Autor Wątek: [Technika] Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 258580 razy)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Materiał hamaka podpiera całe ciało (zwłaszcza jeśli materiał jest odpowiednio elastyczny), stąd brak konieczności zmiany pozycji. Na materacu ciało opiera się na wystających kościach, stąd konieczność wiercenie się.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
A co jeśli ktoś ma zwyczaj spać na brzuchu? Daje radę wtedy hamak, czy raczej poddusza?

W takim przypadku śpisz na boku lub na plecach 8) Serio. Na łóżku nigdy nie śpię na plecach, a na hamaku nie mam z tym problemu. Teoretycznie przy długim hamaku da się spać na brzuchu, ale wygodniej jest na boku.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Chciałbym wymienić obręcz na taką, która jest o 2 mm niższa niż aktualna. Czy dając 2 mm dłuższe nyple rzeczywiście "wydłużę" szprychy?

Sam sobie odpowiadam

Dwa milimetry gwintu zyskam zmieniając nyple z 12 na 16.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Pytanie o numerację kluczy Torx. Szukam klucza to odkręcenia zębatek w korbie, wg instrukcji powinien to być klucz T30. Ja mam z kolei zestaw, gdzie wszystkie klucze są oznaczone numerami TS. I ten TS30 nie pasuje do tej śruby, jest trochę za duży, kolejny rozmiar TS27 już z kolei za mały. Czy to są inne rozmiarówki? Bo jakoś nie bardzo mogę znaleźć informacje w tym zakresie.

Da się te śruby odkręcić i imbusem, ale ryzykując ich zjechanie, a tego wolałbym uniknąć

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
To kwestia kształtu, a nie rozmiaru.
TS to security torx, on ma tylko 5 ramion. A w korbie są TX, czyli typowe torxy sześcioramienne. W sklepie narzędziowym pojedynczy bit kosztuje pewnie złotówkę.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
To kwestia kształtu, a nie rozmiaru.
TS to security torx, on ma tylko 5 ramion. A w korbie są TX, czyli typowe torxy sześcioramienne. W sklepie narzędziowym pojedynczy bit kosztuje pewnie złotówkę.
Na to nie wpadłem ;)
Dzięki!

Offline Mężczyzna liggy

• Miasto:
  • Na forum od: 12.10.2020
Tylko w jaki sposób udało Ci się wsadzić 5-ramiennego torxa do dziury 6-ramiennej? Albo odwrotnie, whatever...

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Tylko w jaki sposób udało Ci się wsadzić 5-ramiennego torxa do dziury 6-ramiennej?

Przecież napisałem, że nie pasował do śruby  ;)

Offline Mężczyzna liggy

• Miasto:
  • Na forum od: 12.10.2020

No tak... :wink:
Spróbuj torxa SAE, na przykład 7/32". Może bardziej podpasuje.

Offline Mężczyzna hansglopke

• Miasto: Zduńska Wola
  • Na forum od: 22.02.2013

No tak... :wink:
Spróbuj torxa SAE, na przykład 7/32". Może bardziej podpasuje.

Przecież to ten sam wymiar co T30.
"Rower do ultra musi być przede wszystkim wygodny. Reszta jest mniej ważna."  - Turysta

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Sam sobie odpowiadam

W książkach (o kołach) piszą, żeby szprychy wchodziły w w obręcz (dłuższe nyple wydłużają szprychy, sam  tak robię, ale to nie po bożemu).
W rachunkach uwzględnij sobie, że szprychy idą pod dużym kątem, i jeśli obręcz jest od 2 mm niższa (średnica,to 4mm więcej), to szprychy trzeba wydłużyć o więcej niż 2 mm (najlepiej kalkulatorem to przeliczyć).
No chyba że masz zaplot na słoneczko.

Sam sobie odpowiadam

W książkach (o kołach) piszą, żeby szprychy wchodziły w w obręcz (dłuższe nyple wydłużają szprychy, sam  tak robię, ale to nie po bożemu).
W rachunkach uwzględnij sobie, że szprychy idą pod dużym kątem, i jeśli obręcz jest od 2 mm niższa (średnica,to 4mm więcej), to szprychy trzeba wydłużyć o więcej niż 2 mm (najlepiej kalkulatorem to przeliczyć).
No chyba że masz zaplot na słoneczko.

Dzięki. Z tymi nyplami to nie do końca prawda. Nyple DT można użyć do wydłużenia, a Sapimy już nie. Długość gwintu niestety często nie jest zależn as od całkowitej długości nypla

Przeczytałem za to na stronie Park Tool, że 4 mm widocznego gwintu jest jeszcze akceptowalne. Gruby nie jestem ;] Interesującą mnie obręcz jest około 2,6 mm niższa od aktualnej, więc nawet z przekosami powinienem spokojnie zmieścić się w dopuszczalnym zakresie.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Chyba dlatego, że niektóre nyple nie mają gwintu do końca (tulejki), nawet jak są dłuższe.
Przy krótkich szprychach ciężko wtedy złapać gwint szprychy (które są powyginane i względnie krótsze).
Jak się już napręży szprychy, to trzymają.

Najlepsza opcja, jak masz za krótkie szprychy, to  zapleść koło na 2 krzyże (jeśli poprzednie było na 3), szprychy są wtedy krótsze o 2-3mm (z tego co pamiętam).
Wytrzymałość koła raczej się nie zmieni, często tak robię ze starymi szprychami, mam w kolekcji koła na 2, 3 i 4 krzyże.
Żadne szprychy sie nie zmarnują :)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum