunięcie korby pozwala np. na współpracę korby MTB z przerzutką ROAD (inne linie łańcucha i inny zakres wychyleń). Ponieważ nie korzystam z pedałów zatrzaskowych, nie odczułem różnicy.

Ale jak człowiek pyta, należy uprzedzić.

Offline Mężczyzna Felek

• Na forum od: 09.11.2017
Czekamy na relację  ;)

No, to ramię korby wymienione, pasuje idealnie - przejechałem się i wszystko pracuje wzorowo. Przy okazji wyregulowałem bratu hamulce. Ustawiłem też prawidłowy obwód koła w liczniku. Podczas zmiany, okazało się, że stan licznika pokazuje 25 tysięcy kilometrów, zatem rower był nawet sporo eksploatowany (sprzedawca z OLX pisał co innego).

Mimo to, brat jest zadowolony. Mówi, że rower jest wygodny, no i przede wszystkim duży. Do tej pory jeździł na mniejszym rowerze taty.
Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

Offline Mężczyzna Dziadek

• Miasto: Szczytno, Pionki
  • Na forum od: 05.01.2017
Złe ustawienia obwodu koła - zły dystans całkowity ;)
Najważniejsze, że rower się przyda.

Offline Mężczyzna Yarpen

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.02.2017
Czaję się z zakupem customowego śpiwora Cumulus. Czy jest możliwość zejścia z ceną? Kiedyś - jak doczytałem - były np. wiosenne zakupy grupowe, ew. jakieś forumowe kody zniżkowe. Nie zależy mi bardzo na czasie.

Offline Mężczyzna kolega_na_fullu_;-)

• ~(FSM)~
  • Miasto: Przy trasie SKM.
  • Na forum od: 23.01.2012
    • Luźny Kanon przetłumaczony na j. Polski w PDF.
Czy klamkomanetki 3030 oraz 3500 tak samo są montowane do kierownicy, tj. czy korzystają z tych samych obejm a śruba jest w tym samym miejscu?

Offline Mężczyzna kolega_na_fullu_;-)

• ~(FSM)~
  • Miasto: Przy trasie SKM.
  • Na forum od: 23.01.2012
    • Luźny Kanon przetłumaczony na j. Polski w PDF.
Czy Accent Low Rider to dobry bagażnik do okazjonalnego wożenia sakw, których jeszcze nie mam? Jedynie 80 zł.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
W jakim celu stosuje się przedłużki do pedałów?

np. takie

Offline Mężczyzna WujTom

• Administrator
  • Na forum od: 17.10.2016
    • Wuj Tom w podróży

np. takie

ja stosuje w obu moich rowerach.

Nie wiem czy to problem mojej szerokości miednicy, czy naturalnego układu nóg.
Kiedy ich nie miałam a jeździłem w SPD po dłuższej jeździe przez kilka dni powstawał ból w kolanach. A jak jeździłem w pedałach bez bloków stopa podpierała się tylko na zewnętrznej krawędzi pedałów.

Kiedy robiłem bikefiting wiele lat temu to zostały mi zaproponowane jako problem na bóle kolana. Ale na kamerach nie stwierdzono abym miał bez dystansów jakąś nienaturalną pozycję.

Po jakimś roku kupiłem dystanse do roweru gdzie miałem bloki i problem z bólem kolan znacząco się zmniejszył teraz mogę już jeździć na 7-8 dni w blokach bez bólu. Później problem powracał. Ortopeda po diagnostyce obrazowej stwierdził że moje chrząstki kolanowe są w tak złym stanie że nie powinienem zbyt dużo jeździć w blokach bo pracuje tylko jeden wąski fragment stawu, zalecił mi przesiadkę na zwykłe pedały gdzie noga sama co jakiś czas zmienia położenie.

Po jakimś czasie i do Ogra dokupiłem dystanse i stopa teraz spoczywa mniej więcej w 2/3 na pedale.

Więc u mnie poto są dystanse ;)

Z dystansami trzeba uważać bo są dwa rodzaje odlewane/toczone powszechniejsze (takie jak na Twoim zdjęciu) ale potrafiące nagle pęknąć, oraz kute bardzo trudno dostępne ale podobno nie do zdarcia ale wyglądają średnio bo są czarno-rdzawe. Osobiście udało mi się upolować dwa zestawy tych drugich. Z tego pierwszego typu wycofał się Spec jakiś czas temu z powodu ich pękania.

Inna wada jest to że bardziej obrywają łożyska w pedałach, oraz kiedy jedziesz w wąskiej koleinie, lub mocno się pochylasz na bok możesz łatwiej przytrzeć o podłoże. Podobno przez to że punkt nacisku jest szerzej to jest przekazywana mniejsza moc na napęd roweru. Tak twierdził gość od bikiefitingu.
Wolność kocham i rozumiem
Wolności oddać nie umiem ...

Offline Mężczyzna zly-sze

• Na forum od: 19.09.2019

np. takie

Ja używam w prawym pedale. Mam lewe do oddania jakby co. A używam, bo jestem trochę krzywy ...  :P

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
korba ma q-factor, czyli wygięcie ramion do zewnątrz (do fatbike naturalnie korby mają duży q-factor, bo inaczej uderzałbyś o tylne widełki). Dąży się raczej do tego, żeby q-factor był minimalny. Jak ktoś ma coś pokrzywione w jednej lub dwóch nogach, to można takimi dystansami sobie ten q-factor powiększyć.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna zly-sze

• Na forum od: 19.09.2019
O mądrze gada, dokładnie tak. Jakbym bloków nie ustawił to uderzałem piętą o tylne widełki.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum