Cytat: maper w 9 Gru 2020, 16:30No cóż, nie czuję misji, by Cię do czegoś przekonać, ale z trzydziestokilkuletniego doświadczenia zawodowego wiem, że i klucze dobrej jakości, takie jak np. wiha czy bondhus, też można szybko zdegradować.Ale Bondhus nie jest wcale kluczem genialnej jakości. Zestaw imbusów kosztuje 35zł, pojedyncza sztuka koło 5zł, to co to za wielki wypas? To nie jest no-name, ale też i daleko do topowej półki. Warsztatowe klucze Park Tool już są sporo lepsze, parę razy już mi w warsztatach tym odkręcali śruby na których Bondhusy poległy.
No cóż, nie czuję misji, by Cię do czegoś przekonać, ale z trzydziestokilkuletniego doświadczenia zawodowego wiem, że i klucze dobrej jakości, takie jak np. wiha czy bondhus, też można szybko zdegradować.
Jak już się wypowiedzieliście na temat jakości śrub i imbusów, to podajcie sposób na skrócenie klucza imbusowego (nawet nie w domu, tylko w średnio wyposażonym warsztacie ślusarskim. Klucz ze stali chromowo-wanadowej.
inbusy to najszybciej wykończy syf, który zbiera się w gniazdach śrub. Jak w takie zasyfione gniazdo wkładasz klucz, to on nie dolega prawidłowo do krawędzi, bardzo szybko się obrabia. W sztycy syf na śrubkach dość łatwo uzyskać.
Ale i to niekoniecznie bo tego dłuższego końca jednak do silnego dokręcania się nie używa a o niego wszak chodzi.
Cytat: kawerna w 9 Gru 2020, 17:35Ale i to niekoniecznie bo tego dłuższego końca jednak do silnego dokręcania się nie używa a o niego wszak chodzi.Celne spostrzeżenie, w rowerze znacznie bardziej wykorzystujesz krótszy koniec, a ten w długich kluczach ma podobny wymiar jak w krótszych.
A skąd to założenie, że chodzi o dłuższy koniec? Zresztą na jego końcu często jest kulka. Sens ma skracanie krótszego końca i niezbyt dużo, bo jak ta końcówka jest zbyt krótka, to używanie takiego klucza jest niewygodne i można sobie palce jeszcze uszkodzić.
Znalazłem wymiar tego w internecie:CytujM6 x 14mm with a 4mm socket head and a 0.75 (fine) pitchTen "fine pitch" to jak rozumiem jest właśnie ilość zwojów?Czyli niby powinno być to, tylko długości są 12 i 16mm, ale to chyba da radę dopasować:http://geobolt.pl/sruba-inbusowa-din-912-kl-129-drobnozwojna-m6x075x12-p-13792.html
M6 x 14mm with a 4mm socket head and a 0.75 (fine) pitch