Autor Wątek: [Technika] Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 232910 razy)

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
aż strach pytać co to za towar z darknetu :D

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
;D ;D Wszystko legalnie, towar w obrocie bezcłowym.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
Najczęstszy zakup z Indii w bitcoinach to rzekoma fotka z kamerki z wackiem w dłoni :-)

Online Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
Najtaniej wymienisz na dowolnej giełdzie o dużej płynności, a najszybciej i najwygodniej w bitomacie ;P

BTW. Kto i po co używa btc do płatności, skoro transakcje kosztowne, czas zatwierdzenia długi, anonimowości brak...

1. Zgłosiłem do usunięcia, bo teraz w dobie pandemii to jest nacisk na monitorowanie takich tematów. Mam nadzieję, że admini w 2-3 minuty ogarną temat. 100% legalnie?
2. Problem istnieje, ale dotyczy tylko rozliczenia finansowego. Małe ryzyko, że ktoś będzie śledził portfel transakcyjny rzędu kilku tysięcy zł za lek. Za 7 mln zolgensmy jest ryzyko chęci nałożenia podatków (3 mln zł).
Jest tak bardzo legalne, że aż wymienione na liście towarów zwolnionych z cła.

Edycja: nie rozumiem sensu tego rodzaju płatności - dają duża zniżkę, więc nie wynikiem. Można też płacić kartą, więc nie chodzi o anonimowość kupującego.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Dziś dostałem przykrą wiadomość z poczty - paczka z aliexpress utknęła w Zabrzu ://// Czy podczas kontroli celnej paczki są rozpakowywane, czy tylko patrzą i stwierdzają "a to jest duże, no to se oclimy"?

Aha. No i jak z płatnością przez Revolut? Dokumenty mają być po polsku, a aplikacja wygląda na to, że nie ma opcji zmiany języka.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
aby mieć paczkę na cle, albo trzeba mieć pecha, albo podlegać pod WER Zabrze/Przemyśl. Paczkę otwierają, jak stwierdzą, że może być tam coś ciekawego (rentgen).
Na setki żółtych paczek z wszelakim barachłem, drogim i tanim, zatrzymane miałem wszystkie z Japonii i jedną paczkę idącą przez DPD (duży projektor).

My home is where my bike is.

To dopiero moja druga złapana paczka. Pierwsza to był kurier, a oni bardzo lubią pobierać opłaty.

Zastanawia mnie, czy w ogóle weryfikują zawartość, czy wszystko opiera się na zrzutach ekranu. Kiedyś mi sprawdzali szczoteczkę do zębów (paczka była otwarta), bo była chyba opisana jako akcesoria do telefonu i puścili bez opłat.

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Towar jednak nie był zwolniony z cła?  ;)

Specjalnie wspomniałem dla rozwiania  wątpliwości, że zakup z AliExpress. Mimo to akurat kilogram czerwonego proszku może wzbudzać zbędne zainteresowanie ;D

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
A moja paczka jest na Track custom, ze oclona 10 października i do tej pory nie dotarła.
"Parcel is still in transit, no worries, we will delivery it to you as soon as possible" no to się nie martwię, chociaż lekko wkurwiam.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Specjalnie wspomniałem dla rozwiania  wątpliwości, że zakup z AliExpress. Mimo to akurat kilogram czerwonego proszku może wzbudzać zbędne zainteresowanie ;D

A do mnie idzie z Chin, biały proszek, 50g.
Sproszkowany teflon.
A jak celnik pomyli z kokainą? :)

ps. otrzymałem dzisiaj rekordowo szybką przesyłkę z Ali.
Po 11 dniach z Chin, ten nieszczęsny HB100 (hamulec tarczowy).
Pewno szybko chcą się pozbyć całej partii. ;)

A do mnie idzie z Chin, biały proszek, 50g.
Sproszkowany teflon.
A jak celnik pomyli z kokainą? :)
Mnie teflon utknął na jakieś dwa miesiące w Polsce. Byłem już przekonany, że nie dostanę.

ps. otrzymałem dzisiaj rekordowo szybką przesyłkę z Ali.
Po 11 dniach z Chin, ten nieszczęsny HB100 (hamulec tarczowy).
Pewno szybko chcą się pozbyć całej partii. ;)
Nieźle się sprzedawały na allegro jako zamiennik hamulców do hulajnóg Xiaomi ;) Ja nie jestem całkiem zniechęcony, pewnie koło wiosny będę brał kolejną parę jako zapas.

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Na forum od: 22.09.2013
pewnie koło wiosny będę brał kolejną parę jako zapas.

Jeśli taki jak ja boomers kupuje na zapas jakieś rupiecie, to jeszcze można czymś wyjaśnić. :wink: Peerelowską gospodarką niedoborów na przykład... (w skrócie: dzisiaj jest, jutro nie będzie) Ale Tobie skąd się to wzięło?  :wink:  Obecnie można się raczej spodziewać, że: dzisiaj jest, jutro będzie lepsze, tańsze, szybsze...*   :wink:

* Nie dotyczy butów do biegania  :wink:
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna Bubu

• Miasto: Ziemia Dobrzyńska
  • Na forum od: 06.06.2018
    • Relacje z wycieczek i wypraw
Pomyslałem ze  zostawie ten filmik tutaj , bo porusza on typowy   problem zbyt duzej zębatki w rowerach do turystyki.

Podobnie temat ogarniał też Pablo, z tym, że aby temat nie dostał się aby w ręce wroga, wykasował on swoje posty z forum w tym (i innych też) temacie ;)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum