Autor Wątek: [Technika] Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 232931 razy)

Offline Mężczyzna maper

• Miasto: Straszyn
  • Na forum od: 15.02.2016
No cóż, nie czuję misji, by Cię do czegoś przekonać, ale z trzydziestokilkuletniego doświadczenia zawodowego wiem, że i klucze dobrej jakości, takie jak np. wiha czy bondhus, też można szybko zdegradować.

Ale Bondhus nie jest wcale kluczem genialnej jakości. Zestaw imbusów kosztuje 35zł, pojedyncza sztuka koło 5zł, to co to za wielki wypas? To nie jest no-name, ale też i daleko do topowej półki. Warsztatowe klucze Park Tool już są sporo lepsze, parę razy już mi w warsztatach tym odkręcali śruby na których Bondhusy poległy.

Może nie genialnej, ale dość przyzwoitej i gdy się odpowiednio dba o klucze i śruby jest to jakość wystarczająca. Kiedyś zresztą już pisałem o tym na forum: https://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=23135.msg457971#msg457971
Nie pisałem o tym w tamtym wątku, ale zmierzyłem potem twardość jeszcze kilku kluczy różnych marek, jakie akurat miałem dostępne. Dokładnych wartości już teraz nie pamiętam, ale od kluczy wspomnianej tam marki Wiha twardsze jeszcze okazały się klucze szwajcarskiej marki PB. Klucze Bondhus były trochę miększe, ale nie odstawały zbyt mocno.

Online Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Jak już się wypowiedzieliście na temat jakości śrub i imbusów, to podajcie sposób na skrócenie klucza imbusowego (nawet nie w domu, tylko w średnio wyposażonym warsztacie ślusarskim. ;)
Klucz ze stali chromowo-wanadowej.

No właśnie to jest spory problem. Bo z tego co widzę to wszystkie klucze lepszej jakości są dłuższe. A żeby przeciąć klucz z dobrej stali - to już trzeba mieć do tego porządne narzędzia. Bo jak chałupniczo się to przetnie to obawiam się, że skórka za wyprawkę będzie. Dłuższy klucz jest fajny jako klucz warsztatowy, ale jako klucz na trasę nie bardzo. Chyba że klucze składane, z wymiennymi końcówkami, takie też są wysokiej jakości.

inbusy to najszybciej wykończy syf, który zbiera się w gniazdach śrub. Jak w takie zasyfione gniazdo wkładasz klucz, to on nie dolega prawidłowo do krawędzi, bardzo szybko się obrabia. W sztycy syf na śrubkach dość łatwo uzyskać.

Wiadomo, że cudów nie ma, dlatego się psują te klucze, bo nie działają w optymalnych warunkach, a na trasie nie będziesz gniazd śrub dokładnie czyścił. Ale wszystko zależy od jakości, najbardziej zasyfionymi śrubami są bez wątpienia te w blokach, ile razy, żeby wbić klucz trzeba musiałem je parę minut czyścić, a jak się ma pecha to i skałę kruszyć trzeba, jak skruszony twardy kamyczek się tam dostanie ;). I mimo tego te śruby jednak nie tak źle dają sobie radę, a moment jest dość mocny jak na sytuacje rowerowe, na szczęście w tym elemencie dali dobrej klasy śruby, tym bardziej że czegoś takiego się nie dostanie prawie nigdzie, poza rowerowymi sklepami, bo musi mieć odpowiedni łepek, żeby nie wystawać z bloku.
« Ostatnia zmiana: 9 Gru 2020, 17:32 Wilk »

Offline Mężczyzna maper

Jak już się wypowiedzieliście na temat jakości śrub i imbusów, to podajcie sposób na skrócenie klucza imbusowego (nawet nie w domu, tylko w średnio wyposażonym warsztacie ślusarskim. ;)
Klucz ze stali chromowo-wanadowej.

Ja takie klucze zeszlifowuję. Powoli i chłodząc, by stal się nie przegrzała. Ważne po takim skróceniu jest lekkie załamanie odsłoniętych krawędzi klucza.

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
Śruby M5 w technice dokręca się do 10Nm i jakoś klucze wytrzymują. W rowerach 2-5Nm -i wszystko się niszczy, rozpada i degraduje.

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
@sinuche: Nie miałem dotąd potrzeby ucinać. Ale gdybym potrzebował to ciachnął bym na szybko kątówką a potem, chłodząc, zeszlifował z końca 2-3 mm, które się przegrzały. Ale i to niekoniecznie bo tego dłuższego końca jednak do silnego dokręcania się nie używa a o niego wszak chodzi.
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Online Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Ale i to niekoniecznie bo tego dłuższego końca jednak do silnego dokręcania się nie używa a o niego wszak chodzi.

Celne spostrzeżenie, w rowerze znacznie bardziej wykorzystujesz krótszy koniec, a ten w długich kluczach ma podobny wymiar jak w krótszych.

Offline Mężczyzna maper

Ale i to niekoniecznie bo tego dłuższego końca jednak do silnego dokręcania się nie używa a o niego wszak chodzi.

Celne spostrzeżenie, w rowerze znacznie bardziej wykorzystujesz krótszy koniec, a ten w długich kluczach ma podobny wymiar jak w krótszych.

A skąd to założenie, że chodzi o dłuższy koniec? Zresztą na jego końcu często jest kulka. Sens ma skracanie krótszego końca i niezbyt dużo, bo jak ta końcówka jest zbyt krótka, to używanie takiego klucza jest niewygodne i można sobie palce jeszcze uszkodzić.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Do śrub w rowerze, lepiej używać krótszych kluczy imbusowych. Często (prawie zawsze) śruby wkręca się w aluminium. Łatwo przesadzić z momentem dokręcającym.
Jak klucz jest długi, to trzeba uważać, bo łatwo przeciągnąć gwint (co mi się kilka razy zdarzyło).

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Na forum od: 22.09.2013
@maper: Od początku piszemy tu o "rowerowych" długościach i właśnie dla @Wilka standardowy rozmiar był przydługi.
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna docent161

• Miasto: KWA ....
  • Na forum od: 06.05.2018
Ucinanie w zimowej sceneri.. Połuż klucz na kawałku zamarzniętego lodu np z garnka i tnij pomału fleksem "gumowką" masz chłodzenie. Tak amatorsko ale skutecznie.. Tylko proszę bez wywodów o bhp itp
 ::)

Online Wilk

• Wyprawy Rowerowe
A skąd to założenie, że chodzi o dłuższy koniec? Zresztą na jego końcu często jest kulka. Sens ma skracanie krótszego końca i niezbyt dużo, bo jak ta końcówka jest zbyt krótka, to używanie takiego klucza jest niewygodne i można sobie palce jeszcze uszkodzić.

Oczywiście, że chodzi o dłuższy koniec, a jaki ma sens skracanie krótszego? Długi klucz w większości rowerowych zastosowań jest przeszkodą, nie zaletą. A już przede wszystkim w tym o czym była mowa, czyli jako klucz na trasę, to będzie się wozić z zestawem długich kluczy?

Offline Mężczyzna maper

To faktycznie się nie zrozumieliśmy, bo Wy piszecie o skracaniu klucza, bo jest za długi, a ja odpowiadam o zeszlifowaniu kilku mm, które się wyrobiły, by móc klucz jeszcze użyć. ;)

Offline Mężczyzna kolega_na_fullu_;-)

• ~(FSM)~
  • Miasto: Przy trasie SKM.
  • Na forum od: 23.01.2012
    • Luźny Kanon przetłumaczony na j. Polski w PDF.
Czy z takich obręczy da się zrobić przyzwoite koła?

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
Póki nie masz jeździć z dużym bagażem / na dalekie wyprawy nie przyjmowałby się zbytnio obręczami.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
Znalazłem wymiar tego w internecie:
M6 x 14mm with a 4mm socket head and a 0.75 (fine) pitch

Ten "fine pitch" to jak rozumiem jest właśnie ilość zwojów?
Czyli niby powinno być to, tylko długości są 12 i 16mm, ale to chyba da radę dopasować:
http://geobolt.pl/sruba-inbusowa-din-912-kl-129-drobnozwojna-m6x075x12-p-13792.html
Tu są w normalnej cenie. Tylko może przyjść za tydzień, albo za dwa i pół miesiąca.

https://m.pl.aliexpress.com/item/1005001353851996.html
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum