Autor Wątek: [Technika] Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 258563 razy)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Tak dawno nie posiadałem wynalazku zwanego przednią przeżuwaczką, iż muszę zapytać bo nie mam pomysłu: jak wyjąć bezspinkowy łańcuch z tej prowadnicy przy okazji jej nie rozwalając?
Rozkuwać go nie będę, gdyż pinów nie mam, a nowego mi się pakować nie chce do starego napędu...

To inaczej nie zdejmiesz łańcucha, jak przerzutka jest nierozkręcalna (a wiele przerzutek nie jest). Jedyna metoda to rozpiąć łańcuch i później spiąć specjalnym pinem lub spinką. A dla miłośników rzeźbiarstwa można się też bawić normalnym pinem z łańcucha, choć to upierdliwa robota.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Na szybko tylko napiszę, że moje wrażenie jest takie, że samo spłaszczenie może wystarczyć. Czemu? 1. Bagażnik ma być przeznaczony na maksimum 5 kg. Ma to być po prostu podpórka 2.  Mam przedni bagażnik z aluminiowych rurek 8 mm i tak też jest spłaszczenie. Oczywiście rurki rurki mają chyba ściankę 1,5 mm, ale w przypadku nierdzewną 1 mm powinien wystarczyć.

Na dolne mocowanie (jak już chcesz spłaszczenie), zastosuj kilkucentymetrową tulejkę (fi 10 na rurkę fi8), i spłaszcz 2 rurki razem. To już wychodzi blaszka 4mm.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Cytat: qbotcenko w Wczoraj o 21:22
Tak dawno nie posiadałem wynalazku zwanego przednią przeżuwaczką, iż muszę zapytać bo nie mam pomysłu: jak wyjąć bezspinkowy łańcuch z tej prowadnicy przy okazji jej nie rozwalając?
Rozkuwać go nie będę, gdyż pinów nie mam, a nowego mi się pakować nie chce do starego napędu...

To inaczej nie zdejmiesz łańcucha, jak przerzutka jest nierozkręcalna (a wiele przerzutek nie jest). Jedyna metoda to rozpiąć łańcuch i później spiąć specjalnym pinem lub spinką. A dla miłośników rzeźbiarstwa można się też bawić normalnym pinem z łańcucha, choć to upierdliwa robota.
Można też zeszlifować nit (jeżeli nierozkręcalna) i założyć później śrubkę/nit.

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
Aluminium możesz łączyć laminatem w węzłach - proste i skuteczne.

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
A dla miłośników rzeźbiarstwa można się też bawić normalnym pinem z łańcucha, choć to upierdliwa robota.

Robiłem tak wielokrotnie aż gdzieś przeczytałem, że to grzech śmiertelny. :icon_redface:   Teraz kupuję łańcuchy ze spinkami. Ale też nigdy nie zerwałem łańcucha skuwanego starym pinem więc może można tu czasem pogrzeszyć?  :wink:
W sumie nie jest to trudne, trzeba tylko uważać żeby zupełnie nie wypchnąć pina. Czyli wypchnąć go tylko w takim stopniu żeby łańcuch dawał się rozłączyć ale pin pozostał w zewnętrznej płytce, wtedy skuwanie jest bezproblemowe.
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna lukaszzsch

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.01.2020
Nie ma lepszego forum,by zapytać o taką kwestię:

Mianowicie w jaki sposób rozwiązać temat mocowania powerbanku do ramy? Powerbank ma kształt dość standardowy.

Rower szosowy, wiec torebki na kierownice średnio. Chciałbym to jakoś czysto podczepić pod górną rurę.

Offline Mężczyzna Antracyt

• Na forum od: 13.06.2017
    • Poland on bike

Offline Mężczyzna lukaszzsch

• Na forum od: 02.01.2020
Zamówione. Serdeczne dzięki

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Na forum od: 02.04.2010
Liczę na recenzję jak przyjdzie.

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
Pomarańczowe, gumowe paski do troczenia to....??

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
Voile lub FixPlus. Te drugie można nabyć u kolegi Furmana - można go znaleźć na allegro po mieście.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
Dziękuję.

Offline Mężczyzna hansglopke

• Miasto: Zduńska Wola
  • Na forum od: 22.02.2013
Przy aluminium konieczne jest też lutowanie, którego jeszcze nie przetestowałem.

Tu jest magik, który testuje lutowanie alu:
https://youtu.be/k21JDVdGalY
"Rower do ultra musi być przede wszystkim wygodny. Reszta jest mniej ważna."  - Turysta

Offline Mężczyzna Antracyt

• Na forum od: 13.06.2017
    • Poland on bike

Jeśli potrzebne od zaraz to jestem z Łodzi i mogę udostępnić do czasu jak paczka dotrze.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
Gdy coca cola nadaje się do odrdzewiania łańcucha? Rozdawali za darmo, wylać szkoda, a pić tego przecież tego nie będę.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum