Autor Wątek: [Technika] Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 232933 razy)

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
obstawiam, że to może być to
http://geobolt.pl/sruba-inbusowa-din-912-kl-129-drobnozwojna-m5x05x20-p-13791.html
Najlepiej to byłoby mieć suwmiarkę i policzyć sobie ile więcej zwojów masz w tej nietypowej śrubie, wtedy będziesz wiedział, co ile mm jest zwój (standardowo dla M5 to 0.8mm)

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Co znaczy, że się zajechała? W razie problemów z dostępnością można ją nagwintować na nowo.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Znalazłem wymiar tego w internecie:
M6 x 14mm with a 4mm socket head and a 0.75 (fine) pitch

Ten "fine pitch" to jak rozumiem jest właśnie ilość zwojów?
Czyli niby powinno być to, tylko długości są 12 i 16mm, ale to chyba da radę dopasować:
http://geobolt.pl/sruba-inbusowa-din-912-kl-129-drobnozwojna-m6x075x12-p-13792.html

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Na forum od: 22.09.2013
Ilość zwojów to 1 na 0,75 mm długości śruby czyli 10/7,5 mm itd. "fine pitch" = drobnozwojowa po naszemu :)
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
A nakrętka cała? Gwinty umierają parami.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Ilość zwojów to 1 na 0,75 mm długości śruby czyli 10/7,5 mm itd. "fine pitch" = drobnozwojowa po naszemu :)

OK, dzięki, zakupię w takim razie te śruby.

A nakrętka cała? Gwinty umierają parami.

Gwint jest ok, natomiast zjechała się główka śruby na imbus 4mm, dlatego wymieniam.
I jako, że to już któryś taki przypadek (bo często reguluję pozycję w rowerze) tez się zastanawiam nad zakupem imbusów wysokiej klasy (tylko w klasycznym rowerowym wymiarze krótkiego imbusa), w dwóch najczęściej używanych rozmiarach 4 i 5mm, macie jakieś typy w co warto by wejść?

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
zakupem imbusów wysokiej klasy
Jak chcesz w miarę coś przyzwoitego, co się nie obrabia, to wiha/wera. Z rozkręcania miękkich komputerowych śrubek wihą jestem bardzo zadowolony.

My home is where my bike is.

tylko w klasycznym rowerowym wymiarze krótkiego imbusa
Tu chyba problem może być. Kupiłbym standardowej długości i uciął do żądanego wymiaru.

... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna liggy

• Miasto:
  • Na forum od: 12.10.2020

Cokolwiek z dobrej firmy, używanej przez mechaników, np. Snap-On, Craftsman, Husky, np. takie coś za 10 baksów: https://www.homedepot.com/p/Husky-SAE-Metric-Long-Arm-Hex-Key-Set-26-Piece-HLAHKSM26PC/202934869
Może trafisz gdzieś u siebie.

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
Tylko taki (jest trochę w plusie, więc lepiej pasuje do rowerowych śrubek): https://swiatnarzedzi.pl/pl/p/Klucz-imbusowy-Bondhus-4mm-dlugi-z-koncowka-kulista-12960/5928
Komplet takich imbusów mam kilkanaście lat, bez sladów zużycia.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Cięcie imusów (skracanien na wymiar) jest problematyczne.
Te porządne, są bardzo twarde, a jak się je przetnie kątówka, to się rozgrzewają, i traca twardość.

Offline Mężczyzna docent161

• Miasto: KWA ....
  • Na forum od: 06.05.2018
Trzeba ciąć z chłodzeniem.. A jak chcesz mieć mocną śrubę to już na pewno nie nierdzewną... coś za coś.

Cięcie imusów (skracanien na wymiar) jest problematyczne.
Te porządne, są bardzo twarde, a jak się je przetnie kątówka, to się rozgrzewają, i traca twardość.

Jest kilka innych sposobów na ucięcie,  nie osiągając przy tym temperatury odpuszczania stali   ;)

Offline Mężczyzna marek.dembowski

• Miasto: Ogrodzieniec
  • Na forum od: 06.04.2007
A jak chcesz mieć mocną śrubę to już na pewno nie nierdzewną...

bo, ponieważ... ::)
...prawie wszyscy pytają: "Ile przejechałeś?" a ja wolałbym usłyszeć np. "Co ciekawego zobaczyłeś?"... - Michał Sitarz

A jak chcesz mieć mocną śrubę to już na pewno nie nierdzewną...

bo, ponieważ... ::)

Śruby ze stali A2, A4 (nierdzewne) nie osiągają takiej wytrzymałości jak wyższe klasy (powyżej 8 )
Niemniej jednak jeśli kupiłeś kiedyś jakieś śruby metryczne w sklepie to były to zazwyczaj śruby klasy 5.6 lub 5.8 które są mniej wytrzymałe niż jakakolwiek śruba nierdzewna.
W rowerze, (przy tych śmiesznych momentach dokręcania)  ;) wytrzymałość śruby nierdzewnej jest więcej, więcej, więcej niż wystarczająca.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum