Autor Wątek: [Technika] Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 232829 razy)

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Pozycja może zlecić czucie roweru
Komu ???

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Na forum od: 22.09.2013

Thx :)

Różnica wbrew pozorom nie jest wielka. Rower będzie troszkę mniej chętnie skręcał. Duuużo większy wpływ na sterowanie ma szerokość kierownicy.

Obawiałem się, że będzie bardziej chętnie nie skręcał :)

Z moich doświadczeń to różnica w prowadzeniu będzie niezauważalna, bardziej odczuwalna będzie zmiana pozycji.

O zmianę pozycji walczę właśnie :)
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Kiedyś pytałem o taśmy stalowe. Dziś udało się wyprodukować pierwszą obejmę na wzór tych z Carradice ;) Użyłem tzw. obejmy ślimakowej i nitonakrętki ze stali nierdzewnej. Musiałem tylko zmienić rozmiar śruby M6 -> M5. Z obowodem utrafiłem idealnie.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Na forum od: 22.09.2013
Wygląda trochę jak fragment konstrukcji bomby po wybuchu ;)
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Raczej coś związanego z niewypałem, bo już po wykonaniu pierwszej obejmy okazało się, że mam zbyt nisko siodło, żeby móc zmieścić i torbę i błotnik. Drugą obejmę wykonałem żeby była w razie niespodziewanej potrzeby.

Offline Mężczyzna kolega_na_fullu_;-)

• ~(FSM)~
  • Miasto: Przy trasie SKM.
  • Na forum od: 23.01.2012
    • Luźny Kanon przetłumaczony na j. Polski w PDF.
Czy jest bębenek nakręcany na wolnobieg?

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
Wolnobieg nakręca się na piastę.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
A cały mechanizm zapadkowy jest w środku wolnobiegu.

• ~(FSM)~
Taaak, wiem, ale to nie jest odpowiedź na moje pytanie. ;)

Offline Mężczyzna RS

Odpowiedź brzmi NIE, albo nie rozumiem pytania.
Próbuję sobie wyobrazić jakiś bębenek, który dałoby się nakręcić na wolnobieg i mi nie idzie.
Może da się inaczej sformułować pytanie?

• ~(FSM)~
Też myślę, że nie ma, ale ludzie takie cuda robią, że lepiej zapytać.

Offline Mężczyzna Siara_iwj

• Miasto: Sheffield
  • Na forum od: 19.11.2016
Obecność bębenka wymusza brak wolnobiegu i odwrotnie. Tego typu hybrydowe rozwiązanie - nakręcanie wolnobiegu na bębenek musiało by mieć jakieś zalety względem dwóch pozostałych, a już na pewno być w czymś lepsze niż sam wolnobieg. Zostawiając zapadki i sprężynki w wolnobiegu bębenek musiałby być przykręcony do piasty na sztywno, bez możliwości obracania się. Można by zrobić wolnobieg z wycięciami w stylu kasety, które pasowały by do bębenka o mniejszej niż tradycyjna średnicy i dokręcić to kapslem, jak w kasecie. Nie wiem co by to poprawiło, może łatwiej by było zdejmować wolnobieg z piasty, bo w tradycyjnym stylu jest on stale dokręcany i po jakimś czasie odkręcenie staje się sporym problemem, może wzrosła by sztywność całego systemu, nie wiem. Szczerze to system bębenek + kaseta to jeden z niewielu przypadków kiedy "nowa ulepszona wersja" serio okazuje się lepsza niż stare rozwiązanie. Oczywiście mówię o systemie zapadek w stylu Campagnolo. Tym niepotrzebnie pokomplikowanym bębenkom Shimano nadal nie wierzę po całej zabawie z pękaniem jaką zafundowała mi seria XT z powiększonymi alu osiami.
« Ostatnia zmiana: 24 Sie 2020, 01:12 Siara_iwj »

Man przerzutkę Deore XT M772 lub bardzo podobną

Posiada ona taki element wózka, o który łańcuch cały czas używa i hałasuje. Po co to komu?

Offline Mężczyzna RS

O który element chodzi? O zabezpieczenie przed spadaniem łańcucha przy dolnym kółku? Może masz za duże kółko, bo moje łańcuchy tego elementu nie "używają".

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum