Autor Wątek: [Technika] Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 256715 razy)

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
...
Deore M590 ma 50 mm, Deore M615 ma 48.x mm.
...
Shimano ma 50 mm i 47,5 mm.
W korbach na kwadrat robiłem takie rzeczy jak montowałem części z różnych parafii.
Napęd 1x? Jeśli nie, to trzeba dać wszystkie zębatki z offsetem. Nie gwarantuję sukcesu, jakby co.

Offline Mężczyzna kolega_na_fullu_;-)

• ~(FSM)~
  • Miasto: Przy trasie SKM.
  • Na forum od: 23.01.2012
    • Luźny Kanon przetłumaczony na j. Polski w PDF.
Zębatkę z ofsetem? Co masz na myśli?. Generalnie to linię łańcucha regulujesz osadzeniem misek w mufie. Przynajmniej w Hollowtech.
Na kwadratach i pochodnych od niego długością osi.

Fabryczne przesunięcie o 2 mm w stronę ramy aby zębatka była jak najbliżej środka kasety.
Te podkładki nie służą do regulacji a jako uzupełnienie mufy do 73 mm.

Tak RS, 1x9.

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
Możesz dać offset, a nawet podkładki.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Pytanie trochę innego typu. Robię zakupy suplementów i okazuje się, że można czasem sporo oszczędzić kupując wersję w proszku. Narzędzie do napełnianiania kapsułek 0 mam już w drodze. Niestety wersje na mniejsze są słabo dostępne.

Czym można w sposób neturalny "rozcieńczać" substancje? (Nie chcę cukru pudru) Chodzi o to żeby dawka z wypełniaczem mieściła się zawsze w kapsułce 0.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
Jakiś materiał neutralny, np. szklane kulki do szkiełkowania...
Nie polecam gipsu.
E300? Przedawkowanie może być jednak kłopotliwe na rowerze.

Rozcieńczenie już po rozpuszczeniu nie wchodzi w grę?

E300 jest jakimś rozwiązaniem (przeliczę, rozważę), ale nie do końca. Kapsułka na pojemność około 500 mg, więc potencjalnie wypełniacza może być zbyt dużo, zwłaszcza jeśli będę zażywał kilka.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
A po co to kapsułkować? Nie można spożywać w proszku?
I po co Ci w ogóle suplementy? Będziesz teraz koksem? ;)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

• ~(FSM)~
Kaseta.

Skacze łańcuch na dwu ostatnich koronkach. Są to koronki od kasety LX.
Łańcuch na ok. 300 km przebiegu.
Będzie to wina tych koronek 14z i 12z czy ośmioletniej przerzutki X7 którą raz wkręciło w koło? Tudzież jej kółeczek wyglądających jak shurikeny.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Jeżeli łańcuch ma 300km to prawie nowy, jest.
Przy starszej kasecie (o większym przebiegu) to może skakać - łańcuch musi się dopasować.
Jeżeli koronki są już mocno zużyte - może się to nie udać - potrzebna nowa kaseta.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Jeżeli jest jak rozumiem, nowa kaseta i łańcuch 300km to przyczyny szukałbym właśnie w przerzutce, jej regulacji. Czy manetki są dedykowane standardem do tej przerzutki? Czy hak jest prosty? Łańcuch jest do właściwej ilości koronek?

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

• ~(FSM)~
X5 oraz X7. Zębatki jak nowe bo mając 3x9 nie korzystałem z koronek pow. 6-tej. Przerzutka zrzuca na te koronki bez problemu. Na stojaku było ok - to jak w IT - u mnie działa. ;)
Łańcuch jest odpowiedniej długości. Wózek przerzutki jest wychylony na zewnątrz roweru.

Daj im trochę czasu na dopasowanie się. Ja do wspomnianej wcześniej kasety po przebiegu 5-7 tys. dałem kolejny łańcuch Campagnolo Record z przebiegiem około tysiąca km. Na początku  mocno przeskakiwało - na tyle, że jazda nie była zbyt bezpieczna - po 300 km kaseta i łańcuch zgrały się i teraz napęd działa jak nowy.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Sram zmienił system indeksacji dla kaset od bodaj 10 rzędów w górę. Uciąg manetek jest inny (mniejszy) niż wcześniej. Czy ta manetka jest dedykowana dla 9x czy adoptowałeś z np. 10x?

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Pumpernikiel

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 01.05.2010
X5 oraz X7. Zębatki jak nowe bo mając 3x9 nie korzystałem z koronek pow. 6-tej. Przerzutka zrzuca na te koronki bez problemu. Na stojaku było ok - to jak w IT - u mnie działa. ;)
Łańcuch jest odpowiedniej długości. Wózek przerzutki jest wychylony na zewnątrz roweru.

Może pancerzyk brudny? Jeśli masz standardową sprężynę to spracowana bidula najsłabiej będzie ciągnąć właśnie na końcu kasety?

• ~(FSM)~
Przerzutka zmienia prawie od razu. Łańcuch skacze podczas pedałowania, ale nie widzę w którym kierunku.

Sedymen - 9x, kasety SRAM nigdy nie używałem.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum