Autor Wątek: [Technika] Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 232788 razy)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
W klasycznym QR nie da się zacisnąć zbyt mocno. Do mocnego dociągania można użyć klonów DT RWS (gdzie dźwignia służy do dokręcania).

Używałem tego i się skończyło tym że po może paru miesiącach używania przy mocnym dokręceniu odpadła końcówka tego zacisku, co mnie wyleczyło z używania tego patentu. Bo miałem farta, że to akurat w domu się stało, ale gdyby to było na trasie to miałbym nie lada problem. A normalne zaciski są bardzo trudne do uszkodzenia.

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Ja używam chińskiego klona, ale nie najtańszego. Tytanowa ośka ratowała mi dupę, gdy pękła oś piasty. 300km przejechałem na tym, na osi szybkozamykacza jest tylko ryska.

My home is where my bike is.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Ja używam chińskiego klona, ale nie najtańszego. Tytanowa ośka ratowała mi dupę, gdy pękła oś piasty. 300km przejechałem na tym, na osi szybkozamykacza jest tylko ryska.

Ale czy to uratowanie zależy od konstrukcji tego zamknięcia? Bo to chyba większej różnicy w porównaniu z klasycznym szybkozamykaczem nie ma.

Też nie miałem oryginału (bo ten jest absurdalnie drogi), ale pod 100zł to kosztowało za komplet, więc i nie ostatni badziew. A pękło po krótkim używaniu, zresztą ja tam nie widziałem wielkiej różnicy w sile dociśnięcia koła w porównaniu z typowym szybkozamykaczem, tak więc do teorii, że to odpowiednik sztywnych osi jak to reklamują to podchodzę dość luźno.

Offline Mężczyzna 4gotten

• Miasto: Stargard
  • Na forum od: 26.08.2012
Od 5 lat używam oryginalnych DT RWS, które były w komplecie z kołami. Mimo siłowego traktowania trzymają się bardzo dzielnie. Nie zamieniłbym ich teraz na zwykłe szybkozamykacze.
dalej przed siebie... najlepiej po asfalcie ;-)

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
Regulowałem tylną przeżuwaczkę - na największe koronki wchodzi i schodzi płynnie, na najmniejsze również. Problem pojawia się w 'środku' kasety tak między 17T a 21T, gdzie łańcuch podczas jazdy sam sobie tańczy i np. podczas depnięcia zmienia koronkę wedle własnego uznania...
Przymiar nie wpada na 0,75, kaseta nie wyżarta, więc czego to wina? Sprężyna za słaba?  :icon_redface:

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Krzywy hak, luz na przerzutce?
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Hak prostowałem wczoraj ;P Ale metodą chałpniczą, gdyż nie mam jak mierzyć położenia względem obręczy...

A po czym stwierdzić luz na przerzutce? Ona jakaś generalnie taka kłapciata się wydaje w porównaniu do MTB'owych...

Jeśli jest luz to zgina się w kierunkach, w których nie powinna, czyli na boki. U mnie z niewiadomego powodu był luz na śrubie mocującej.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Luzów nie ma widocznych, a na stojaku wszystkie biegi wchodzą elegancko... Dopiero pod obciążeniem wychodzą na jaw problemy  ::)

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
Luz na górnym kółku przerzutki, zużyta manetka, nie dokręcona kaseta, zapchany pancerz itp itd   ..

Offline Mężczyzna kolega_na_fullu_;-)

• ~(FSM)~
  • Miasto: Przy trasie SKM.
  • Na forum od: 23.01.2012
    • Luźny Kanon przetłumaczony na j. Polski w PDF.
A czy jest ustawiona właściwa odległość kółeczka od kasety?

A czy jest ustawiona właściwa odległość kółeczka od kasety?

Tak średnio centymetr, półtorej - ale czy to by nie powodowało problemów głównie przy największych koronkach?

Offline Mężczyzna kolega_na_fullu_;-)

• ~(FSM)~
  • Miasto: Przy trasie SKM.
  • Na forum od: 23.01.2012
    • Luźny Kanon przetłumaczony na j. Polski w PDF.
U mnie tak było. Zdaje się, że musi być 5-6 mm.

Jak to jest paczkami z Chin z rzeczami, które mają baterie? To jest w jakiś sposób skanowane? Paczki mają oznaczenia, że jest bateria/ogniwo? Czy sam fakt, że przedmiotma baterię zwiększa szansę na przeszukanie/cła?

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
nie wszyscy przewoźnicy obsługują transport tego. Paczka musi być oznaczona + sama bateria zabezpieczona. Inaczej zobaczą na rentgenie i cofną do nadawcy.
Jak zamawiałem akku, to zwykle szwedzką pocztą przychodziły.

My home is where my bike is.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum