Autor Wątek: [Technika] Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 251261 razy)

Offline Mężczyzna kolega_na_fullu_;-)

• ~(FSM)~
  • Miasto: Przy trasie SKM.
  • Na forum od: 23.01.2012
    • Luźny Kanon przetłumaczony na j. Polski w PDF.
Czy korzystał ktoś z zestawu sakw crivit i czy wśród są 50 zł?
Dla dziecka lub na przedni bagażnik.

Offline Mężczyzna Dziadek

• Miasto: Szczytno, Pionki
  • Na forum od: 05.01.2017
Kolega kupił. Nie są godne polecenia - wiotkie, przemakalne, kiepski system zamykania i zawieszania. Takie szmatko-zabawki.

Offline Mężczyzna m.arek

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.03.2014
Kolega kupił. Nie są godne polecenia - wiotkie, przemakalne, kiepski system zamykania i zawieszania. Takie szmatko-zabawki.
Potrafią się w miarę szybko przetrzeć, ale służyły dzielnie ze 3 lata do codziennego ciorania po mieście.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Czy takie uszkodzenia mają jakiś wpływ na funkcjonowanie piasty/bębenka? Pasta to DT 350

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
Jeśli zębatki się nie przesuwają w te i wewte podczas kręcenia to chyba nie, ale ja bym drugi raz takiej piasty nie kupił. Poszli na całość jeśli chodzi o masę, żeby tak miękkie aluminium zrobić. Nota bene wżery są coraz głębsze im większa koronka, co zrozumiałe z praw fizyki (większa dźwignia) ale tam gdzie przychodzi największa koronka nie ma nic. Nie używałeś jej wcale? Od czego jest tak wytarty pasek tam gdzie zwykle jest największa koronka? Miałeś jakiś dystans założony?

Ponadto to uszkodzenie jak rozumiem będzie postępować, a jak przebijesz się przez te węższe żeberka (co niedługo się stanie), to proces znacznie przyspieszy, bo ta sama siła będzie przypadała na mniejszą liczbę żeberek. No i jeszcze jedna uwaga - ponieważ wżery mają różną głębokość, koronki nie są idealnie ustawione względem siebie, co ma wpływ na płynność przerzucania. Bębenek po to ma żeberka różnej grubości, aby było możliwe tylko jedno ustawienie koronek względem siebie, optymalne dla sprawnego przeskakiwania łańcucha między koronkami. Teraz jest to rozkalibrowane, wbrew pozorom na obwodzie te różnice mogą już dochodzić do 1 milimetra, a w miarę zagłębiania się wżerów duże koronki będą coraz mocniej obrócone względem małych i kiedyś możesz osiągnąć sytuację, że kultura pracy będzie beznadziejna. Jak ustawisz wszystkie ząbki w jednej linii to łańcucha nie da się przerzucać.
« Ostatnia zmiana: 5 Sty 2025, 15:17 podjazdy »
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
Czy takie uszkodzenia mają jakiś wpływ na funkcjonowanie piasty/bębenka? Pasta to DT 350

Też mi się tak robi, nie zauważyłem żadnych problemów z tego wynikających. Zobacz na tych grubszych kawałkach nie jesteś nawet w połowie.

Jeździć - obserwować  ;)

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Dwie największe koronki są zespolone. Pewnie dlatego nie ma śladów na kasecie. Zmiana przełożeń była rzeczywiście beznadziejna, ale raczej składam to na karb wyciągnięcia łańcucha >1

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
Też mi się tak robi, nie zauważyłem żadnych problemów z tego wynikających. Zobacz na tych grubszych kawałkach nie jesteś nawet w połowie.

Jeździć - obserwować  ;)
No, ale zakładam, że odkrycie nastąpiło przy próbie zmiany kasety na nową. A to już trochę zmienia sytuację, bo trzeba wpasować się w otwory i nie da się tak mocno dokręcić, jak przy bębenku bez wżerów, bo się zębatka najbliżej nakrętki będzie opierać o wżery, a nie o kolejną zębatkę. Na Islandię bym z takim napędem nie pojechał, na Jurę bez problemu.
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Ja tam na alu bębenkach nie jeżdżę, gra nie warta świeczki.
Wgniecenia od kasety pojawiają się nawet na stalowych bęnekach.

Trochę to zależy od kaset, nie wszystkie trzymają wymiar rowków, ciasno spasowane nie powodują takich wgnieceń.
Luźne, lub luźno skręcone poruszają się i niszczą bębenek.

Offline Mężczyzna zly-sze

• Na forum od: 19.09.2019
No, ale zakładam, że odkrycie nastąpiło przy próbie zmiany kasety na nową. A to już trochę zmienia sytuację, bo trzeba wpasować się w otwory i nie da się tak mocno dokręcić, jak przy bębenku bez wżerów, bo się zębatka najbliżej nakrętki będzie opierać o wżery, a nie o kolejną zębatkę. Na Islandię bym z takim napędem nie pojechał, na Jurę bez problemu.

Czasem zmieniam zmieniam kasety, pasują, nie zauważyłem problemów. Jeżdżę obserwuję.  :P

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Ja tam na alu bębenkach nie jeżdżę

Książki czytam, wnioski wyciągam: jak nie masz blaszanego bębenka, to pozostaje Ci gra na wielu bębenkach ;)
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
Ja tam na alu bębenkach nie jeżdżę, gra nie warta świeczki.
Wgniecenia od kasety pojawiają się nawet na stalowych bęnekach.
Do alu bębenków zalecane są kasety na pająkach.
Wracam do jeżdżenia.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Do alu bębenków zalecane są kasety na pająkach.

Dokładnie, kasety 11s i więcej trochę wyższej klasy z reguły mają przynajmniej 6 zębatek na pałąkach, co mocno ogranicza ten problem. Bo największe obciążenie z reguły jest w okolicach środka kasety.

Offline Mężczyzna MaciekK

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.07.2017
Ja się nauczyłem mocniej kasetę dokręcać. Pomaga bardzo.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum