Autor Wątek: [Technika] Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 232877 razy)

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
Serio chcesz trzykilowe koła do gravela??
Oczywiście szosowa kaseta 11s nadal się na nich nie zmieści.

Offline Mężczyzna Piotr1975

• Miasto: Bruksela
  • Na forum od: 08.11.2017
Serio chcesz trzykilowe koła do gravela??
Oczywiście szosowa kaseta 11s nadal się na nich nie zmieści.

Koła są pod bikepacking więc bardziej zależy mi na wytrzymałości niźli wadze. Sam jestem 100+.
W opisie jest że bębenek przyjmuję do 11 rzędów
Nieskończenie mądry jest nasz Stwórca Pan
Swoje dzieło dał obejrzeć również mnie

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
To zapomnij o tej piaście na taką masę. 11s, ale mtb-masz to wałkowane wyżej, kaseta szosowa się nie zmieśvi. Wogóle osprzęt szosowy w takim rowerze to pomyłka, czego właśnie doświadczasz-same problemy.
Jeśli nie chcesz koła o którym pisałem, musisz zapleść coś na piaście SZOSOWEJ, a nie mtb, bo zabraknie Ci mm na szerokości.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Niestety 11-rz to zło ;/ z jednej strony potrzebujesz szeroki szosowy bębenek, a z drugiej piasta ma mieć szerokość 135 mm, która jest typowa dla mtb.

Nie znam się aż tak dobrze na nowym osprzęcie, ale rzeźba może okazać się być konieczna. W tym przypadku wymiana osi piasty na dłuższą.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Piotr1975

• Miasto: Bruksela
  • Na forum od: 08.11.2017
Niestety 11-rz to zło ;/ z jednej strony potrzebujesz szeroki szosowy bębenek, a z drugiej piasta ma mieć szerokość 135 mm, która jest typowa dla mtb.

Nie znam się aż tak dobrze na nowym osprzęcie, ale rzeźba może okazać się być konieczna. W tym przypadku wymiana osi piasty na dłuższą.

Mam dwa gravele , pierwszy to Giant Anyroad, kaseta 11s wchodzi bez problemu choć w oryginale było tam tylko 9 rzędów. Drugi zestaw to dt Swiss , 11 wchodzi. Kolejny gravel to Marin , tu założenie 11 rzędów wymagało rzeźbienia w kasecie . Można to zrobić ale po co. By mieć komfort , przy okazji odświeżenia Marina zaplanowałem zmianę kół .
Niedługo będę męczył Was o przednie koło ;)
Nieskończenie mądry jest nasz Stwórca Pan
Swoje dzieło dał obejrzeć również mnie

Niektóre firmy produkowały piasty pod 11 rzędów, zanim standard stał się popularny. Nie mam pojęcia jaka jest szerokość piasty w Anyroad. Producent może sobie pozwolić na różne dziwactwa ;) Nie jestem zorientowany co dają producenci, bo żyje zupełnie poza głównym nurtem. Powyżej 10 rzędów osprzęt szosowy to same kłopoty.

Posiadanie takiego samego napędu w dwóch rowerach to oczywiście słuszna koncepcja.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
Próbuję znaleźć informację o skoku linki w grupach shimano szosowych jak i mtb. Kiedyś taką tabelkę widziałem, ale teraz szukam szukam i nie moge znaleźć.

Offline Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
tego szukałem, dzięki!  ;)

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
Tak dawno nie posiadałem wynalazku zwanego przednią przeżuwaczką, iż muszę zapytać bo nie mam pomysłu: jak wyjąć bezspinkowy łańcuch z tej prowadnicy przy okazji jej nie rozwalając?
Rozkuwać go nie będę, gdyż pinów nie mam, a nowego mi się pakować nie chce do starego napędu...

Zależy jaką. Czasem można rozkręcić, czasem nie. Nie wydaje mi się żeby wyciągnięcie łańcucha powodowało nadmierne rozcięcie wózka. Nie wiem gdzie problem.

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
No też mi się wydaje, że ten wózek da się rozkręcić, tylko nie wiem jak ;P
Sora r3000 to jest  ::)

Lepsze przerzutki mają śrubkę od wewnętrznej strony. Niższe grupy często były nitowane.

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Na forum od: 20.09.2010
Z tego co widzę po zdjęciach w internecie to nie ma takiej opcji. Jakby była to śrubkę do rozkręcenia wózka byś na pewno widział.

Potwierdzam, źle to wygląda.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum