Autor Wątek: [Technika] Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 232948 razy)

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
Ale po co, że tak 10 raz zapytam, gdy są gotowce 30-46? Do tego zdjęcie DA i założenie Sory to jak upadek w IX krąg piekła.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Ale po co, że tak 10 raz zapytam, gdy są gotowce 30-46? Do tego zdjęcie DA i założenie Sory to jak upadek w IX krąg piekła.
Przecież piszę o gotowcach, trzeba tylko poszukać. Ale ja bym się nie pchał w BCD 96.

A DA i tak jest do zdjęcia przecież, lepiej śmigać na Sorze z optymalnymi do stylu jazdy przełożeniami, niż męczyć się na Dura Ace :)

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
Jeżeli będzie za mały zakres przerzutki (krótki wózek), możesz wydłużyć łańcuch do 116 ogniw, lub skrócić.

Czy mógłbyś tę myśl rozwinąć? Co to właściwie znaczy i w czym pomoże?
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna MCsubi

W niczym nie pomoże, bo istotą problemu jest kolizja kółeczka przerzutki z kasetą. Obejściem jest przedłużacz haka, ale zwiększa się wtedy odległość od kasety na biegach pośrednich i rozklekotana lub lipna przerzutka może mieć problem ze zmiana biegu, bądź też zmiana biegu może następować samoczynnie na dziurach, albo łańcuch będzie hałasował ocierając o sąsiednie koronki.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Krótki wózek ma ograniczony zakres napinania łańcucha. Jeżeli założę większą koronkę na kasecie (36z, nawet założyłem sobie ostatnio) to aby łańcuch  nie tarł o wózek (spodnią część napinacza) na 36z, to trzeba go wydłużyć. Właśnie mnie spotkała taka przypadłość.

To, czy przerzutka (górne kólko) wejdzie pod koronkę 36z, zależy od przerzutki. Mnie udało się wyregulować przerzutkę śrubą "B". wkręciłem ją na maksa i kólko się zmieściło.
Wydłużanie haka, to już ostateczność, raczej kupiłbym nową przerzutkę ;)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
Ktoś jest w stanie rozpoznać co to za przerzutka? 9 czy 10 rzędów?
https://allegro.pl/oferta/v7947-sram-przerzutka-sram-am-rd-nx-eagle-10031059514
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna MCsubi

Ani ani, to 11.

Byłoby fajnie, ale na przerzutce jest napisane X7 zamiast NX. Ewidentnie jest błąd w aukcji.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna MCsubi

A faktycznie miękki fiut dał 11s na 1 zdjęciu, a potem starą X7 9s na pozostałych i jeszcze zatarł napis 9s przy lince. Na ostatnim jest chyba oznaczenie 1:1 Actuation ESP, a 10s miały wielki napis na wózku Exact Actuation. Czyli jest to 9s.
Sprzedaje też tani łańcuch 6-8 jako xt 9s, czyli w sumie to oszust, a nie głupek.

Czyli jeśli chcę 9-rz, to mogę bezpiecznie brać? Jesteś pewien? ;]

Offline Mężczyzna MCsubi

Jak dopisałem wyżej-to oszust, więc niekoniecznie dostaniesz to, co na zdjęciach. Ale w praktyce sram z górnym kółkiem ślizgowym na dużym sworzniu można rotować 9 i 10s. Z drugiej strony jest to bardzo nietrwały sprzęt, blaszki w pantografie są miękkie i łapią gigantyczny luz bardzo szybko, zajechałem takie 3 w czasie dwuletniej gwarancji.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Krótki wózek ma ograniczony zakres napinania łańcucha. Jeżeli założę większą koronkę na kasecie (36z, nawet założyłem sobie ostatnio) to aby łańcuch  nie tarł o wózek (spodnią część napinacza) na 36z, to trzeba go wydłużyć. Właśnie mnie spotkała taka przypadłość.

Tylko to żadne rozwiązanie, bo jak przedłużysz łańcuch - to wtedy co prawda najlżejsze biegi wejdą, natomiast na cięższej części kasety łańcuch będzie luźno wisieć. Tym jest właśnie "zakres" przerzutki, dlatego przerzutki z krótkim wózkiem nie nadają się do dużych kaset.

blondas

• Gość
Ktoś jest w stanie rozpoznać co to za przerzutka? 9 czy 10 rzędów?
https://allegro.pl/oferta/v7947-sram-przerzutka-sram-am-rd-nx-eagle-10031059514
Jeśli jest eagle to raczej 12.

Offline Mężczyzna poziom

• Miasto: ELW
  • Na forum od: 11.12.2016
Trochę szukałem na naszym i innych forach ale chce się upewnić:

- mam koła na piastach DT350 SP DB pod QR
- mam tez adaptery do sztywnych osi 12mm, które dostałem z kołami
- rama jak i widelec QR

Z tego co rozumiem, nie ma szans na Thru Bolt i pozostaje tylko RWS?

Chodzi zamianę między kołami (drugi zestaw to 'stockowe' koła na zimę i do targania) i kwestię ustawiania tarcz względem hamulca, szczególnie z przodu....no upierdliwe to jest. Gdyby choć w jednym zestawie było to uproszczone, to byłby plus.
"Never argue with idiots"

Offline Mężczyzna MCsubi

Nie ma szans.
W drugiej kwestii - biegły serwis może Ci poprawić na frezarce gniazda kół w ramie i widelcu promieniem osi. Wtedy zapinając zaciski w rowerze stojącym na kołach będziesz miał dokładnie powtarzalne mocowanie. Zakładam, że piasty trzymają wymiar - jeśli nie, to podkładkami można to wydystansować.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum