Autor Wątek: [Technika] Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 232932 razy)

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Obecnie można się raczej spodziewać, że: dzisiaj jest, jutro będzie lepsze, tańsze, szybsze...*
Taki ch*
Zawsze, ale to zawsze, w polskich sklepach zapasy są czysto wirtualne. Chcesz na szybko kupić jakąś część? Zapomnij. Po tym, jak się kilka razy przejechałem przed wyjazdami, że nie mogłem czegoś dostać, trzymam części na zapas u siebie. De facto zdublowany rower i zdublowany ekwipunek. Jak zużyje, to na spokojnie dokupuje do zapasów.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Wyjaśnione :P Lubię mieć lekki zapas wszystkich części eksploatacyjnych, bo zamiast latać po sklepach / przepłacać i denerwować się, wyciągam z pudła. Kupując cokolwiek na zapas, płacę najniższą możliwą cenę. Hamulce zakładam, że mogą się rozlecieć - więc chcę mieć przynajmniej jeden w pudle, a nie czekać dwa miesiące na paczkę z Chin.

Jeśli się coś tanio kupi, to nie ma też problemu z odsprzedażą.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna zly-sze

• Na forum od: 19.09.2019
Mimo to akurat kilogram czerwonego proszku może wzbudzać zbędne zainteresowanie ;D

Z pewnością. Kilogram czerwonego proszku wzbudził moją ciekawość.  :o Na miejscu celnika otwierałbym.

Z pewnością. Kilogram czerwonego proszku wzbudził moją ciekawość.  :o Na miejscu celnika otwierałbym.
Astaksantyna. Polecam!! Bez przerwy miałem stany zapalne nosa i gardła, od pół roku używam i problem zupełnie zniknął. Najtaniej kupić w formie proszku i samemu nabijać kapsułki.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna zly-sze

• Na forum od: 19.09.2019
Astaksantyna. Polecam!! Bez przerwy miałem stany zapalne nosa i gardła, od pół roku używam i problem zupełnie zniknął. Najtaniej kupić w formie proszku i samemu nabijać kapsułki.

Niepotrzebnie zaspokoiłeś moją ciekawość. Choć przyznam, że myślałem, że to jakiś mityczny czarodziejski proszek mnichów Szaolin dający wieczną młodość, albo chociaż jakiś dobry narkotyk.

Niepotrzebnie zaspokoiłeś moją ciekawość. Choć przyznam, że myślałem, że to jakiś mityczny czarodziejski proszek mnichów Szaolin dający wieczną młodość, albo chociaż jakiś dobry narkotyk.
Na wieczną młodość proszki też są: Metformina/Berberyna i Rypamicin/Kurkumina. Rozmowy o narkotykach już tylko na PW :D ;D Chyba, że o wódce lub piwie ;]

Offline Mężczyzna kolega_na_fullu_;-)

• ~(FSM)~
  • Miasto: Przy trasie SKM.
  • Na forum od: 23.01.2012
    • Luźny Kanon przetłumaczony na j. Polski w PDF.
1. Jaka firma produkuje te piasty?
2. Jak dobrać szprychy do piast o różnych wysokościach kołnierzy? Mam 72 szprychy ok 266 mm.
3. Obręcze bezkomorowe są coś warte czy lepiej wyrzucić?
4. Czy manetka 10s i przerzutka 9s będą działać? SRAM.
« Ostatnia zmiana: 7 Gru 2020, 18:15 kolega_na_fullu_;-) »

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
1. Pewnie jak większość rynku, tajwański joytech
2. Wstukać w kalkulator
3. Współcześnie nie ma "obręczy bezkomorowych". Te komory, w które wchodzą piny łączące, też się liczą.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Na forum od: 22.09.2013
4. Jeśli manetka i przerzutka są od SRAM; tak. Kaseta oczywiście 10 biegów.
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

http://blog.artscyclery.com/science-behind-the-magic/science-behind-the-magic-drivetrain-compatibility/

SRAM 9 i 10 nie są wzajemnie kompatybilne. Za to w przypadku mtb SRAM 9 i 11 już tak :D

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
Teoretycznie to mieszanie ESP i Exact A., ale w praktyce Sram w 9 miał górne kółeczko na dużej tulei ślizgowej (tak na oko ponad 1 cm średnicy) z ogromnym luzem bocznym. W praktyce przy odrobinie umiejętności da sie zatem ustawić dziewięciobiegowe X9 z 10s manetką. Ale po cholerę kombinować, jak przerzutki 10s są tańsze??

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Na forum od: 22.09.2013
http://blog.artscyclery.com/science-behind-the-magic/science-behind-the-magic-drivetrain-compatibility/

SRAM 9 i 10 nie są wzajemnie kompatybilne. Za to w przypadku mtb SRAM 9 i 11 już tak :D

Wycofuję się. Jest jak piszesz. Byłem przekonany, że sąsiad ma taki zestaw bo drzewiej robił upgrade na 10 rzędów. Nawet poszedłem sprawdzić do wózkowni. Widać za dużo wtedy piw wypiliśmy  ;) że zapomniałem, że przerzutkę x9 wymieniał na x9 nie bez powodu  ;)
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Ad. 3  Obręcze "bezkomorowe" są mniej sztywne bocznie. Łatwiej się decentrują a przy zaplataniu też trzeba więcej pracy.
Normalnie można używać, te stare są z lepszego aluminium i mają grubsze ścianki (pod hamulce).
Gdyby to była Araya, to bym zostawił i zaplótł koło.

Offline Mężczyzna kolega_na_fullu_;-)

• ~(FSM)~
  • Miasto: Przy trasie SKM.
  • Na forum od: 23.01.2012
    • Luźny Kanon przetłumaczony na j. Polski w PDF.
To nie arraya, wkleiłem dla przykładu. Ponad dekadę temu kupiłem komplet najtańszych kół - Kross N1 i zastanawiam się, czy da się coś z tym zrobić.
« Ostatnia zmiana: 9 Gru 2020, 21:49 kolega_na_fullu_;-) »

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Pytanie o nietypową śrubę, mam taką w zacisku sztycy Canyona, zjechała się i chciałbym ją wymienić. Jest to śruba o innym, gęstszym uzwojeniu. Po prawej dla porównania normalna śruba.

I pytanie gdzie czegoś takiego szukać, jak się nazywają takie specjalne śruby?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum