Autor Wątek: [Technika] Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 232950 razy)

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
To jeszcze mi powiedzcie czy jak wrzuce kasete 11 - 36 to musze dac inny łancuch i jesli tak to jaki ? teraz mam kmc X9 114 ogniw ( chyba )

To zależy co masz w przodzie, i jaką przerzutkę.
U mnie, przód 52T, tył 36T, łańcuch 116 (dłuższych raczej się nie dostanie) i obciera lekko o wózek. Na 32T pracuje normalnie.
Oczywiście, przerzutka musi być z długim wózkiem.

Jak masz w przodzie 48T to myślę, że łańcuch 114 powinien obsłużyć 36T.

Sposób ustalenia odpowiedniej długości łańcucha jest w manualu shimano. A to, że w ramie "x" na osprzęcie "a"  wychodzi "n" ogniw nie oznacza, że w ramie "y" na osprzęcie "a" też wyjdzie "n" ogniw. Po ludzku mówiąc wiele zależy od odległości osi tylnej od osi suportu.   ;)
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna kolega_na_fullu_;-)

• ~(FSM)~
  • Miasto: Przy trasie SKM.
  • Na forum od: 23.01.2012
    • Luźny Kanon przetłumaczony na j. Polski w PDF.
Przeciętne rowery 26" i 29" mają 22x32/34z to daje przełożenie 0.69/0.65. Koło 29" ma opinię trudniejszego do rozpędzenia, więc jak to jest na podjazdach? Wg. kalkulatora przełożeń te same zęby dają większemu kółku większe przełożenie.

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
Promień dynamiczny koła jest po prostu większy, więc by mieć to samo przełożenie trzeba mocniej redukować na przekładni łańcuchowej (założyć większą kasetę lub mniejszą koronkę na korbie). Jakieś tam rozpędzanie nie ma nic do rzeczy. Podobnie jest z długoscią ramion korby.

Offline Mężczyzna kolega_na_fullu_;-)

• ~(FSM)~
  • Miasto: Przy trasie SKM.
  • Na forum od: 23.01.2012
    • Luźny Kanon przetłumaczony na j. Polski w PDF.
Tak myślałem. Więc zmieniam koła na 26". A co z tą korbą?

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Przeciętne rowery 26" i 29" mają 22x32/34z to daje przełożenie 0.69/0.65. Koło 29" ma opinię trudniejszego do rozpędzenia, więc jak to jest na podjazdach? Wg. kalkulatora przełożeń te same zęby dają większemu kółku większe przełożenie.

Tyle, że w terenie znacznie częściej niż przełożenie to ograniczy nas rodzaj nawierzchni. Samo przełożenie na 29 będzie cięższe, ale jedynie nieznacznie, bo i różnica pomiędzy rozmiarem rozmiarem nie jest porażająca.

Offline Mężczyzna szalonykolarz

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 29.01.2017
Mam sobie taki oto mechanizm korbowy http://www.bikekatalog.pl/2009/komponenty/2805/Shimano.Dura.Ace.FC-7800.7803/(żeby była jasność 3-rzędowy, przerzutka też 3 rzędowa), ale nieco przerobiony bo brakuje zębatki 30T (serwis tak zrobił - nie pytajcie dlaczego) i do teko kasetę 11-26 9 rzędową, mimo że miejsce jest na 10 rzędów (i tu znów serwis się nie popisał). Trochę mi się na tym ciężko jeździ, zwłaszcza że kolarz ze mnie średni. Moja średnia prędkość jazdy to około 22km/h, więc te przełożenia są dla mnie zbyt ciężkie. Znaczy się z 52/39 używam tylko 39 a z 11-26 tylko 5-6-7 koronkę. Postanowiłem że tak być nie będzie i chciałbym to wymienić na https://www.rowertour.com/p/154770/shimano-fc-4703-tiagra-korba-rowerowa-szosowa-3x10rz + kasetę 10-tkę 11-36.
I pytanie brzmi: czy do tej korby trzeba jeszcze support dokupić? Bo w obecnej mam
Mechanizm korbowy z Integralną Osią Suportu
.

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 22 Gru 2020, 13:17 szalonykolarz »

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
Suport zostaje ten sam. Za to będziesz musiał zmienić przednią przerzutkę na 3-rz i prawdopodobnie w tylnej wózek może się okazać zbyt krótki.

Ja w szosówce inaczej to rozwiązałem. Też założyłem korbę 3-rz, ale duża zębatka była mi zbędna, więc ją zdemontowałem ;) Trochę było kombinacji z przednią przerzutką, bo nie dało się jej normalnie obniżyć - rama ma przyspawane miejsce do mocowania przerzutki "braze on", czyli bez obejmy.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna MCsubi

Suport będzie pasował, przednia przerzutka też. Ale już zamiana tyłu na 10s nie ma w ogóle sensu, bo musisz zamienic klamkomanetkę i przerzutkę (czyli - kupa szmalu).
W tym wszystkim nie prościej dokręcić mała koronkę do korby - razem ze śrubami będzie kosztowała grosze. Nie musi być DA, bo tam chyba standardowe 74mm jest.
« Ostatnia zmiana: 22 Gru 2020, 13:18 MCsubi »

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
Widzę, że mało uważnie czytam.

Do korby szosowej możesz sobie założyć zębatkę 28t zamiast 30t. Kasety na 11-36t bym nie zmieniał ze względu na dziurawe stopniowanie.

W większości przypadków szosowe przerzutki 9 i 10 rzędów mają ten sam uciąg.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Suport będzie pasował, przednia przerzutka też. Ale już zamiana tyłu na 10s nie ma w ogóle sensu, bo musisz zamienic klamkomanetkę i przerzutkę (czyli - kupa szmalu).
W tym wszystkim nie prościej dokręcić mała koronke do korby - razem ze śrubami będzie kosztowała grosze.
tylko że nie mam mocowania na małą koronkę bo zostało ono usunięte przez serwis :) coś tam było że nie mogli nigdzie dostać koronek i coś tam obcieli, dospawali i tak sobie śmigam na tym już 2 lata.
Żadnych przerzutek nie będę musiał zmieniać bo zarówno klamki jak i przerzutki to shimano 7803 z przodu i 7801 z tyłu

Jednak kasete zostawie 11-26 albo dam 11-28 bo ta tylna przerzutka ma krótki wózek

Offline Mężczyzna MCsubi

Ta przerzutka nie obsłuży 36Z bez rzeźby.
Możesz jeszcze założyć korbę grx 30-46, jeśli tego blatu 52 nie używasz wcale. Przerzutka na 90% da się wyregulować.
Edit: albo opcja przedłużacza haka i faktycznie kaseta 36z. Nie ma sie co chwalić geriatyzacją, ale sam wrzuciłem kasetę 36z do Force i działa pięknie od wiosny, w Sudetach wjechałem na tym wszystko, łacznie z Odrodzeniem.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Jeżeli masz za ciężkie przełożenia w korbie 52/39 (nie dziwię się ;)), to w nowej (którą linkowałeś) nie kupuj z koronkami 52/39 tylko  np. 48/34 (ona ma BCD 110) więc najmniej chyba jest właśnie 34. (Zresztą na takiej jeżdżę  :))
Kasetę brałbym od 12 (a nie od 11), bardziej praktyczne, jeżeli i tak ma się ciężko, a rozszerz w górę, 34, lub 36.
Jeżeli będzie za mały zakres przerzutki (krótki wózek), możesz wydłużyć łańcuch do 116 ogniw, lub skrócić.
Te uwagi odnoszą się do napędu 9 lub 10 rzędwego, jeżeli masz napęd 9, to zastosuj kasetę 9 (szkoda wymieniać manetki). Korba obsłuży wszystko.

A tak na marginesie, pożenić przerzutkę z krótkim wózkiem z 3 rzędową korbą, to trzeba niezłej rzeźby z doborem koronek. Zostań przy 2 rzędowej, 48/34 starcza na jazdę nawet w mniejszych górkach.

« Ostatnia zmiana: 22 Gru 2020, 14:00 sinuche »

Jeżeli masz za ciężkie przełożenia w korbie 52/39 (nie dziwię się ;)), to w nowej (którą linkowałeś) nie kupuj z koronkami 52/39 tylko  np. 48/34 (ona ma BCD 110) więc najmniej chyba jest właśnie 34. (Zresztą na takiej jeżdżę  :))
Tylko że ta kaseta z linka ma 50-39-30 i to 30 mnie interesuje :)

Offline Mężczyzna MCsubi

To nie lepiej tego grx 30-46 założyć i nie walczyć z 3 biegami?

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Tylko że ta kaseta z linka ma 50-39-30 i to 30 mnie interesuje
Korba :)

30z z przodu, to może być albo jako 3 koronka w 3rzędowej korbie, lub jako 2 w dwurzędowj, ale wtedy korby muszą być z BCD max 96.
Jest inna opcja, mam Sorę, 4 ramienna BCD 104. Można założyć min. 32 zębową koronkę i używać tylko 2 koronek. Drugą dajesz 46 lub 48. Pomiędzy 32 a 30 jest niewielka różnica.

Jest tak, korba 2 rzędy:
BCD 130, min. koronka 38z
BCD 104, min koronka 34z
BCD 96, min koronka chyba 28z, 30z wchodzi na pewno.
« Ostatnia zmiana: 22 Gru 2020, 14:16 sinuche »

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum