Autor Wątek: [Technika] Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 232690 razy)

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Spróbuj pożyczyć jakąś inną przerzutkę na jazdę próbną i jeden z zasadniczych elementów będziesz maił zdiagnozowany.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna kolega_na_fullu_;-)

• ~(FSM)~
  • Miasto: Przy trasie SKM.
  • Na forum od: 23.01.2012
    • Luźny Kanon przetłumaczony na j. Polski w PDF.
Szerokość jest ta sama - sprawdziłem suwmiarką.
Nigdy więcej kasety Shimano czy SunRace?

Sedymen, nie mam innej.

Na 12z skacze mniej niż na 14z.

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
To nie widać, co tam skacze? Jeśli łąńcuch przeskakuje to łatwo zobaczysz - unosi sie na koronce i przyspiesza przy przeskoku. Jeśli skacze na boki - to rzęzi i zmienia bieg, ale nie przyspiesza. Trudno napisać, ale zobaczysz w 20s co jest nie tak przy jeździe próbnej.

• ~(FSM)~
To nie widać, co tam skacze? Jeśli łąńcuch przeskakuje to łatwo zobaczysz - unosi sie na koronce i przyspiesza przy przeskoku. Jeśli skacze na boki - to rzęzi i zmienia bieg, ale nie przyspiesza. Trudno napisać, ale zobaczysz w 20s co jest nie tak przy jeździe próbnej.

Nie rzęzi, nie zmienia koronki. Skacze jakby był niedopasowany.

Offline Mężczyzna MCsubi

Jeśli masz łańcuch na skaczącym biegu, zahamujesz koło i solidnie depniesz na korbę - czy widać, że łańcuch unosi się na koronce 2-3 mm?

Bo jeśli tak, to jakoś w końcu się ułoży. A na pewno nie ma co regulować i zmieniać przerzutki.
« Ostatnia zmiana: 2 Kwi 2020, 19:41 MCsubi »

• ~(FSM)~
Do wymiany?

Offline Mężczyzna MCsubi

Wszystko nówka, jak na czas zarazy:-) Tylko hak przerzutki do wyprostowania. Można delikatnie uderzyć punktakiem w nity pantografu (po podparciu z drugiej strony). O dziwi w tych przerzutkach zmniejsza to luzy, nity sa miękkie.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
hak można prostować wkręcając z miejsce przerzutki piastę z konusami (ten sam gwint). Tutaj jest krzywo bardzo, gorzej nie wyprostujesz :D

My home is where my bike is.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Ale hak jak się przyjrzeć to z grubsza jest równoległy do kasety, trzeba by jeszcze dokłądniejsze zdjęcie, ale korpus przerzutki wygląda, że jest poprawnie ustawiony. A w takim przypadku to wózek byłby wygięty.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Do wymiany?
:O :O :O

Hak musi być idealnie prosty, inaczej kultura pracy będzie słaba, a Ty z takim rzeczami wyskakujesz..

Weź klucz francuski (czy jak tam lubisz) i prostuj.

Można delikatnie uderzyć punktakiem w nity pantografu (po podparciu z drugiej strony). O dziwi w tych przerzutkach zmniejsza to luzy, nity sa miękkie.
Dzięki za pomysł!!!! Może uda mi się dać drugie życie przerzutce Deore LX.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Wracam do mojej rady. Zanim zaczniesz na...ać młotkiem. Załóż drugą przerzutkę i zobacz co się dzieje. Nie masz? Podjedź do zaprzyjaźnionego serwisu. Nikt, Cię nie lubi? Poproś. Może być hak, może być wózek, może być pantograf. Zamiast zgaduj zgaduli czegoś się dowiesz. Jedno jest pewne. Katastrofa jak w rowerach uczniów mojej żony (aktualnej żony, jak to by @łatoś powiedział). Tylko oni twierdzą, ze to opór powietrza tak zrobił :)
A swoją drogą to ciekawy wątek. Dużo pisania, a tu taki zong, na koniec.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
Co rower to inny hak. U mnie w Romecie jest baardzo miękki. W swoim życiu wiele razy giąłem hak, ale przerzutki jeszcze nigdy.

Stan przerzutki warto sprawdzić, ale hak też można wykręcić, położyć na stole i sprawdzić, czy jest wygięty.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Wygięcie haka dość dobrze widać jak się na rower spojrzy z bliska z tyłu, hak powinien być równoległy do kasety, tu z tego zdjęcia nie wygląda mi na specjalnie krzywy, ale to by trzeba dokładniej i z bliska to zobaczyć. Bo jeśli by hak był tak mocno wygięty jak sugeruje wychylenie wózka - to przecież pod innym kątem byłby korpus przerzutki. Wiec raczej obstawiłabym wózek.

Offline Mężczyzna furman

• Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
Ja też widzę hak jako prosty. Raczej w wózku widzę problem.
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline Mężczyzna hansglopke

• Miasto: Zduńska Wola
  • Na forum od: 22.02.2013
hak można prostować wkręcając z miejsce przerzutki piastę z konusami (ten sam gwint). Tutaj jest krzywo bardzo, gorzej nie wyprostujesz :D

Proponuję jechać do serwisu. Tam mają przyrząd do sprawdzania, prostowania, jak hak będzie ok to zakupu przerzutki i tak trzeba dokonać.
"Rower do ultra musi być przede wszystkim wygodny. Reszta jest mniej ważna."  - Turysta

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum